Подряпини на кузові авто дуже поширене явище і неприємне. Вони можуть з'явитися у непідходящі моменти і в несподіваних місцях. Ми розповімо про те, як прибрати подряпини просто і швидко, в звичайних домашніх умовах.

В першу чергу варто відзначити, що складність видалення подряпин залежить того, наскільки глибоко пошкоджена поверхня. І, як правило, глибокі подряпини, які досягають самого металу, з'являються в результаті ДТП і серйозних ушкоджень. Більшість простих пошкоджень можна прибрати власноруч, озброївшись засобами, які можна купити в будь-якому автомагазині.

Сама поверхня кузова складається з декількох шарів: металева основа, грунтовка, фарба і верхній шар лаку. Зрозуміло, найбільш складними є ті пошкодження, які торкнулися основу - метал.

Скріншот з відео.YouTube
Скріншот з відео.YouTube

Визначаємо ступінь пошкодження

Для вибору типу реставрації та засобу необхідно ретельно вивчити саму подряпину. Найкраще її розгледіти можна під лупою і при денному (сонячному) світлі. Цілком ймовірно, що чорна потертість на білій машині може бути всього лише забрудненням, а проста на перший погляд подряпина на чорній - серйозним пошкодженням металевого покриття кузова.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Далі приступаємо до вибору засобу. Почнемо з неглибоких подряпин на лаку. Це невеликі подряпини, які навіть можуть бути не видні на мокрій машині або під певним кутом, вони зачіпають лише самий верхній шар покриття і їх можна легко прибрати самостійно за допомогою полірування. Воно може проводитися вручну за допомогою м'якої ганчірки і поліролі або ж за допомогою машинки полірувальної. Останній спосіб більш легкий і швидкий.

Скріншот з відео.YouTube
Скріншот з відео.YouTube

Також існують два види полірування: абразивна поліровка і захисна. Остання може застосовуватися тільки якщо подряпина невелика або для додання машині блиску. А ось перша - абразивна вже при серйозних пошкодженнях кузова машини.

Прибираємо дрібні пошкодження

Для цього знадобитися воскова поліроль, вона заповнить маленькі щілинки і подряпини не будуть видні. Мінус такої поліролі в тому, що процедуру доведеться повторювати регулярно. Також воском немає сенсу затирати поодинокі подряпини, так як дешевше вибрати інший спосіб, про нього трохи нижче.

Також потрібно буде придбати полірувальну машинку і абразивну пасту. Цим методом можна усунути будь-які подряпини тільки на лаку (ті, які не дістали до шару фарби).

Що потрібно для самостійної полірування таким методом:

  • безпосередньо сама полірувальна машинка;
  • паста для полірування мелкоабразівной;
  • шкурка для шліфування Р2000;
  • вода з розпилювачем і серветки.

Порада: перед усуненням подряпин на лаку добре вимийте авто і висушіть, уникаючи нагрівання кузова на сонці.

Скріншот з відео.YouTube
Скріншот з відео.YouTube

Подряпане місце потрібно обробити шкіркою, змоченою у воді, витерти насухо і далі пройтися шліфувальною машинкою з пастою. Рекомендується не шліфувати на одному місці довго, щоб не допустити перегріву верхнього покриття. Необхідно обробляти також зону навколо подряпини.

Подряпина на фарбі

Найбільш простий спосіб прибрати такого роду подряпину - підфарбовування. Для цього використовується спеціальний олівець, маркери або засіб, схожий на лак для нігтів. У складі цього засобу акрилові смоли, які прекрасно заповнюють подряпину і швидко висихають. Вони мають широку палітру кольорів (від простого чорного до різних яскравих відтінків) і дозволяють швидко виправити все своїми руками. Позбутися таким методом можна одиничних подряпин і потертостей - глибоких подряпин і дрібних. Дилерські центри іномарок пропонують свої фірмові засоби, які дозволяють замазати потертість та подряпину.

Спочатку місце пошкодження потрібно підручними засобами знежирити і очистити, потім акуратно зафарбувати олівцем або пензликом, в залежності від того, який засіб. Також необхідно уважно підбирати колір і відтінок ще в магазині. Після фарбування дайте висохнути засобу до 20 хвилин, але протягом 7 днів краще авто не мити, за цей час відбудеться повне висихання і полімеризації фарби. Засіб чудово тримається на поверхні і дозволяє мити автомобіль, як і раніше.

При глибоких подряпинах і сколах

Тут також на допомогу прийдуть зафарбовуючі засоби, але попередньо місце пошкодження на автомобілі потрібно буде заґрунтувати, підфарбувати і потім відполірувати.

У більшості випадків засоби, якими робиться відновлення лакофарбового покриття, продаються в комплекті: це і грунтовка проти корозії і проста, акрилова фарба, знежирюючий засіб і лакове покриття.

Спочатку машину потрібно очистити. Якщо потрібно покривати іржу, то спочатку активно зачищаємо це місце і проходимся засобом для знежирення поверхні, заклеює малярською стрічкою робочі кордони і наносимо шар грунтовки від корозії. Після повного висихання слід шар простого грунту. Знову ж після висихання, ґрунтовку потрібно вирівняти і підготувати до фарбування. Після фарбування йде полірування.

При пошкодженні металевої поверхні важливо правильно зачистити ділянку, прибрати всі нюанси, які в майбутньому можуть створювати проблеми, акуратно все заґрунтувати і зафарбувати. В іншому випадку фарба буде погано триматися і відновити подряпану ділянку вийде ненадовго.

Порада: фарбу краще наносити мінімум в два шари на ґрунтовку.

Як прибрати подряпину з пластика

Бувають випадки, коли з'являються потертості і подряпини на бампері, пластикових порогах, накладках на двері, спойлерах або всередині салону автомобіля.

Салон авто. Фото з сайту Рexels
Салон авто. Фото з сайту Рexels

Ці неприємні явища можна також прибрати дуже легко. Якщо подряпина дрібна, можна скористатися будівельним феном або запальничкою. Пошкоджене місце потрібно гарненько розігріти і подряпина прямо на очах починає зникати, такий варіант може трохи стягнути і великі подряпини на чорному пластику. Але глибока борозна може залишитися і, якщо машина буде виглядати не дуже добре, доведеться додатково затирати це місце.

Але з такими народними способами потрібно бути дуже акуратними і уважними, щоб не спровокувати розплавлення матеріалу.

Також видалити подряпини з бампера або в салоні можна за допомогою реставраторів пластика. Вони також продаються в спеціалізованих магазинах, і можуть повертати свіжість і охайність зовнішнього вигляду пластикового вироби. Реставратори є в формі аерозолю і рідини. Згідно інструкції, засіб необхідно нанести на суху очищену поверхню і ретельно наполірувати серветкою з мікрофібри.

Видалення подряпин на склі

Подряпані вікна машини - це не тільки негарно, але й незручно. Наприклад, пошкодження на лобовому склі погіршують огляд водієві, що може бути небезпечно. Але і з такими подряпинами можна впоратися самому. Дуже глибоку подряпину можна трохи приховати, так як повністю позбутися від неї не вийде. А маленьку і неглибоку можна буде вивести без проблем.

Процес полірування починається з очищення скла, потім знадобиться звичайний маркер, ним позначаємо зсередини проблемні ділянки для контролю, наносимо пасту і починаємо на середній швидкості обробляти невелику частину площині. Весь процес займає від 30 хвилин до години. За цей час необхідно робити невеликі перерви, змочувати скло і витирати його повністю. Це потрібно для того, щоб уникнути перегріву поверхні.

Приблизно за таким же алгоритмом і з тими ж засобами можна заполірувати подряпини на фарах. До речі, деякі полірують зубною пастою, в інтернеті пишуть позитивні відгуки про цей спосіб. Але все ж краще використовувати спеціалізовані матеріали, які продаються зручними комплектами.

Скріншот з відео.YouTube
Скріншот з відео.YouTube

Щоб зробити невеликий ремонт поверхні фар, потрібно знову ж їх вимити і висушити гарненько. Після рекомендується закрити ділянки капота малярським скотчем, обробити шкіркою і дрібнозернистим поліруванням затерти. Результат можна закріпити шаром лаку з захистом від ультрафіолету. Протягом першої доби авто краще не мити і намагатися не мочити оброблені поверхні.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам прибрати неприємні моменти з улюбленого транспортного засобу. Приємного і акуратного водіння!