Через спалах смертельно небезпечного коронавірусу Міністерство закордонних справ України закликав усіх громадян, які перебувають за кордоном, повернутися додому в Україну до 27 березня. Українці зможуть скористатися спеціальними рейсами, які забезпечуються урядом після закриття державного кордону. Однак ціни на евакуацію виявилися не кожному по кишені.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українського телеканалу.

Як відомо, карантин у країні продовжили до 24 квітня. За тими українцями, хто не встиг повернутися додому самостійно, влада відправили спецрейси. Евакуацією українців займається Мінінфраструктури та МЗС України.

Спільними зусиллями, станом на 24 березня, вдалося повернути додому 79 тисяч громадян. Спочатку в МЗС заявили, що з деяких хабів українці зможуть дістатися додому "безкоштовно або за пільговими цінами". Але на ділі ціна, яку довелося сплатити пасажирам за повернення в Україну, опинилася далеко не низькою.

Салон літака, скріншот: YouTube
Салон літака, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Будь-який каприз за ваші гроші

Максим Стенковой був змушений заплатити 53 тисячі гривень за п'ять квитків на спецрейс МАУ з Дубая в Київ для себе і членів своєї сім'ї. Причому на момент закриття кордонів у нього були куплені квитки цієї ж авіакомпанії в обидві сторони, за які він заплатив 36 тисяч гривень. Але зворотний рейс на Київ, який був включений в цю вартість, скасували.

"Замість нього МАУ запустив чартер на 24 березня. Обміняти наші квитки не вийшло. Довелося купити нові. При собі таких коштів не було, тому довелося позичати. ОАЕ з 26 березня закриває кордони. У посольстві мені настійно рекомендували летіти цим рейсом", – розповів журналістам Максим.

Бориспіль, скріншот: YouTube
Бориспіль, скріншот: YouTube

Окремі квитки в Київ довелося купувати і Ользі Довбуш. Жінка подорожувала з групою від туроператора GTO. Цей тур включав і оплачений переліт туди-назад. Ольга купила його ще минулого року. І коли ситуація з коронавірусом загострилася – ані скасувати тур, ані повернути гроші вже було неможливо. Туристка повинна була повернутися в Україну з В'єтнаму 19 березня, з пересадкою в Стамбулі. Прилетіти в Київ їх групі вдалося на день пізніше, доплативши по 4480 гривень за спецрейс із Стамбула від SkyUp. Ольга зізнається: їм ще відносно пощастило, оскільки поверненням групи займався туроператор. Коли оголосили про припинення авіасполучення з Україною, група змогла полетіти з Хошіміна в Стамбул з тими квитками, які було передбачено в турі.

Фото з аеропорту "Бориспіль": Інформатор
Фото з аеропорту "Бориспіль": Інформатор

Що робити тим, у кого немає достатньо коштів на зворотний переліт додому – невідомо

У Мінінфраструктури зазначили, що зараз пасажири фактично платять тільки за свій переліт, а витрати за ту частину шляху, коли літак іде порожнім, щоб їх забрати, бере на себе авіакомпанія. Що ж стосується 4,16 млн доларів з резервного фонду держбюджету, які Міністерство інфраструктури рекомендувало уряду виділити на "евакуаційні заходи", то ці кошти хочуть направити для компенсації авіакомпаніям.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні продовжили карантин і режим надзвичайної ситуації - скільки ще українцям доведеться сидіти по домівках.

Як повідомляв Знай.uа туалетний папір 585 проби - паніка у світі творить чудеса, фото.

Знай.uа писав, хантавирус прийшов на зміну коронавірусу - головні симптоми хвороби, як не заразитися.