31 березня парламент прийняв закон про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні. Земельний закон вже чекає на підпис Дмитра Разумкова та Володимира Зеленського.

Депутат 8-го скликання Ради і колишній член аграрного комітету Олексій Мушак відповів на часті питання про ринок землі, передає ТСН.

Коли запуск ринку землі?

Ринок землі в Україні обіцяють не запускати під час кризи. Закон набере чинності з 1 липня 2021 року.

Яку землю дозволять продавати?

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Закон стосується тільки земель сільськогосподарського призначення.

"Раніше було заборонено купувати землю і продавати. При чому, купувати – це важлива історія, бо українець, виявляється, не може у своїй державі купити землю, а за кордоном – може", - зазначив Мушак.

Голосування за ринок землі, скріншот: YouTube
Голосування за ринок землі, скріншот: YouTube

Хто зможе купити пай?

Формат ринку землі поки дуже обмежений, тому що підприємці не мають права її купувати.

"Запускається в дуже мікро-форматі ринок, тобто він великого економічного ефекту не дасть, тому що немає свіжих грошей, тобто не можна буде брати кредити, точніше, банк не особливо буде кредитувати фізособу на потреби землі. Тому що юрособа – це, зрозуміло, бізнес. Але купувати землю можуть тільки фізичні особи. Навіть ФОП не може купувати", - пояснив експерт.

Яка буде вартість гектару землі?

Екснардеп припустив, що спочатку через жорсткі умови ринку, земля не коштуватиме дорого.

"В Україні землю можна продавати українцю. Тут треба чітко розуміти, що це ринок буде з ціною за таким форматом, невисокою, на рівні 1300-1500 доларів за гектар", - вважає Мушак.

ринок землі, фото: Needpix
ринок землі, фото: Needpix

Де буде найдорожча земля?

На думку чиновника, вартість землі буде залежати від її якості і попиту на цю землю. "Там, де більше конкуренції. Це Вінницька, Полтавська, Черкаська, Хмельницька області".

Коли виросте вартість землі?

Згідно з законом, юридичні особи зможуть купувати землю з 2024 року, але це може статися і раніше.

Де прочитати закон про продаж землі?

Повний текст законопроекту №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", а також пояснювальна записка до нього опубліковані на офіційному сайті Верховної Ради України.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про ринок землі – хто і коли зможе купити гектари України.

Як повідомляв портал Знай.uа, Мінекономіки терміново займеться ринком землі: що пояснять українцям.

Також портал Знай.uа писав, що Юлія Тимошенко заявила про інтереси Порошенка в законі про ринок землі і закликала повалити Зеленського.