Національний Банк України затвердив рекомендації банкам щодо обслуговування позичальників під час карантину. Щоб отримати кредитні канікули, потрібно дійсно вагомі причини, оскільки на пільговий режим погашення кредитів переведуть далеко не всіх. Після закінчення пільгового режиму гроші все одно доведеться заплатити – кредити прощати ніхто не збирається.

"Ті клієнти, які зараз почали зазнавати труднощів з погашенням кредитів, охоче йдуть на реструктуризацію. Це стосується як бізнесу, так і фізосіб. Але потрібно розуміти, що після закінчення карантину всі плати поновляться в попередньому графіку. Зараз вони просто зсуваються по часу. Під час пільгового періоду банки також не нараховують пені і штрафи за простроченими кредитами", – розповів UBR.ua глава прес-служби ПриватБанку Олег Серга. Олег Серга

ПриватБанк, фото: Getty Images
ПриватБанк, фото: Getty Images

Зазначається, що позичальник у період дії карантину може бути тимчасово звільнений від кредитних платежів, за умови звернення в банк і підтвердження погіршення свого фінансового стану, а саме втрати роботи, істотного зниження доходів, припинення роботи бізнесу. Підтвердити свою неплатоспроможність потрібно документально. Кожен випадок розглядатиметься в індивідуальному порядку.

"Банк самостійно визначає порядок подання та оформлення документів для проведення реструктуризації, віддаючи перевагу дистанційним каналам комунікації з клієнтами. Кожен кейс банк розглядає в індивідуальному порядку та інформує клієнта про прийняте рішення", – розповів директор з розвитку бізнесу Банку Кредит Дніпро Денис Міхов. Денис Міхов

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У Національному банку підкреслили, що "кредитні канікули" не є скасуванням або списанням боргів. Це лише відстрочка сплати боргу і відсотків для позичальників, фінансовий стан яких погіршився. Банки продовжать нараховувати відсотки за користування кредитами, одночасно нараховуючи і виплачуючи відсотки за депозитами вкладниками.

Альфа-Банк, скріншот: YouTube
Альфа-Банк, скріншот: YouTube

"Банк не може всіх позичальників без винятку надавати кредитні канікули, оскільки значна частина отриманих відсотків по кредитах йде на виплату відсотків по всіх депозитах. Списання або зниження відсотків можливо, але у виняткових випадках. Приміром, у нас всім позичальникам-медпрацівникам знизили на період карантину плату за кредитами до 0,001% річних і скасовувати сплату всіх комісій в автоматичному режимі", – зауважив директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанк Микола Войтків. Микола Войтків

Крім того, Нацбанк рекомендував банкам ефективно взаємодіяти з платоспроможними позичальниками, забезпечуючи своєчасне отримання всіх запланованих платежів за графіком, щоб уникнути ризиків зниження ліквідності, зростання кредитних ризиків і зниження капіталу. Якщо банк буде мати повну впевненість в тому, що позичальник платоспроможний, і просто не хоче платити по кредиту, прикриваючись кризою, то йому просто відмовлять у реструктуризації.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Кабмін переглянув бюджет на 2020 рік, що зміниться у головному документі України. Кабінет міністрів вніс у Верховну раду зміни до державного бюджету на 2020 рік у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", "Слуги" влаштували бунт та вимагають звільнення Сивохо, що накоїв радник РНБО

Також "Знай.ua" писав, евакуйовані з В'єтнаму українці відмовляються від ізоляції і намагаються вирватись з аеропорту силою.