Суперечки про те, чи варто переводити стрілки годинника, тривають і сьогодні. Дізнайтеся: коли ми будемо переводити годинник? І що вирішили жителі інших країн із цього приводу? Читайте усе найцікавіше про те, хто та коли придумав переведення часу.

Історія виникнення переходу на літній час: хто перший придумав?

Для деяких людей зимовий і літній час переведення стрілок годинника згубно позначаються на їхньому фінансовому стані здоров'я і загальному самопочутті у цілому. Ми поговоримо про це більш детально трохи пізніше. А спочатку познайомимо читачів із історією виникнення переходу. Давайте дізнаємося: звідки з'явилася ця практика та чому?

Уперше ідея переходу на літній період часу та переведення стрілок годинника осінила 78-річного Бенджаміна Франкліна. Відомий американський політик-письменник, знаменитий у всьому світі вчений-винахідник, озвучив її, коли перебував у Парижі. Ця подія мала місце у 1784 році, коли він перебував там як посол від Америки.

У одній із сатиричних заміток на «злобу дня» він написав про своє відкриття, що сонце встає дуже рано й варто перевести стрілки годинника ще на годину вперед, щоб з'явилося більше світлого часу доби. І тоді люди змогли б більше працювати та не запалювати вечорами свічки.

Таке «жартівливе» відкриття він зробив за чистою випадковостю. Його слуга забув закрити віконниці на ніч. І ця помилка призвела до того, що винахідник виявив: держава може заощадити при переході на годину вперед пристойну суму грошей!

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Автор статті, прокинувшись о шостій ранку, виявив, що у разі переходу на інший час, коли всі будуть прокидатися на зорі, країна стане економічно багатшою за рахунок того, що люди почнуть більше працювати.

І тільки через роки, у 1895-му та 1907-му рр. серйозна пропозиція із цього приводу надійшла із боку астронома-ентомолога Джорджа Вернона Хадсона із Нової Зеландії та винахідника Вільяма Уіллета із Британії. Вони рекомендували більш ефективно використовувати світловий день.

Найбільший прихильник переходу - Уїнстон Черчилль. Щоправда, не він впровадив дану реформу. Ця подія здійснилося у 1916 році. Першими стрілки годинника на годину вперед навесні перевели Німеччина та Австро-Угорщина. Це сталося під час Першої світової війни.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Потім і у Європі брали із них приклад. Україна, а також Росія, включаючи Примор'я, - у 1917 році. Однак через 2 роки у Німеччині перехід скасували. Це пов'язували із неприємними спогадами про війну.

Про перехід на літній час знову згадали під час Другої світової війни, у 1940 році. Однак діяв він не скрізь. Скасували його через обопільну угоду НДР і ФРН у 1949 році.

У Америці запропонували впровадити це під час Першої світової війни. Однак до 1966 року кожен регіон самостійно вирішував це питання про необхідність збільшення світлового дня, яке більш гостро постало у 1973 році.

Говорити про те, що потрібно економити ресурси, почали після нафтової кризи. Але впровадили літній час тільки у Франції у 1976 році. Згодом цей приклад успадкували й деякі інші країни у Європі.

НДР оголосила про переведення стрілок годинника у 1979 році, ФРН - через рік після цього. Наказ про єдині правила переходу вийшов для країн Євросоюзу в 1996 році. Однак суперечки щодо наболілої теми не вщухають досі. І ось чому.

Як позначається перехід на здоров'ї та стані людей?

Учені вже давно доводять згубний вплив тимчасового переходу. Вони вважають недоцільними подібні дії, оскільки людський організм дуже сильно страждає.

Подібні дії, за їхніми словами, згубно позначаються на здоров'ї людей. Адже переведення стрілок годинника є справжнім випробуванням для нашого організму. Усі люди звикають до певного режиму сну. І багато хто не може плавно та швидко звикнути до нового режиму.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Для деяких людей це справжній стрес. Усі після зими отримують недостатню кількість вітамінів. Організм виснажений через те, що люди проводять дуже мало часу на свіжому повітрі.

Крім цього, у 2020 році в Україні розбушувався коронавірус. І карантин також наклав свій відбиток. Люди ще менше стали виходити на вулицю, гуляти та дихати свіжим повітрям. Та й раціон харчування менш вітамінізований, ніж улітку.

Усе це в комплексі дуже сильно впливає на імунітет кожного із нас. Люди намагаються перебудуватися, змінивши свій режим. Але не у всіх виходить це зробити. У деяких людей і зовсім загострюються хвороби серцево-судинної системи.

Інші знаходяться у зоні ризику виникнення депресії. І це не порожні слова - про це свідчить статистика. Саме із огляду на всі вище перераховані причини європейці прийняли рішення голосувати про скасування переходу. І ось до чого це призвело.

Яким було голосування Єврокомісії?

Практично 2 роки тому, влітку 2018-го, відбулося віртуальне голосування щодо даного питання. Багато країн Євросоюзу вирішили підтримати сезонне питання переведення часу.

Соціологічне опитування показало, що багато людей вважають за краще відмовитися від переведення годинників восени. У результаті у країнах Євросоюзу було проведено голосування. Це сталося після того, як Єврокомісія запропонувала відмовитися від переходів на літній і зимовий час.

У 2019-ому було прийнято рішення обирати як постійний індивідуальний той час, який найбільше подобається та підходить. Але у багатьох державах думки людей розділилися. Зважаючи на це, було прийнято рішення відповідати часовим поясам.

У США, наприклад, 6 часових поясів. І більшість регіонів, крім Арізони та Гаваї, використовують перехід на літній час. Азіатським державам взагалі не притаманна ця практика. Виняток становлять Ліван, Ізраїль, Іран, Йорданія і Сирія.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

У Росії, наприклад, відмовилася від переходу на зимовий час ще у 2011 р. Але через 3 роки їх рішення змінилося, і тепер країна живе із урахуванням зимового. Китай, який потрапляє у чотири часових пояси, із 1991 р. використовує єдине стандартний час, який носить назву «пекінський».

Куди, коли та на скільки в Україні переведуть стрілки годинника?

Сьогодні багатьох українців цікавить питання: яка дата переведення годинників у Києві та по всій Україні? У нас годинник переведуть вночі, о третій годині. Дата пеехода: із 28-го на 29-те березня. Годинники необхідно переводити на одну годину вперед.

І щоб цей перехід відбувся безболісно для здоров'я, хочемо вам дати кілька слушних рекомендацій та порад. За кілька днів краще почати раніше лягати спати. Почніть це робити на 20 хвилин раніше, ніж зазвичай. На наступний день - на півгодини раніше і т.д.

Деякі люди помічають, що самі починають вставати дещо раніше звичайного. Для інших - це велика проблема. До речі, через перехід на літній час поїзди будуть ходити, згідно відкоригованого графіка руху. І людям, які кудись їхатимуть чи повертатимуться, необхідно бути уважними щодо часу.

Фахівці не рекомендують пити каву та міцний чай у другій половині дня 28-го березня. Не вживати у цей день спиртні напої. Та не спати вдень. І правильно харчуватися. Сніданок повинен бути поживним.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Приготуйте, наприклад, вівсяну кашу із горіхами та цукатами або омлет із сиром. Сніданок повинен бути поживним. Їжа, непомітно для нас, також допомагає адаптуватися до нового незвичного режиму.

Відмінно діє на наш організм свіже повітря та тепле весняне сонечко. Та оскільки за вікном - карантин, і всі намагаються уникати прогулянок на свіжому повітрі, можна вийти подихати на балкон. А жителям приватного сектора - у двір.

Такі маніпуляції допоможуть «включити» організм у потрібний режим часу. Дискусія із приводу переходу на літній час досі триває. Адже зміна часу впливає на здоров'я людей і їх самопочуття у цілому. Більш того, виробничий травматизм і аварії збільшуються у цей день на 5%.

І сьогодні багато людей негативно ставляться до переходу на літній час. Із точки зору медиків, зимовий час вважається більш прийнятним, оскільки відповідає всім його біологічним ритмам.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

А ось перехід на літній буде дискомфортним. І не тільки у сердечників і людей, схильних до стресів, а й тих, хто пізно лягатиме, у кого ослаблений імунітет.

Ще 9 років тому, в 2011 році, ВРУ вирішила залишитися на літньому часі. Але вже через півроку це рішення було скасовано. Жителі Західної України тоді обурювалися тим, що їхні діти йшли до школи, коли на вулиці темно.

Формально Україна знаходиться у 2-му часовому поясі. Але крайня частина Заходу припадає на 1-й часовий пояс. А Схід - на 3-й. І, наприклад, у Луганській області сонце сходить на півтори години раніше, ніж на Закарпатті.

Ось і виходить, що українці досі дискутують із приводу переведення часу. Адже для одних краще літній час, для інших - зимовий. І суперечки тривають донині.

Фото

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com

Відео