І чоловіки, і жінки, і діти однаково схильні до ризику заразитися смертельним коронавірусом, який швидко поширюється по світу. Однак наслідки для всіх різні – головну роль відіграють вік, стать, наявність попередніх захворювань. За попередніми прогнозами німецького вірусолога Крістін Дростен, найближчим часом коронавірусом може заразиться до двох третин населення. Швидше за все поширення вірусу не зупинить і потепління, як це зазвичай буває з грипом. Проте, очікується, що у більшості людей хвороба буде проходити з мінімальними проявами. А вже восени, як прогнозують лікарі, у людей виробиться імунітет до SARS-CoV-2.

Чому в зоні ризику літні люди?

В основній зоні ризику заразитися вірусом перебувають літні люди – смертність серед категорії 65+ зростає дуже швидко. Так, у Китаї рівень смертності серед престарілих досягає 8-15%, тоді як серед людей до 40 років ймовірність смерті становить 0,2%. Відповідно, лікарі радять поберегти бабусь і дідусів, щоб вони менше виходили у місця зі скупченням людей, не ходили в магазини і на ринки.

Коронавірус, фото - Getty Images
Коронавірус, фото - Getty Images

Як попередні хвороби можуть підвищити ризик заразиться коронавірусом?

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Майже всі, хто помер від коронавіруса, мали різні хвороби. За даними ВООЗ, особливу увагу варто звернути знову-таки на літніх людей, особливо з хворобами серця, діабетом, підвищеним тиском, раком і хронічними захворюваннями дихальної системи. Вони найбільше ризикують підхопити вірус.

Чому чоловіки більше ризикують захворіти і померти, ніж жінки?

За даними ВООЗ, заражені коронавірусом чоловіки частіше вмирають, ніж жінки. Це пов'язано, швидше за все, з різною імунною системою у різних статей. Так, жіночий імунітет є більш стійким, ніж чоловічий. Вся справа в жіночих гормонах естрогенах, які стимулюють імунну систему, а тому і більш інтенсивно борються зі збудниками хвороб. Тоді як чоловічий гормон тестостерон послаблює імунітет.

Коронавірус, фото - Getty Images
Коронавірус, фото - Getty Images

Чому діти менше ризикують захворіти на коронавірус?

Поширення нового коронавіруса несподівано виявило, що діти належать до найслабшої групи ризику. Виявилося, що на цей час не зафіксовано жодного випадку смерті дитини саме від коронавіруса. Хоча діти можуть його підхопити, але вони не хворіють або у них виявляються лише незначні симптоми. Лікарі припускають, що у маленьких дітей проявляється дія так званої "неспецифічної системи". Для новонароджених малюків захистом від збудників виступає материнське молоко із його специфічним імунним захистом. У молоці є клітини, які поглинають і прибирають збудників хвороб. На перший час цього достатньо, щоб захистити дитину від хвороб. А у віці 10 років у дітей розвивається вже власний імунітет.

Коронавірус, фото - Getty Images
Коронавірус, фото - Getty Images

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, як перевірити себе на коронавірус — лікарі рекомендують самодіагностику.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що у Франції депутата вразив коронавірус, ледве дихає.

Також портал "Знай.ua" писав, що Зеленского Кабмін і нардепів можуть ізолювати, адже в Раду міг потрапити коронавірус.