Клімат стрімко змінюється не тільки в Україні, але і по всьому світу. У країні скорочуються водоносні запаси, а рівень води в річках і вологи в лісах і болотах впав на метр-півтора, екологи дали коментар виданню Сьогодні.

В Україні у цьому році вперше масово обмежать використання води. Це стосується аграріїв. Даватиметься певний ліміт води на зрошення полів, де не вистачає вологи.

"У даний момент проблема в країні є така – ми мали в цьому році дуже посушливу зиму. Дуже посушливу осінь, і зараз навесні практично не випадає ніяких опадів. Десь маленький дощик... Цього недостатньо, щоб наситити грунт, яка і так за час зими була абсолютно висушена", – каже Андрієнко.

При цьому подібної ситуації на осінньо-зимовий період не було за останні 120 років.

Річка Ірпінь
Річка Ірпінь
poglyad.tv

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Недолік опадів призводить до того, що міліють ріки, озера, знижується рівень ґрунтових вод. Все це відбивається і на господарстві. І ця нестача опадів, яку ми зараз бачимо, – це загальна тенденція, вона вже суттєво відчувається в посушливих регіонах України", – каже еколог Олександр Соколенко.

Фахівці стурбовані тим, що проблеми проявляються навіть у тих областях, де раніше не спостерігали посухи. Серед них Волинська область, де катастрофічно висихають Шацькі озера. Екологи вважають, що якщо не буде кардинальних змін погодних умов, то Поліссі по клімату може перетворитися в Херсонську область.

"У нас температура йде вище норми – це перше. Опадів випадає значно менше – це друге. Ми бачимо, що зміни відбуваються кардинальні. Ті рослини, які були нам притаманні, погано приживаються, погано розвиваються. Зате ті, що були на Херсонщині, тепер у нас. Добре поводяться баклажани, кавуни. Навіть на Світязі люди вирощують кавуни", – каже начальник метеорологічної станції "Світязь" Руслана Вільнер.

При цьому висихають не тільки річки та озера, але навіть колодязі. Поки що не виникає проблем з питною водою, проте екологи все одно б'ють тривогу, з-за глобального потепління, за песимістичними прогнозами степ дійде до Києва через 20 років.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Україна ризикує залишитися без води швидше Африки.

Як повідомляв Знай. ua, комітет Ради виніс чітке рішення про водопостачання Криму.

Також Знай. ua писав, що гаряча вода тільки по вихідних, холодна - за графіком.