Посівний календар на травень 2020 підкаже дачникам і городникам, в які дні краще садити і сіяти овочі, фрукти, зелень, займатися обрізанням дерев, кущів, розпушуванням ґрунту, прополюванням бур'янів тощо. Вважається, що якщо слідувати фазам Місяця, то врожай приємно здивує.

Місячний календар на травень 2020 по днях

1 травня — можна саджати кущі і дерева, скосити траву для уповільнення росту. Можна мульчувати, полоти, боротися з шкідниками. Не можна: садити і пересаджувати садово-городні культури.

2 травня — можна займатися декоративними рослинами, косити траву для уповільнення росту. День добре підходить для посадки шипшини, жимолості, витких квітів. Не можна: садити фруктові дерева, овочі, будь-які сорти на насіння.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

3 травня — аналогічно, як і 2 травня, але крім цього можна посадити кореневі овочі.

4 травня — можна садити квіти, фруктові дерева кісточкових сортів, закладки бульб і насіння на зберігання. Також можна посадити кабачки, гарбуз, огірки, квасолю, горох, розсаду капусти, цибулю на зелень. Можна косити траву, поливати землю, підв'язувати і удобрювати кімнатні рослини, обрізати квіти.

5 травня — аналогічно, як і 4 травня. Не можна: гарбуз. Замість нього можна посадити баштанні — кавун і диню.

6 травня — можна садити капусту, огірки, помідори, перець, гарбуз, кабачки, картоплю. У цей день можна прищеплювати культури, вносити добрива, поливати, труїти шкідників, розпушувати ґрунт. Не можна: займатися садом.

7 травня — не рекомендується нічого садити і обробляти через повню.

8 травня — після повного місяця не можна нічого садити і сіяти, але можна прополоти бур'яни і підстригти газон — трава та бур'яні будуть рости повільно.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

9 травня — можна сіяти редис, ріпу, посадити картоплю, зайнятися суницею.

10 травня — можна розпушувати і удобрювати ґрунт, обрізати дерева. По овочах ті ж рекомендації, що і 9 травня, але в цей день також можна зайнятися декоративними квітами, особливо трояндами.

11 травня — можна садити картоплю, редиску, ріпу, цибулю на перо, горох, квасолю, гарбуз, перець, часнику, а також рихлити і удобрювати ґрунт, доглядати за деревами. Не можна: садити і пересаджувати декоративні квіти.

12 травня — аналогічно, як і 11 травня, але в цей день можна займатися пересадкою декоративних квітів.

13 травня — краще не садити нічого, але можна косити траву на газоні, полоти грядки, боротися зі шкідниками, підстригати дерева і кущі, займатися прищипуванням і мульчуванням.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

14 травня — можна рихлити, полоти, мульчувати, боротися з хворобами і шкідниками. Не можна: займатися посадкою рослин.

15 травня — підходить для посадки селери, редиски, цибулинних, гарбуза, огірків, суниці, малини. Можна садити перець, капусту, баклажани, помідори. Рекомендується зайнятися прищепленням дерев, ягідних кущів, поливкою і добривом землі.

16 травня — можна займатися посадкою картоплі, редиски, селери, цибулі, розсади томатів, капусти, перцю, баклажанів, а також буряків і цибулинних рослин. Щепленням дерев, ягідних кущів також можна займатися, а також вносити добрива, поливати.

17 травня — садити цибулинні культури, редис, селеру, а овочеві рослини з теплиць можна перемістити на відкриті грядки. День підходить для культивації або удобрення ґрунту, прищеплення дерев, ягідних кущів.

18 травня — зайнятися обрізанням дерев, кущів, прополюванням, розпушуванням, боротьбою зі шкідниками, закладкою компосту. Не можна: сіяти і садити.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

19 травня — можна стригти газон, обробляти рослини від хвороб, вносити підживлення або рихлити ґрунт. Не можна: сіяти і садити.

20 травня — хороший день для садіння коренеплодів, цибулин і бульбових сортів рослин, багаторічних квітів. Можна обрізати дерева і кущі.

21 травня — можна сіяти насіння однорічних рослин, червону квасолю, декоративний гарбуз, садити коренеплоди, цибулини, бульбові.

22 травня — не можна нічого садити, сіяти, обробляти яким-небудь чином землю через новолуння.

23 травня — можна саджати боби і в'юнкі рослини (наприклад, виноград або в'юнку троянду). Хороший момент для обрізання зайвих пагонів, прополювання грядок, підготовки ділянки для посадки, мульчування, обприскування і обкурювання від шкідників.

24 травня — хороший день для висадки бобових і витких рослин, видалення зайвих пагонів, мульчування, боротьби зі шкідниками, хворобами. Можна сіяти петрушку і пересаджувати полуницю.

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

25 травня — відмінний час для посадки та пересадки майже всіх рослин, особливо кавунів, бобових, баклажанів, кабачків, патисонів, огірків. Особливо добре садити низькорослі рослини для міцного стебла. Добре приживеться розсада квітів і капусти.

26 травня — гарний час для посадки низькорослих рослин, а з високорослими краще почекати. Рекомендується посадити розсаду низьких сортів помідорів, перцю, капусти, баклажанів, посіяти огірки, кабачки і бобові.

27 травня — несприятливий день для висадження садово-городніх культур. Можна посадити дерева або кущі, скосити траву для уповільнення росту, зайнятися мульчуванням і боротьбою зі шкідниками. Землю слід розпушити, прибрати бур'яни.

28 травня — ризиковано садити овочі і квіти, краще зайнятися чагарниками і деревами: посадити, сформувати крони, обприскати від шкідників і хвороб. На городі можна прорідити сходи.

29 травня — можна посіяти теплолюбні трави, такі як розмарин, майоран і базилік, але ділянку потрібно на годину накрити. Не можна: садити будь-які садово-городні культури.

30 травня — несприятливий час для посадки як насіння, так і розсади, зате вдалий — для декоративних рослин і кущів (жимолость або шипшина). У цей період добре приживаються виткі рослини. Рекомендується обробити вже посаджену полуницю.

31 травня — можна скосити траву, щоб повільніше зростала, розділити і пересадити багаторічні рослини. Не можна: садити овочі, фруктові або ягідні дерева

Грядки, скріншот: YouTube
Грядки, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, міні-город на балконі – вирощування редиски на весняний салат без дачі і грядки. Ідеально для балкона підходять сорти із середньою величиною плодів і дуже раннього терміну дозрівання

Як повідомляв портал "Знай.ua", календар городника — коли саджати салат, руколу, шпинат та іншу корисну зелень

Також "Знай.ua" писав, коли і чим підживлювати часник навесні – секрети хорошого врожаю. Правильне підживлення часнику навесні, яке добриво вносити