Пандемія кидає людей в паніку. Їх увага здебільшого розсіяна або поглинена актуальною проблемою COVID-19. Все більше фінансових операцій зараз проводиться онлайн. І знаєте, для кого такий розвиток подій виявився вигідним? Для кіберзлочинців. До речі, сама тема коронавіруса використовується цими недобросовісними людьми, щоб вкрасти особисті дані, паролі і гроші компаній, а також поширити шкідливі вірусу як приватні, так і на копоративные пристрою. Про це заговорили спецслужби США і Великобританії, відповідальні за кібербезпеку. Загроза ця торкнулася і України.

Кібербезпека і карантин

робота за ноутбуком, фото Pxhere
робота за ноутбуком, фото Pxhere

Національна поліція повідомила про шахраїв, які розміщували в інтернеті оголошення про продаж неіснуючих засобів індивідуального захисту. Головною умовою покупки була стовідсоткова передоплата. Природно, купівлю жертви обману не отримували. Таким чином українців обдурили на 50 000 гривень. І цей випадок не поодинокий. Так як же вберегти себе від кіберзлочинців на карантині?

Віддалена робота: як зробити її безпечною?

На сьогоднішній день безліч українських підприємств були змушені відправити своїх працівників, якщо не у відпустку, то на удаленку. 83% підприємств працюють віддалено. Незалежно від того, працюєте ви за особистим або корпоративним комп'ютером, подбайте про правильність його налаштувань. Це антивірус, безпеку поштової скриньки, на якій зав'язані всі сервіси, каналів зовнішніх та внутрішніх комунікацій компанії. Краще скористатися платними рішеннями і витратити 5-6 доларів в місяць, ніж весь час побоюватися за витік даних або проникнення шахраїв на ваше віртуальне робоче простір?

Віддалена робота, скріншот: YouTube
Віддалена робота, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Платежі онлайн і спілкування в месенджерах

Друга болюча тема в частині кібербезпеки — це оплата онлайн. Навіть самі консервативні люди, які користувалися раніше тільки готівкою, тепер змушені здійснювати оплати картою і переходити на онлайн-покупки.
Шахраї будуть використовувати колишні схеми “наживки”, просто тепер замаскують їх за д коронавірус. Наприклад, шахраї можуть робити фейкові розсилки нібито від Нацбанку щодо “карантинної тисячі” пенсіонерам. Людина в біді, вразило — ласий шматочок для безсовісних шахраїв. Щоб уберегтися, виконуйте грошові операції тільки перевіреним способом — через онлайн-банкінг або за офіційним номером банку. Нікому не повідомляйте номер банківської карти і CVV код і інші персональні дані.

ПриватБанк, фото Wikimedia Commons CC 3.0
ПриватБанк, фото Wikimedia Commons CC 3.0


Не клікайте на сумнівні посилання для спілкування користуйтеся перевіреними мессенджерами, не переходьте за посиланнями, надісланим від невідомого абонента — це допоможе убезпечити ваше онлайн-спілкування.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк розповів, що робити клієнтам при шахрайстві.

Як повідомляв Знай. ua, ПриватБанк попередив про умови кредитних канікул.