Пошкодилась карта пам'яті фотоапарата, труднощі з відформатованою флешкою, страждаєте без випадково видалених фотографій, виникли проблеми на роботі, тому що потрібні файли ненароком стерто? Це все не біда – практично у всіх випадках інформацію зі знімних носіїв можна відновити. У більшості – навіть самостійно і безкоштовно. Правда, для цього доведеться потрудитися, скачати спеціальні програми і витратити чималу кількість часу. Але це ніщо порівняно з безцінною інформацією, яка могла б бути втрачена, якби не існувало всіх цих складних технологій.

Відновлення інформації: програми
Відновлення інформації: програми https://www.pexels.com/ru-ru

Як зберігати інформацію, щоб не втратити?

У кожного пристрою, який так чи інакше працює з інформацією є дискове зберігання даних. Воно може бути представлене в різних варіантах. У ноутбуках і комп'ютерах – це твердотільні накопичувачі («SSD») і вбудовані жорсткі диски («HDD»). Вони в лічені секунди обробляють інфу і можуть зберігати дуже великий обсяг ваших даних. У смартфонах і планшетах для таких цілей встановлюються різні карти пам'яті. Вони можуть різниться за обсягом вміщення даних і мати різну форму. У деяких пристроях використовується компоновка цих засобів зберігання інформації. Це властиво, наприклад, професійним фотоапаратам і відеокамерам, які знімають матеріал дуже високої якості. А ось для перенесення і обміну інформації використовуються USB накопичувачі або флешки, а також зовнішні жорсткі диски, які можна додатково підключати. У той же час завдяки своїй об'ємності такі накопичувачі можуть стати і засобом збереження інформації. Це легко, швидко, зручно і дешево. Мало хто замислюється про резервні сховища до того, як різко через пошкодження або несправності карти пам'яті або флеш, позбавляється дуже важливої особистої або корпоративної інформації. А це трапляється не рідко і може перетворитися для звичайної людини в справжню трагедію. Ми навіть уявити собі не можемо, наскільки залежимо від інформації, поки її різко не втратимо.

Чому виробники завжди радять зберігати додатково дані саме з карт пам'яті і флешок? Існує ніби негласне правило: заповнив карту пам'яті – злий все на комп'ютер або ноутбук негайно. Та тому що це досить «тендітні» пристрої, які до того ж додатково ще і постійно перевантажуються. Часте користування, постійні підключення до пристроїв, в тому числі і до самих різних і ненадійних пристроїв. Це все буквально кожен раз загрожує вам збоєм роботи зовнішнього носія, часткової втрати даних з нього і навіть його повною поломкою.

Тому краще все-таки резервно зберігайте всі свої фото, відео та документи, які є на флешці і карті пам'яті. Але навіть якщо цей пристрій несподівано наказав довго жити і при підключенні на екрані показує порожнечу (або зовсім нічого не показує в силу свого фізичного каліцтва) – не все ще втрачено.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Відновлення інформації з карти пам'яті
Відновлення інформації з карти пам'яті https://www.pexels.com/ru-ru

Як відновити дані: спочатку базова перевірка

Базова перевірка – це найпростіше, що можна зробити в разі втрати інформації. І в той же час показник успішності цієї операції – понад 50 відсотків. Правда, годиться цей спосіб, тільки якщо у флешки або карти пам'яті раніше не виникало збоїв і немає механічних пошкоджень.

  • Підключіть свій проблемний носій до іншого комп'ютера/ноутбука або використайте інший USB-порт. Можливо, несправний саме USB-порт. Також в його налаштуваннях можуть бути встановлено системні обмеження. Їх варто перевірити і розібратися.
  • Смішно й примітивно, але спробуйте поворушити свій носій в тому роз'ємі, в якому він безуспішно підключений зараз. Можливо, він не показує інформацію тому, що якесь з'єднання відійшло.

Не працює флешка/карта пам'яті: зміна літери диска

Це другий спосіб відновлення даних на карті пам'яті і флешці. Змінити букву диска можна в тому випадку, коли носій підключений до ноутбука/комп'ютера, і ви бачите його в провіднику файлів. Але при цьому не можете відкрити дані на своєму накопичувачі пам'яті.

Найчастіше це означає, що вся інформація на знімному носії в порядку і не пошкоджена. А проблема в тому, що Windows не може дати букву вставленому диску. Виправити це теж дуже просто.

Покрокова інструкція зміни букви диска.

  • Заходимо в набір додатків Windows.
  • Там знаходимо додаток під назвою «Управління дисками». Він дає можливість контролювати всі диски, які підключені до ПК, в тому числі і знімні. Однак відкрити сам додаток не так вже й легко. Для цього існує кілька способів.
  • Перший спосіб – через панелі завдань натискаємо «Пуск» і у вікні через список програм знаходимо «Керування дисками». Якщо ж це не спрацьовує, то можна через ту ж кнопку «Пуск», скористатися «Пошуком». Там слід ввести слово – форматування. Серед результатів знайдете «Створення та форматування розділів жорсткого диска».
  • Коли ви зайдете в цей додаток, серед усіх зазначених дисків виберіть знімний USB. Клацаємо правою кнопкою мишки. У меню вікна натискаємо «Змінити букву диска або шлях до диска...». З'явиться нове вікно, в якому потрібно буде вибрати нову букву диска, яку запропонує система.

Відновлення інформації
Відновлення інформації https://www.pexels.com/ru-ru

Переустановлення драйверів для відновлення даних

Зіпсовані або занадто старі драйвера на ПК теж можуть бути причиною відсутності доступу до інформації на знімному носії. Це можна виправити через «Диспетчер пристроїв» – «Дискові пристрої». Якщо в списку ваша карта пам'яті або флешка позначена знаком оклику жовтого кольору, то проблема саме в драйверах.

Якщо навіть знака немає (а якщо є так тим більше), все одно перевстановіть драйвери.

  • Клацаємо по своєму зовнішньому носію правою кнопкою мишки і вибираємо «Видалити пристрій».
  • Виймаємо зовнішній накопичувач з порту ПК.
  • Виконуємо перезавантаження ПК.
  • Підключаємо свій хранитель пам'яті заново.
  • Windows розпізнає підключення як нове і встановить для нього нові драйвера.

Перевіряємо флешку і карту пам'яті на помилки

Якщо все це не принесло результату – цілком можливо, що самі файли на флешці або карті пошкоджені. Але це ще не факт. До того ж навіть якщо і так, то великі шанси все повернути. Тому для початку перевіряємо свій носій: чи є пошкодження в каталогу файлів.

  • Підключаємо свій носій і використовуємо провідник Windows.
  • Відкривається його основна панель – шукаємо ім'я свого зовнішнього носія.
  • Клацаємо по ньому правою кнопкою мишки.
  • В меню відкриваємо – «Властивості» – «Сервіс» – «Перевірка на наявність помилок» – «Перевірити».
  • Після цього система сама просканує ваш носій: якщо знайде проблеми, запропонує виправити – погоджуйтеся.

Відновлення інформації із флешки
Відновлення інформації із флешки https://www.pexels.com/ru-ru

Дані втрачено: кращі онлайн-програми в допомогу

Якщо всі ці способи не допомогли, то все-таки файли на карті пам'яті або флешці пошкоджені, або загублені – допоможе програмне забезпечення. Хороший софт дає можливість вирішити безліч проблем з втраченою інформацією самостійно.

Щоб повернути втрачене, доведеться проекспериментувати з різноманітними програмами. У мережі ви знайдете різні безкоштовні проги для відновлення даних. Ось найкращі з них. Кожна служить відновленню різних завдань. Якою програмою в яких цілях краще користуватися?

  • Програма під назвою «Hetman Partition Recovery» має величезні можливості для відновлення даних з усіх пристроїв, які управляються системами файлів «NTFS» і «FAT». Вона допоможе відновити вилучені дані при їх форматуванні, псуванні чи блокуванні інформації через віруси, при втраті даних через апаратний або системний збій, при фізичних пошкодженнях, помилках драйверів, відкриває недоступні носії, при краху всієї операційної системи.
  • Прога «Hetman Photo Recovery» допоможе при відновленні видалених фотографій. З її допомогою «картинки» будуть повернуті в будь-яких випадках – після випадкового видалення, форматування пристрою, після ушкодження вірусами, збоїв обладнання і подачі електрики. А також ви зможете відкрити свої фотографії в разі недоступності вашого носія або неможливості читання системою даних.
  • «Hetman Office Recovery» – найкраща програма для того, щоб відновити будь-які документи «Open Office» і «Microsoft Office». Причому вона врятує, навіть якщо носій інформації був серйозно пошкоджений. Програма допоможе з випадково стертими файлами після очищення кошика, відновить відформатовану флешку, диск і інші носії, після перезавантаження і збою програм і так далі. Словом, якщо ви скачаєте «Hetman Office Recovery», то можете не переживати про свої текстові документи, щоб з ними не сталося.
  • Файли видалилися або загубилися через програмний збій або вірусну атаку? Відмінно допоможе «Hetman Uneraser». Працює легко, швидко і практично безвідмовно, бо відновлює файли, втрачені на будь-яких пристроях.
  • Безкоштовна утиліта «Hetman File Repair» забезпечить повернення до життя цифрофих картинок, які загубилися через механічний зносу карти пам'яті або флешки, через частковий перезапис файлу, через віруси, системні збої. Вона працює через виправлення логічних помилок в файловій структурі.

Допомога фахівця

Навіть якщо всі ці технічні примочки не допомогли відновити дані з карт пам'яті або флешок – є ще одна надія. Це спеціальні професійні сервісні центри для відновлення даних.

Співробітники таких сервісів мають ширші можливості і більш потужне обладнання, ніж звичайні, хай і дуже просунуті користувачі. Так що навіть якщо ситуація з відновленням зараз здається вам безнадійною – фахівці можуть допомогти. Правда, ціни на такі послуги досить високі і до того ж, на жаль, не передбачають стовідсоткової гарантії.