Громадяни України вперше зустрінуть великодні свята в умовах карантину, який ввели через пандемію коронавірусу.

Так, православні та греко-католики святкуватимуть Воскресіння Христове, або Великдень 19 квітня, а католики – 12 квітня.

Українська влада вже почала вирішувати організаційні питання щодо великоднього свята в умовах карантину.

Пасха, фото Youtube
Пасха, фото Youtube

Український лідер Володимир Зеленський поспілкувався з головами церков щодо безпеки святкування Великодня та проведення богослужінь у період карантину. В результаті, він анонсував проєкт "Великдень вдома".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Великдень зазвичай збирає у церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо і скоро презентуємо проєкт "Великдень вдома", який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не збираючись натовпами в церквах", – повідомив Зеленський.

Також під час зустрічі обговорювалося проведення богослужінь онлайн. Якщо ж якийсь обряд вимагатиме присутності людей, "вони зможуть відвідати церкву", однак "кількість парафіян будуть обмежувати".

Більш того, розглядається можливість розміщення патрулів біля храмів. У разі великого скупчення людей вони "повинні проводити бесіди з парафіянами".

Також в Православній церкві України вже дозволили проводити богослужіння без віруючих, використовуючи можливості віддаленого зв'язку.

Під час засідання Синоду ПЦУ було вирішено, що храми мають залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням умов карантину.

Зазначає, що священик також може відвідати будинку віруючих для духовних бесід, сповіді і причастя.

Священний Синод ПЦУ буде приймати "практичні рекомендації для духовенства і мирян, зокрема, про порядок здійснення богослужінь у ці дні, з наближенням відповідного часу".

ПЦУ, скріншот Facebook

У свою чергу, предстоятель Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав вже дав поради щодо служіння в період карантину.

Раніше УГКЦ також дозволила проводити богослужіння онлайн. Згідно з новими настановами, це правило стосується і богослужінь Страсного тижня і на Великдень.

Рекомендації:

  • священики зобов'язані забезпечити онлайн-трансляції служб;
  • пристрасні і великодні служби рекомендовано проводити без участі віруючих;
  • у Великий четвер не виконувати обряду обмивання ніг;
  • у Велику п'ятницю не організовувати ніяких процесій;
  • на Великдень треба служити, по можливості, на вулиці і не робити процесій;
  • слід брати участь у богослужіннях через трансляції;
  • святити вербу у Вербну неділю і святити паски та великодні страви на Великдень лише на вулиці.

В УГКЦ закликають, щоб у храми не приносили страви на освячення літні люди і ті, у кого члени сім'ї мають симптоми ГРВІ.

УГКЦ, скріншот Facebook

В УПЦ МП поки не оприлюднили яких-небудь рекомендацій з приводу святкування Великодня.

Варто відзначити, що в період карантину "Суспільне" буде транслювати недільні служби.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що глава УГКЦ Блаженніший Святослав готовий надати церкви та монастирі під госпіталі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", зміни вводяться в режим роботи церков, куди традиційно на Великдень приходить багато віруючих.

Також "Знай.ua" писав, що хворий на коронавірус священик Олег Винницький в Тернопільській області контактував з близько 500 людьми.