Число хворих на коронавірус в Україні стає дедалі більшим. Як правило, це захворювання здатне передаватися й на стадії інкубаційного періоду, коли немає ніяких симптомів: як повітряно-крапельним шляхом, так і через дотики. І щоб убезпечити себе, пропонуємо зшити медичну маску своїми руками. Давайте розбиратися у тому, які її захисні властивості.

Багаторазова/одноразова захисна маска: ефективність захисту

Останнім часом у деяких фейкових повідомленнях досить часто зустрічається інформація про те, що традиційні медичні маски є панацеєю. Вони нібито не захищають від коронавіруса.

Ми настійно рекомендуємо використовувати маски й рукавички, часто мити ретельно руки. А якщо немає такої можливості, то використовувати антисептик. Пропонуємо використовувати все це у комплексі, щоб убезпечити себе. Гігієна - одне із правил безпеки від грипу, короновіруса та інших інфекцій.

Паніка українців цілком обґрунтована: медичних масок у аптеках немає. А ціни на них у інтернеті просто шокують. Деякі люди купували навіть будівельні маски у якості захисних засобів від коронавіруса. А багато хто виготовляв саморобну маску самостійно, щоб убезпечити себе та свою сім'ю.

Щоправда, роблять це не все. На жаль, деякі українці досі не дотримуються елементарних запобіжних заходів, щоб не захворіти на коронавірус. Дійсно, якщо медична маска не закриває рот (зустрічаються люди, які її зсувають), тоді для вірусу, що мутує, створюється зручний шлях для проникнення.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Існує міф, що одноразова маска не захищає від інфекції вірусу. Насправді інфекція може проникнути у організм того, у кого лицьовий захист був використаний нещільно. Коли ми ще не чули про коронавірус, то медичні маски рекомендували одягати для захисту від грипу. Носіння масок рекомендується людям, які мають ознаки захворювання, щоб не заражати інших.

Лікарі та інші люди мають одягати їх, щоб убезпечити себе від проникнення вірусу. Тож повсякденні одноразові медичні маски дійсно захищають від можливості проникнення ряду гострих респіраторних вірусних інфекцій, але деякий час.

Їх рекомендують для носіння, щоб захиститися від вірусів ГРВІ, кору, краснухи, віспи, коклюшу, туберкульозу, у тому числі й коронавіруса. Але тільки носити їх потрібно не більше 2-х годин, а потім міняти на нові.

Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com
Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com

Здорові люди також повинні охоронятися й захищатися від коронавіруса, адже у багатьох заражених людей спочатку симптоми можуть не проявлятися. У медичних масках є пори, які здатні затримати інфекцію, якщо людина чхне прямо на вас.

Маска захищає органи дихання людей, але тільки у тому випадку, якщо щільно прилягає до обличчя. Тобто добре закриває ніс, рот і підборіддя. У іншому випадку ефективності від маски не буде.

Більш надійними засобами є респіратори для обличчя, які у залежності від ступеня захисту бувають трьох видів. І у разі високого ризику зараження краще носити усе ж таки їх. Звичайно ж, тут багато мінусів: носити їх незручно.

Особливо, коли мова заходить про медичних працівників, співробітників супермаркетів і т.д., тобто людей, яким тривалий проміжок часу необхідно перебувати в масці. Та й усім іншим сьогодні вкрай важливо подбати про власний захист: дорослих та дітей.

Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com
Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com

Основний мінус респіраторів - у них дуже важко дихати тривалий час. Для медичної маски характерний захист від вірусів та їх проникнення через органи дихання, але лише у тому випадку, якщо їх правильно носити та вчасно міняти.

Які бувають види домашніх масок, із чого їх шити?

Пропонуємо самостійно зшити маски для захисту із марлі, бинта або тканини. Адже найчастіше зараження відбувається через слизові. І сьогодні вкрай важливо убезпечитися самим!

Пропонуємо добірку майстер-класів, які допоможуть уберегтися від страшної інфекції. Обов'язково одягайте маску, перебуваючи у магазині чи аптеці. Ви можете ненароком торкатися рота, носа й підборіддя, що вкрай безпечно. Адже багато людей роблять це мимоволі, а маска захистить вас від цього.

У домашніх умовах можна виготовити такі види масок:

  • Восьмишарова маска із марлі.

Це один із найпростіших способів пошиття маски зі шматка білої марлевої тканини. Із бинта не вийде її зшити, оскільки знадобиться шматок розміром 80х30 см. Хіба що використовувати широкий бинт. Крім цього, вам також знадобиться резинка довжиною 17 см, шириною 4 мм.

У разі відсутності резинки вдома, зав'язки можна пошити із марлі. Марлевий відріз складається кілька разів навпіл, щоб вийшло 8 шарів захисту. Потім потрібно зафіксувати резинку на відстані півсантиметра від серединки вниз.

Далі - зафіксувати інший край резинки із іншого боку на відстані 1 см від краю. Затиснути резинку можна голкою. Потім - прикріпити зав'язки. Їх має бути 4. Щоб марлю було зручніше зшивати, її краще зафіксувати шпильками.

Наступний етап - прошити марлеву маску, залишивши шматочок місця для її вивертання. Після цього вивернути маску та приміряти на обличчя. І прошити шматочок краю, який ви залишили для вивертання маски, вручну або машинкою.

  • Проста швидка тканинна маска.

Така маска може бути якою завгодно за кольором: чорною, білою, кольоровою, різнобарвною. Відповідно, для того, щоб її виготовити, ви повинні взяти чорну тканину або іншого кольору за бажанням.

Щоб зробити маску самому, вам знадобиться шматок тканини довжиною 36 см і шириною 20 см. Її необхідно згорнути стороною навиворіт навпіл. Потім загнути краї із двох боків приблизно на 2 см і випрасувати.

Далі знадобиться зігнути шматок тканини ще вдвічі й випрасувати, щоб створити таким чином захисні шари. Пропрасувати майбутню маску найкраще із двох боків. Після чого можна скріпити резинки довжиною 17 см.

Для цього тканину доведеться розгорнути. Вставити резинку, повернути назад і прошити вручну голкою із двох боків, закріпивши краї, а також саму резинку. Після цього маску можна одягати.

  • Маска з серветок та паперових рушників.

Звичайно ж, така маска відноситься до розряду одноразових. І після разового використання у період нетривалого часу її тут же необхідно викинути. Виготовити її абсолютно нескладно.

Для цього вам знадобляться дві різинки, паперові серветки або рушники. Необхідно взяти паперовий рушник, якщо робити ще більше прошарків, тоді взяти два паперових рушники. Потім скласти гармошкою: загортаючи до себе, від себе і т.д.

Загорнути краї отриманого виробу, вклавши туди попередньо «грошові резинки» та закріпити степлером. Тепер можна розгорнути виріб: маска готова. Можна приміряти й використовувати.

Із серветок маска робиться наступним чином. Необхідно розгорнути 3 серветки та скласти одна на іншу. Далі повторюємо: складаємо гармошкою, як і у випадку із паперовою серветкою.

Прикріплюючи резинки, можна обійтися і без степлера. Для цього необхідно зробити петлю: накинути грошову гумку на два пальця. Потім верхню опустити вниз і звести пальці разом. Внизу утворюється петля, яку потрібно накинути на краєчок серветок. Досить затягнути її та зафіксувати. Зробити так і обох боків.

  • Маска за 2 хвилини.

Використовуючи тканину, ви можете швидко зробити маску без швейної машинки своїми руками. Вам знадобиться для цього резинка або шнурок. Відріжте його довжиною 80 см. Потім потрібно взяти скобочку, якої закріплюють пакет із хлібом. Необхідно розпрямити її та зробити ножицями 2 отвори.

Потім просунути в них резинку або шнурок. Потім розмістити, просунувши пальцями цей шпагатик, на відстань у 25 см від краю. Кінці з'єднати, зав'язавши у вузлик. Має вийти своєрідне коло.

Підготувати шматок тканини для маски. Потрібно вирізати прямокутник довжиною 36 см та шириною 18 см. Розділити на три рівних шматка по 12 см. Скласти втричі й пройтися по тканині праскою.

Потім розгорнути тканину та вставити мотузку або резинку, яку ви змайстрували у вигляді кола, всередину таким чином, щоб скоба із отворами виявилася посередині. Далі скласти у такій же послідовності назад.

  • Багаторазова зручна маска.

Таку маску можна прати й використовувати повторно. Подивіться відео - там представлено шаблон. Матеріал, із якого найкраще виготовляти захисну маску - щільний, еластичний і дихаючий неопрен. Альтернативою цій тканини може стати інша тканина із льону або бавовни, яка є у вас вдома.

Треба вирізати деталі за шаблоном, складіть їх разом і зшийте. Всередину маски ви можете вкладати кілька прошарків марлі. Прати маски необхідно після кожного застосування. Таким чином, ви можете зшити кілька масок відразу, щоб за необхідності їх змінювати протягом дня.

Як бачите, багаторазову маску виготовити самостійно також абсолютно нескладно. Не соромтеся носити маски! У цьому немає нічого ганебного. Від коронавіруса вже постраждали багато людей по всьому світу. А у нас щодня фіксується усе більша кількість хворих.

Тож захистіть себе та свою сім'ю простими способами, виготовивши захисну маску власноруч. Намагайтеся ізолюватися, а у разі контактування із людьми дотримуйтеся дистанції та захищайтеся масками, рукавичками.

Не думайте, що вірус може пройти стороною. Краще дотримуватися правил респіраторної гігієни. Слідкуйте за новітньою інформацією на нашому сайті. Будьте здорові й не хворійте! Пам'ятайте: прості правила рятують життя!

Фото

Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com
Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com

Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube
Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube

Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube
Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube

Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube
Як зробити медичну маску своїми руками, скріншот із YouTube

Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com
Як зробити медичну маску своїми руками, pexels.com

Відео