Укус дворової або бродячої собаки - явище досить часте і, як правило, проходить легко. Але іноді бувають особливо важкі випадки при яких йде сильне травмування, загрожує зараження крові або захворювання на сказ. Отже, що ж робити при укусі собаки.

Якщо собака тебе вкусила

Часто таке відбувається з дітьми на вулицях під час ігор. Вони заграють з однолітками і можуть не помітити своїх різких рухів, або наступити на собаку, необережно зайти на її територію та інше. У більшості випадків укуси собак є мірою її захисту, і собака вимушено кусає як би для «попередження». Навіть мила дворова собачка може несподівано вкусити. Такий укус, як правило, не сильний і може залишитися синяк. В цьому випадку потрібно оглянути місце укусу, якщо тварина не прокусила джинси або штани і рани на нозі, руці або іншій частині тіла немає, краще прикласти лід (щоб зняти набряк) і про всяк випадок помазати місце укусу дезінфікуючими засобами. Але після цього обов'язково потрібно звернутися до лікаря, де буде зроблена обробка, а вдома тимчасово можна скористатися антисептичними спреями (на основі хлоргексидину або спирту). Можна використовувати мазь для запобігання синяка.

Собака. Фото з сайта Pexels
Собака. Фото з сайта Pexels

Що робити при серйозних укусах

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

При пошкодженні шкіри і якщо прокушені штани слід відразу звернутися до лікаря і не затягувати, обов'язково стежити за тим, як виглядає рана. Такий навіть поверхневий укус може спровокувати зараження бактеріями, запалення і нагноєння, яке обов'язково потрібно лікувати. Перша допомога при наявності такої травми: промити і обробити рану якимось антисептиком в домашніх умовах, прикрити пов'язкою або пластиром і звернутися в лікарню. Якщо пішло запалення лікар може призначити антибіотики, щеплення від правця та інше.

Але іноді буває і так, що зграя нападає на людину і завдає досить серйозні каліцтва.

Що робити, якщо собака напала і врятуватися не представляється можливим:

  • постарайтеся відгородитися від собаки сумкою, курткою чи будь-яким підручним предметом;
  • зверніться калачиком, якщо впали на землю і закрийте вуха і голову руками;
  • не намагайтеся вирватися з пащі (собака може відкусити частину шкіри або м'язів);
  • не бийтеся з собакою, це може лише роздратувати її.

При кровоточивих ранах: постарайтеся затиснути рану якою-небудь чистою тканиною, щоб зупинити кров (якщо не вдається протягом більше 10 хв - викликайте швидку допомогу), промийте милом під проточною водою і продезінфікуйте (можна перекисом), накладіть чисту пов'язку, вирушайте в лікарню. До відвідування лікарні або приїзду швидкої, укушену ногу або руку краще тримати вище рівня серця - це уповільнює швидкість поширення інфекції і зменшує набряк.

Якщо собака бездомна бродяча або господар не відомий

Варто запам'ятати прикмети тварини для подальшого вилову і постаратися вказати приблизно куди вона побігла. Адже може покусати ще когось. За твариною необхідно спостереження протягом 10 днів, щоб зрозуміти чи несе вона в собі загрозу сказу. Надавши собі першу допомогу, зверніться до травмпункту і ветеринарну службу.

Коли господар відомий і собака щеплена

Варто відразу зазначити, що собакам вводять різні вакцини за часом дії і ви не можете бути впевнені в тому, що вона не заражена сказом. Навіть якщо господар наполягає і запевняє в тому, що все в порядку з щепленнями, за твариною найкраще стежити. Цілком ймовірно, що її щеплення вже давно перестало діяти і собачий укус може бути небезпечний потерпілому.

Собака. Фото з сайта Pexels
Собака. Фото з сайта Pexels

Спробуйте домовиться з ним про спостереження його улюбленця протягом 10 днів, це найпростіший і вірний спосіб для обох сторін. Візьміть його телефон і адресу, навіть якщо укус неглибокий і рваних ран немає. Якщо господар собаки співпрацювати не бажає, поясніть йому, що інформація автоматично йде з лікарні в центр епідеміології, ветеринарну службу і поліцію. У разі відмови від сприяння його можуть оштрафувати за порушення правил утримання домашніх тварин.

Якщо мене покусала своя домашня собака

Алгоритм той же, обов'язкове спостереження за домашньою собакою і відвідування медпункту, навіть якщо не видно слідів укусу. Дрібні на перший погляд не помітні подряпини можуть бути дверима для інфекції, яка міститься в слині вихованця.

Крім цього собака може неабияк покалічити внутрішні органи, м'язи та сухожилля, а рвана рана заживає досить довго. Наслідками укусу при несвоєчасному зверненні до лікаря можуть бути шрами і рубці. Як правило, шви накладають в першу добу після укусу, а якщо пошкоджено обличчя - до двох днів. Не зайвим буде зробити рентген (фото кістки), якщо покусали сильно і є підозри на перлом або тріщину. Часто це може бути палець, його фаланга або кисть. А також якщо тварина напала на маленьких дітей, які грали у дворі.

Негайно звертайтеся до лікаря, якщо дитину вкусила собака. У деяких випадках може знадобитися консультація у психолога. Заспокойте дитину і відставте паніку, поясніть їй, що все заживе і скоро перестане боліти. Ідіть до лікаря, навіть якщо слідів від укусу не залишилося, адже існує ймовірність перелому кісток або тріщини, крім інфікування бактеріями і вірусами.

Слідкуйте за місцем укусу і ранами

Після обробки ушкоджень розчинами, мазями та інше через три доби зверніться до хірурга, навіть якщо здається, що все в порядку. Лікар огляне і підтвердить ваші здогадки або спростує і призначить лікування. Краще перестрахуватися.

Погані ознаки, якщо після укусів з'явився набряк, почервоніння, нагноєння, піднялася температура, опухла рана, обмежилися рухи суглоба поруч з місцем укусу.

Місце укусу. Скріншот з відео. YouTube
Місце укусу. Скріншот з відео. YouTube

Як запобігти укусу і нападу собаки

  • Уникайте великих скупчень тварин.
  • Ходіть поруч з ними спокійно, не робіть різких рухів та не зривайтеся з місця.
  • Не провокуйте і не дратуйте їх.
  • Не підходьте до злих собак і не турбуйте тих, хто має поруч щеня.
  • Якщо поруч немає власника, не підходьте до тварини.
  • Не йдіть за нею, якщо воно намагається десь сховатися і втекти.
  • Якщо собака агресивно налаштована і скалить зуби, не дивіться їй в очі і не кричіть.

Зрозуміло, краще було б державі подбати про бродячих собак, адже найчастіше нападають саме вони на людей, але в даний час потрібно сподіватися тільки на себе.

Бродячі собаки. Скріншот з відео. YouTube
Бродячі собаки. Скріншот з відео. YouTube

Заходи профілактики

  • Ходіть своєчасно на щеплення (особливо щеплення від правця).
  • Прищеплюйте своїх домашніх тварин.
  • Уникайте місць з великим скупченням собак.
  • Розповідайте дітям про правила поводження з тваринами.

Нещодавно був складений список найбільш кусючих порід собак. Як не дивно, рейтинг очолили такси. Всього в списку потенційно небезпечних кілька десятків порід, в тому числі бультер'єр, шарпей, айну.

Про сказ

Сказ - смертельна вірусна інфекція, яка передається укусом зараженої тварини (в 99% - це собаки). Попередити захворювання у тварин можна за допомогою вакцини. Інкубаційний період зазвичай становить 1-3 місяці, і закінчується в 100% летально, якщо не звертатися за медичною допомогою.

Зараз вже ніхто не робить по 40 уколів. Курс лікування від сказу включає в себе уколи антирабічної вакцини, до 6 ін'єкцій: в перший день звернення (зараження), на третій і сьомий, через тиждень, через два і через три місяці. А в разі 10-денного спостереження за твариною кількість уколів знижується до трьох, якщо з твариною все нормально, і вона не хвора на сказ. У сучасних вакцин від цієї хвороби майже немає протипоказань і їх роблять всім: дитині, дорослому, вагітним. Укол робиться в плече, дітям в стегно.

Симптоми захворювання у скаженого собаки

На першій стадії: тварина ласкава, примхлива, схвильована і насторожена, погіршується апетит і часто гризе місце укусу, спостерігається рясна слинотеча і блювота, а також їсть неїстівні речі.

Скажена собака. Скріншот з відео. YouTube
Скажена собака. Скріншот з відео. YouTube

На другій стадії: з'являється агресія, страх, підвищення температури, спроби нападу на людей і інших тварин, косоокість, конвульсії і параліч. Третя стадія як правило, супроводжується повним паралічем і загибеллю тварини.

У разі спостереження подібних симптомів у вашого домашньої тварини терміново зверніться до ветеринара і уникайте собак і кішок з такими ознаками на вулиці, у ваших знайомих.