Карантин в Україні через коронавірус було визнано форс-мажором, що дало можливість туристичним операторам відмовляти клієнтам, які вимагають повернути кошти, витрачені на покупку турів. Як аргумент використовується рішення Кабміну про заборону покидати Україну і скасування турів з 17 березня по 23 квітня. Однак повернути гроші люди не змогли й за подорожі, які мають відбутися після 23-го.

Найбільші українські туроператори "Join UP!", "PEGAS Touristik", "Coral Travel" і "TEZ TOUR", як альтернативу, пропонують перебронювання туру. У цьому випадку ціну вартості скасованої путівки компанії обіцяють зарахувати для купівлі будь-якого іншого туру від цього ж туроператора. Водночас повідомляється про масове скасування клієнтами турів, які припадають на травень-липень.

Аеропорт "Київ", скріншот: YouTube
Аеропорт "Київ", скріншот: YouTube

Зазначається, що більшість туроператорів пропонують переносити поїздки на період до 31 жовтня 2020 року. Туроператори змінили правила розрахунку суми грошей при відмові від туру за ініціативою туриста. В результаті компанії можуть не повернути туристу суму, рівну фактично понесеним витратам. А вона може становити до 100% вартості туру незалежно від дати майбутньої поїздки.

Варто зауважити, що форс-мажор не поширюється на дати за межами офіційного карантину, але туристичні компанії скористалися нюансом розрахунку штрафних санкцій. Водночас турист, скасовуючи подорож, не знає розмір можливої компенсації від туроператора, оскільки його розрахунок здійснюється в індивідуальному порядку.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Всесвітня туристична організація ООН дала невтішний прогноз, що через пандемію коронавірусу у 2020 році число міжнародних туристів скоротиться на 20-30% у порівнянні з показниками 2019-го, і таке падіння буде коштувати галузі 5-7 років розвитку.

Відпочинок у Єгипті, скріншот: YouTube
Відпочинок у Єгипті, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, скільки українців залишилися без роботи через карантин, названо точні цифри. В Торгово-промисловій палаті України назвали кількість людей, які залишилися без роботи через карантин

Як повідомляв портал "Знай.ua", Шмигаль назвав два сценарії продовження карантину в Україні. Карантин в Україні, який було введено до 24 березня у зв'язку з поширенням пандемії коронавірусу, можуть послабити

Також "Знай.ua" писав, Зеленський підписав закон про соцгарантії в умовах карантину, що передбачає документ