Рівно 34 роки тому, а саме 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській атомній електростанції сталася найстрашніша аварія в історії України з жахливими наслідками для всього світу. Так, зірвався четвертий енергоблок, в результаті чого й утворилася величезна радіоактивна хмара, яка забрала з собою на той світ сотні тисяч людей, але точна кількість жертв та постраждалих і досі невідома.

фото Getty Images
Чорнобиль

Перші ліквідатори, які по тривозі прибули на охоплену полум'ям Чорнобильську станцію, взялися приборкувати атом практично голими руками, не маючи спеціального захисного одягу чи протигазів. Вже в перші години "смертельної" боротьби загинуло не менше 3 тисяч людей. Зокрема, до ліквідації аварії було залучено 600 тисяч людей.

Варто зауважити, що відселяти людей із зони зараження почали лише через добу після аварії. Вони покидали власні домівки із мінімальною кількістю речей та документів. Їм обіцяли, що це буде тимчасово, але виявилося, що назавжди. Люди, яким тоді довелось евакуйовуватись, вже кілька років поспіль проводять акцію пам'яті і оживляють покинуту Прип'ять.

Прип'ять, документальний кадр
Прип'ять, документальний кадр // fotocdn.net

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Десятки населених пунктів назавжди зникли з карти України. Навколо зруйнованої ЧАЕС - утворилася мертва зона. Там живуть лише дикі тварини та люди, які не змогли змиритися з втратами та залишилися "підкорювати" "мертву" територію.

До слова, сьогодні Чорнобильська зона є вкрай популярним місцем та вабить до себе туристів та сталкерів зі всього світу. Щоправда, через спалах коронавірусу Зона відчуження наразі закрита на карантин.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Чорнобильську АЕС накрили гігантським "ковпаком": як новий саркофаг захистить українців від радіації.

Як повідомляв портал Знай.uа, світ закохався в Чорнобиль: зона відчуження "ожила" під ногами тисяч туристів.

Також портал Знай.uа писав, що у Чорнобильському заповіднику знайшли повні риби браконьєрські сітки.