В Україні заявлено про один смертельній випадок від коронавируса COVID-19. Всього по країні налічується 5 хворих людей — 4 в Чернівецькій області та 1 (летальний) в Житомирській.

Як з'явилася коронавірусна інфекція

Коронавірус COVID-19 – нове інфекційне захворювання, ознаки якого раніше у людей не виявлялися. Інфекційне захворювання COVID-19 виявлено в кінці 2019 року і провокується новим штамом коронавирусів SARS-CoV-2. Останні новини про небезпечну хворобу, а також симптоми і методи застереження — далі в статті.

Карта коронавіруса: відстеження поширення спалаху

За станом на 13 березня 2020 року, епідемія коронавіруса призвела до захворювання понад 132 700 осіб. Загинуло щонайменше 4960 осіб, у тому числі 1788 за межами материкового Китаю. Інфіковані люди були виявлені як мінімум в 111 країнах.

карта коронавіруса
Карта коронавіруса, Скріншот з The New York Times
Примітка: підрахунок заражених в Японії включено 696 випадків і 6 смертей з круїзного лайнера, що перебуває на карантині в Йокогамі. Джерела: Місцеві органи влади; Центр системних наук та інженерії при Університеті Джона Хопкінса

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) виступили проти будь-яких несуттєвих поїздок у Китай, Південну Корею, Іран і більшість країн Європи. Агентство попередило американців старшого віку і тих, хто піддається ризику, уникати поїздок в будь-яку країну.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Країни з високим ступенем зараження коронавірусом
Країни з високим ступенем зараження коронавірусом, Скріншот з The New York Times

Хоча спалах є серйозною проблемою громадської охорони здоров'я, більшість людей, заражаються коронавірусом — не хворіють серйозно, лише невеликий відсоток потребує інтенсивної терапії. Літні люди і люди з такими захворюваннями, як хвороби серця або легенів, піддаються більш високому ризику. Більше половини заражених одужали.

Випадки зараження і смертей по світу

Європа

Багато випадків по всій Європі були виявлені в Італії, де стався один з найбільших спалахів у світі. Принаймні 15 113 людей дали позитивний результат на ранок 13 березня.

Азія

Коронавірус
Коронавірус, Фото Gerd Altmann з сайту Pixabay

Повідомлення про нові інфекції за межами Китаю прискорилися, вперше випередивши нові випадки в Китаї. На Китай як і раніше припадає більшість випадків, зареєстрованих в цілому з початку спалаху.

Вважається, що спалах почався на ринку морепродуктів і птиці в Ухані — у місті з населенням 11 мільйонів. Вірус поширюється дуже легко, особливо в замкнутих просторах. За раннім оцінками рівень смертності становить приблизно 1%.

Точні масштаби спалаху важко дізнатися. Не всі інфіковані люди отримали діагноз, і в деяких країнах, таких як Сінгапур, робляться більш активні зусилля по тестуванню та утримуванню, ніж в інших країнах.

Україна

13 березня 2020 року в Україні зафіксована перша смерть від коронавірусної інфекції. Це пенсіонера, яка проживала у Житомирі. Про її госпіталізацію головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив 12 березня. Пенсіонерка повернулася з Польщі. Інфікована була підключена до апарату вентиляції легенів. 71-річна жінка перебувала у важкому стані, оскільки пізно звернулася до лікарів.

Це не єдиний випадок зараження COVID19. Про перший випадок Віктор Ляшко оголосив 3 березня. Це чоловік, який проживає в Чернівецькій області, який в кінці лютого повернувся з подорожі по Італії.

Також 11 березня в Запорізькій області був зафіксований ще один випадок. Жінка, яка приїхала з Італії, була госпіталізована у відділення обласної інфекційної клінічної лікарні з підозрою на коронавірус. Сама ж жінка, перебуваючи ще в Італії, лікувала себе антибіотиками, вважаючи, що хвора на хронічний пієлонефрит.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що планується закриття авіасполучення з Італією. Крім цього, на кордоні будуть закриті 170 пунктів пропуску 219. На них будуть організовані карантинні зони.

Що стосується методів діагностування вірусу в Україні, то на даний момент закуплено 19 600 систем для експрес-діагностики, що розраховано на більш 90 000 українців. Також йдуть закупівлі тестів, призначених для виключення пацієнтів з числа тих, у кого є підозри на COVID19. Тести будуть доступні в Житомирі, Тернополі, Дніпрі, Вінниці, Києві, Рівному, Львові, Запоріжжі. У Києві вже налічується 1 200 тестів і очікується ще 5 000 до кінця тижня.

Також здійснюватимуться закупівлі партій експрес-тестів з Китаю. Вартість одного — $1,25.

На даний момент школи і ВНЗ закриті на карантин.

Місця, де можна зробити тест на наявність коронавіруса у Києві:

  • Олександрівська поліклініка;
  • Київська міська поліклініка № 4 і № 9;
  • Київська дитяча поліклініка № 1, № 2;
  • Київська міська дитяча інфекційна лікарня.
  • Київський міський центр репродуктивної та перитональної медицини.

Експрес-тест проводиться у відповідності з медичними показаннями і БЕЗКОШТОВНО.

Росія

У Росії поки зафіксована одна смерть від коронавіруса. Чоловік перебував в Італії, повернувся в середині лютого, але стан погіршився тільки 10 березня.

12 березня 2020 року в Росії було зареєстровано шість нових випадків коронавіруса (COVID-19). Таким чином, з січня 2020 року загальна кількість підтверджених випадків захворювання в країні досягла 34, крім трьох росіян, які перебували на борту круїзного судна Diamond Princess і у яких було діагностовано захворювання. Крім евакуйованих з рейсу, всі російські громадяни, чиї випадки були підтверджені, як з'ясувалося, відвідували країни з високим рівнем поширення вірусу протягом останніх двох тижнів. Крім того, серед зареєстрованих випадків були два громадянина Китаю і один громадянин Італії.

Оскільки кордон між Росією і Китаєм був закритий, Російська асоціація туроператорів оцінила втрати в'їзного туризму у 100 мільйонів доларів США із-за спалаху коронавіруса.

Так як новий коронавірус продовжує поширюватися по всьому світу, Росія активізувала заходи по боротьбі з пандемією. Було закрито більшість пунктів в'їзду на своєму 4200-кілометровому кордоні з Китаєм. Людям наказано повертатися з районів високого ризику зараження на карантин і тимчасово заборонений в'їзд в країну громадян Китаю.

РФ планує призупинити пропуск через кордон громадян Італії.

Сполучені Штати

Число відомих випадків коронавіруса у Сполучених Штатах продовжує швидко зростати. Станом на 13 березня, було зареєстровано не менш 1660 випадків коронавіруса, підтверджених лабораторними тестами, та 41 випадок смерті, згідно базі даних New York Times.

Багато людей інфіковані незважаючи на те, що не мають жодного відомого зв'язку з попередніми випадками, що передбачає локальне поширення вірусу від людини до людини.

Симптоми коронавіруса

Зареєстровані захворювання варіювалися від легких симптомів до важкої хвороби і аж до смерті для підтверджених випадків захворювання коронавірусом 2019 (COVID-19).

Перші симптоми, які з'являються через 2-14 днів після впливу з джерелом зараження:

  • лихоманка
  • кашель
  • утруднене дихання

**Дані симптоми засновані на тому, що раніше розглядалося як інкубаційний період вірусів MERS-CoV.

"Аварійні" ознаки коронавіруса включають:

  • Утруднене дихання або задишка
  • Постійний біль або тиск у грудях
  • Синій відтінок губ або обличчя

**Цей список не повний. Якщо ви відчуваєте "аварійні" ознаки, негайно зверніться до лікаря. При підозрі на коронавірус проконсультуйтеся з лікарем з приводу будь-яких інших серйозних симптомів.

Вірус може викликати пневмонію

Повідомляється, що ті, хто захворів, страждають від кашлю, лихоманки і утрудненого дихання. У важких випадках можлива недостатність органів. Оскільки це вірусна пневмонія, антибіотики марні. Противірусні препарати проти грипу не підійдуть. Відновлення залежить від сили імунної системи. Багато з тих, хто помер, були вже в поганому стані.

Кроки, щоб допомогти запобігти поширенню COVID-19

В даний час немає вакцини для профілактики коронавірусної хвороби 2019 року (COVID-19).

Кращий спосіб запобігти захворюванню — уникнути контакту з вірусом.

Вірус поширюється в основному від людини до людини – між людьми, які знаходяться в тісному контакті один з одним (в радіусі близько 2 метрів). Уникайте близького знаходження поруч з людиною, який кашляє або чхає. Дихальні краплі зараженого можуть потрапити в рот, ніс, а потім і в легені людей, які знаходяться поблизу.

Літні люди і люди з важкими хронічними захворюваннями, такими як серцево-судинні захворювання, діабет, схильні до більшого ризику розвитку серйозних ускладнень хвороби COVID-19.

Якщо ви відноситесь до групи людей, які піддаються більш високому ризику захворіти COVID-19, вам слід:

  • Приймати щоденні заходи обережності, щоб зберегти простір між собою та іншими.
  • Виходячи на вулицю, триматися подалі від хворих, обмежувати близький контакт і часто мити руки.
  • Уникати натовпу якогомога більше.
  • Уникати круїзних подорожей і несуттєвих авіаперельотів.
  • Під час спалаху COVID-19 в регіоні залишатися вдома як можна довше, щоб ще більше знизити ризик зараження.

Проконсультуйтеся з лікарем про додаткові заходи, які ви можете зробити, щоб захистити себе.

Заходи, щоб захистити себе та інших

Якщо ви захворіли COVID-19 або підозрюєте, що заражені вірусом, що викликає COVID-19, дотримуйтесь наведених нижче інструкцій, щоб запобігти поширенню хвороби серед людей у вашому домі і суспільстві.

Часто мийте руки

  • Часто мийте руки з милом не менше 20 секунд, особливо після того, як перебували в громадському місці.
  • Якщо мило і вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, який містить не менше 60% спирту. Покрийте їм всю поверхню рук і потріть їх разом, поки не стануть сухими.
  • Намагайтеся не торкатися очей, носа і рота немитими руками.

Уникайте тісних контактів

  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми
  • Виберіть дистанцію між собою та іншими людьми, якщо COVID-19 поширюється у вашому співтоваристві. Це особливо важливо для людей, які піддаються більшому ризику захворіти.

Залишайтеся вдома, якщо захворіли

  • Залишайтеся вдома і уникайте громадські зони крім випадків, пов'язаних з отриманням медичної допомоги. Люди, які легко хворіють COVID-19, можуть ізолюватися у будинку під час хвороби. Ви повинні обмежити діяльність поза вашого будинку (не відвідувати громадські місця, не користуватися громадським транспортом, уникати спільного проїзду або таксі), за винятком отримання медичної допомоги.
  • Тримайтеся подалі від інших: по можливості, ви повинні перебувати в певній кімнаті і подалі від інших людей у вашому домі. Крім того, ви повинні використовувати окрему ванну кімнату, якщо є.

Прикривайте кашель і чхання

  • Прикривайте рот і ніс серветкою, коли ви кашляєте, чхаєте, або використовуйте внутрішню частину ліктя.
  • Користуйтеся одноразовими серветками і використані викидайте в сміття.

Одягайте маску, якщо ви хворі

  • Якщо ви захворіли, ви повинні носити лицьову маску, коли ви знаходитесь поруч з іншими людьми. Якщо ви не можете носити лицьову маску (наприклад, тому що це викликає проблеми з диханням), тоді користуйтеся серветкою під час кашлю та чхання. Тоді люди, що знаходяться поруч з вами і не мають проблем з диханням, повинні обов'язково носити лицьову маску.
  • Якщо ви доглядаєте за іншими: якщо хвора людина не може носити лицьову маску, то люди, які живуть з хворою людиною, не повинні залишатися в одній кімнаті з ним або повинні носити лицьову маску, входячи в кімнату з хворою людиною.

Варто мати на увазі, що маски для обличчя можуть бути в дефіциті і в першу чергу призначені для осіб, які забезпечують догляд за зараженими людьми.

Лицьова маска
Лицьова маска, Фото Juraj Varga з сайту Pixabay

Очистити і продезінфікувати

  • Щодня очищайте і дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся. Це включає в себе столи, дверні ручки, вимикачі, стільниці, ручки, телефони, клавіатури, туалет, змішувачі і раковини.
  • Якщо поверхні забруднені, очистіть їх: використовуйте дезінфікуючий засіб або мило з водою.
  • Дезінфекція областей з біологічними рідинами: також очистіть будь-які поверхні, на яких можуть бути кров, випорожнення або рідини організму.

Зателефонуйте заздалегідь, перш ніж відвідати вашого лікаря

  • Якщо у вас є особистий лікар, зателефонуйте йому і скажіть, що у вас є підозри на COVID-19. Це допоможе вжити заходів для запобігання зараження інших людей.

Уникайте ділитися особистими предметами домашнього побуту

  • Ви не повинні ділитися посудом, склянками, чашками, столовими приборами, рушниками або постільними приналежностями з іншими людьми або тваринами у вашому домі.

Контролюйте свої симптоми

  • Зверніться за медичною допомогою, якщо ваша хвороба погіршується (наприклад, утруднене дихання).
  • Зателефонуйте своєму лікарю: Перш ніж звертатися за медичною допомогою, зателефонуйте своєму лікарю і скажіть йому про підозри на COVID-19.
  • Зателефонуйте 103, якщо у вас невідкладна медична допомога і, якщо можливо, одягніть лицьову маску до прибуття швидкої медичної допомоги.

Припинення ізоляції будинку

  • Залишайтеся вдома до тих пір, поки не отримаєте вказівку покинути лікарню. Пацієнти з підтвердженим COVID-19 повинні залишатися під медичним наглядом, поки ризик вторинної передачі іншим особам не буде низьким.
  • Поговоріть з вашим лікарем: рішення про припинення запобіжних заходів при ізоляцію будинку повинно прийматися в кожному конкретному випадку консультації з лікарем, а також з державними та муніципальними департаментами охорони здоров'я.