Колишня міністерка освіти та науки України Ганна Новосад прокоментувала плани уряду скоротити видатки на освіту та науку через необхідність перерозподілити кошти держбюджету на користь медичної сфери. На думку Новосад, таке скорочення значним чином вплине на подальший розвиток цих сфер і може затримати розвиток України на значний час.

Відповідний допис Новосад розмістила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Респект і вдячність Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ за те, що підняли хвилю протесту проти жорсткого секвестру в сфері культури.

А у когось є сумніви, що те саме чекає освіту і науку? Бо як же ж - у скрутні часи треба різати те, що найменш зрозуміло. Ну там Нац Фонд Досліджень якийсь, чи щось там про розвиток школи. То сильно на виріст речі", - написала ексміністерка.

Ганна Новосад, скріншот з відео
Ганна Новосад, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Новосад повідомила, що через секвестр буде скорочено наступні статті видатків:

  • Субвенцію на створення професійно-технічних навчально-практичних центрів - 259 млн грн
  • Фонд розвитку закладів вищої освіти - 250 млн грн
  • Субвенцію “Спроможна школа для кращих результатів” - 1,5 млрд грн по загальному фонду (тобто програми не буде)
  • Субвенцію на підтримку молодих вчителів - 1,5 млрд грн
  • Субвенцію на Нову Українську Школу - 1,4 млрд грн
  • Кошти для запуску гранатового фінансування науки через Національний Фонд Досліджень, за винятком заробітної плати - 500 млн грн.

Останні три скорочення Новосад вважає особливо критичними: "Знаю, що треба скорочувати бюджет, але чіпати принаймні три останні позиції - це просто стріляти собі в ногу. Ми втратимо один рік реформи школи, бо я дуже сумніваюсь, що в 2021 хтось закладе більше 3х млрд, аби надолужити НУШ за 2 роки. Ну і різати зараз науку - в мене цензурних слів нема. Як не хочете фінансувати інші напрямки науки, то спрямуйте ті 500 млн Нац Фонду Досліджень виключно на медичні напрямки. Ніт, треба забрати все", - пише колишня очільниця міністерства.

На думку Новосад, уряд просто намагається розв'язувати проблеми за рахунок сфер, які вважає менш важливими.

"Відповідальність за оце все буде на Прем’єр-міністрові, бо фінальне рішення за ним", - підсумувала досвічена освітянка.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Коронавірус вдарив по музичній індустрії, залишивши артистів без роботи - за крок від прірви.

Як повідомляв портал "Знай.ua", епідемія коронавірусу йде на спад, в Італії другий день знижується кількість нових хворих.

Також "Знай.ua" писав, Карантин у Києві: озвірілі пасажири побили хлопця за кашель у маршрутці.