Щасливі власниці виробів з натурального хутра знають, що за цю красу доводиться платити не тільки грошима, а й власним терпінням. Зберегти хутряний виріб в чистоті можна звернувшись в хімчистку. Тут всі ваші проблеми вирішать фахівці і шубка буде знову, як нова. Однак деякі вважають за краще чистити свої речі в домашніх умовах.

Хутряна жилетка, шубка або комір більш складні в догляді, ніж звичайні речі. Їх не можна так просто випрати руками або закинути у пральну машинку. Тут потрібні спеціальні засоби та певні методи чищення для хутряного одягу. Сьогодні ми розповімо про найбільш дієві і перевірені методи чищення різних речей, що мають натуральну шерсть.

Для початку визначте, чи потрібна процедура очищення хутряних виробів. На що треба звернути увагу:

  • явні забруднення і плями;
  • запорошений наліт на ворсинках хутра;
  • шкірна тканина стала дуже грубою, з'явилися тріщини, діри;
  • ослабли кінчики хутра та осіклися;
  • накопичилися забруднення між ворсинками і скаталися грудочки;
  • хутро пожовтіло, змінився колір або пропав блиск.

Якщо явних ознак забруднення немає, але ви підозрюєте, що куртки, шапки або жилетки мають потребу в чищенні, можна легко це перевірити за допомогою фена. Увімкніть його в режим холодного повітря і направте на хутро, наприклад на комір. Якщо ворсинки розлітаються активно і повертаються на свої місця, то чистка хутра не потрібна. Скажімо також відразу, чого з хутряними виробами категорично робити не варто:

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще
  • Прати стандартними засобами і методами. У такому випадку шкіра, на якій тримається хутро, може надмірно огрубіти, і з'явиться тріщини.
  • Протипоказана прасування з будь-якого боку.
  • Сушка феном, на батареї і під прямими променями сонця. Також сушити хутра потрібно в добре провітрюваних приміщеннях або на вулиці.
  • Використовувати побутову хімію, не призначену для чищення таких виробів.

Позбавляємося від пилу

В цілому ця профілактична процедура необхідна після кожного сезону шкарпетки хутряного виробу. Перш, ніж прибрати його в шафу до наступного разу необхідно прибрати пил і помістити в закритий чохол.

Спочатку вибиваємо пил з усіх боків і розчісуємо. Проблемні місця можна злегка збризнути водою або легенько пройтися спеціальною праскою з парою.

Повертаємо блиск

Після очищення від пилу освіжаємо хутро так, щоб ворсинки заграли на сонці і знайшли свій природний блиск (особливо це норка, шуби з лисиці, песець). Це легко можна зробити за допомогою розчину вода-оцет (або лимон). Розчин готується в пропорції 1:1, вода бажано трохи тепла. Ворсинки потрібно акуратно протерти розчином за допомогою добре віджатої губки або ганчірки. Важливо не намочити хутро надмірно, тільки протерти, після розчісуємо.

Ще один спосіб повернути блиск і освіжити норкові вироби - подрібнені волоські горіхи. Їх загортають в бинт або марлю, протирають хутро.

Позбавляємося від жовтизни і чистимо світле хутро

Прекрасний комір від пуховика або шапка з білого хутра (песця, світлого мутона, овчину) через якийсь час жовтіє. Ось кілька способів повернути білий колір хутрі в домашніх умовах, якщо хімчистка не для вас.

За допомогою шампуню для тварин. Якщо у вас є домашній вихованець, якого ви купаєте, то такий шампунь напевно знайдеться. Беремо склянку теплої води і столову ложку шампуню, збиваємо в піну і наносимо її губкою на хутро, хвилин через п'ять чистою вологою губкою прибираємо піну. Просушуємо ворс і розчісуємо.

Також прибрати жовтизну можна за допомогою розчину нашатирного спирту і звичайної солі. 0,5 столової ложки спирту + 1 ст.л солі + склянку теплої води. Наноситься розчин, потім виріб висушується і розчісується.

І третій домашній спосіб - за допомогою перекису водню. У теплу воду (1 склянка) додаємо 1 ст.л. перекису. Також наноситься на пожовклие хутро, потім висушується природним способом і вичісується.

Порада: наносити різні розчини і розчісувати довгий ворс рекомендують по зростанню вовни, а короткий - можна в обидві сторони.

Чистимо плями правильно

З темного хутра можна видалити плями очищеним бензином, змішавши його з крохмалем або в чистому вигляді. Потрібно залишити на кілька хвилин і прибрати засіб вологою чистою губкою. Висушити і при необхідності розчесати.

Натуральна біла шуба. Скріншот з відео. YouTube
Натуральна біла шуба. Скріншот з відео. YouTube

Але використовувати бензин для світлого хутра не рекомендується. Для нього краще скористатися спиртом або ацетоном, змішавши його з содою або крохмалем.

Якщо шуба або чоботи пофарбовані в яскраві кольори і з ними складно впоратися звичайною теплою водою або шампунем для тварин, краще не експериментувати з хімією і небезпечними засобами - відразу несіть в хімчистку.

Як прибрати запах поту з натурального хутра

Освіжити цигейкову шубу, прибрати неприємний запах з норкової жилетки або почистити білу дублянку від слідів поту можна також за допомогою шампуню для тварин, розчину перекису і нашатирного спирту з сіллю. Зазвичай, якщо забруднення можна вивести, то один з цих трьох методів обов'язково спрацює.

Жирні плями і засаленість на білому хутрі

Тут може прийти на допомогу крохмаль, манка і тальк (дитяча присипка). Ці засоби вбирають сліди бруду, неприємні запахи на шубі, куртці, дублянці, шапці та інше.

Така суха чистка дуже проста і не вимагає особливих витрат і умінь. Все, що потрібно зробити - ретельно натерти манкою або крохмалем песцевий ворс до тих пір, поки всі забруднення не вбере цей засіб. Наносимо тальк (або інший засіб) раз по раз, втираємо, і струшуємо. Так потрібно повторювати до повного очищення. В кінці обов'язково добре вичесати з хутра усі залишки засобу, можна трошки пропилососити на маленьких потужностях.

Натуральна біла шуба. Скріншот з відео. YouTube
Натуральна біла шуба. Скріншот з відео. YouTube

Порада: перед чищенням нагрійте те, чим будете чистити. Це прискорить процес очищення.

Також рекомендують вішати білі шуби, дублянки та іншу світлу натуральну хутряний одяг в сині чохли. Цей колір нейтралізує агресивну дію сонячних променів, в результаті чого білі вироби не так активно жовтіють.

Як почистити темний хутро і норку

Прибрати загальне забруднення і неприємний запах з хутра кози, кролика, чорнобурки, норки, овчини, єнота, бобра, шиншили, цигейки можна за допомогою тирси (без смол, що не ялинових), солі, висівок, піску. Всі ці засоби прекрасно справляються і чистять песцеву, норкову одяг, цигейку, чорнобурку та інше. Головне після чистки дуже ретельно їх вичесати з вовни. Втираємо обраний засіб в хутро, залишаємо на деякий час, і дуже добре вибиваємо і витрушуємо. Розчісуємо щіткою, гребінцем. При необхідності повторити процедуру до повного очищення. Такими ж методами можна спробувати почистити забруднення на чоботях, хутряному капюшоні на пуховику.

Очищення штучного хутра

Чистити штучне хутро трохи простіше в деяких аспектах, ніж натуральний. Також з цим також можуть допомогти в хімчистці.

Штучна шуба. Фото з сайту Pexels
Штучна шуба. Фото з сайту Pexels

Правила догляду за штучним хутром і як почистити хутряні вироби:

  • не можна використовувати оцет, бензин і ацетон на штучну хутряну шапку, жилетку, куртку;
  • можна протирати губкою з мильним розчином (вода + мило звичайне або рідке);
  • можна розчісувати;
  • деякі плями можна спробувати прибирати тим же піском, сіллю, содою, висівками і тирсою;
  • не можна сушити на сонці і батареї;
  • протипоказана звичайна прання в машині-автомат.

Для чищення натурального та штучного взуття, стриженого хутра, норкових шапок можна використовувати тканинні рукавички, спеціальні щіточки і різні підручні засоби. Наприклад, в інтернеті можна зустріти лайфхак і відео з чищення білої та чорної шуби за допомогою сухого шампуню для волосся.

Варто зазначити, що у натуральних шуб і дублянок свої терміни користування. У разі правильного догляду натуральна шуба або жилетка з бобрика чи видри зможе радувати вас до 20 сезонів, з норки приблизно 10. Хутра з кролика або білки носиться від 2 до 4 років.