Тиждень тому Знай.ua писав про кричущу історію, що трапилася із подругою відомої української співачки Марії Бурмаки – коли одна зі столичних ритуальних служб буквально примусила родину померлої від коронавірусу свекрухи сплатити 30 тис грн за 11-кілометрове перевезення тіла до крематорію. Та зараз стало відомо, що на цьому історія не скінчилася. Знай.ua поспілкувалися з Народною артисткою України та, власне, самою подругою Оксаною Орловой, родині якої днями довелося пережити ще одну трагедію – цього разу ритуальна служба виставила рахунок у 23 тис грн. Своє слово висловили і експерти, надавши українцям поради щодо активно діючих нині у цій сфері махінаторів.

Мария Бурмака - фото з Фейсбук співачки
Мария Бурмака - фото з Фейсбук співачки

Виставлений рахунок за перевезення перевищив 50 тис грн

Родині Оксани Орловой довелося пережити 3 похорони підряд, двоє з яких були спричинені захворюванням на коронавірус.

"13 квітня померла моя мати, 17 квітня – свекруха, а 26 – свекор, якого, власне, і заразили у лікарні коронавірусом, де він лежав з інсультом. Слідство щодо цього зараження у лікарні триває й досі, втім звинувачувати лікарів у цьому навряд чи можна – в лікарні, де і лежав свекор, банально не вистачає тестів – протестувати себе не можуть навіть лікарі… Умови роботи тамтешнього персоналу настільки суворі, що і передати важко. При цьому, в Олександрівській лікарні, де лежать депутати і батюшки з Лаври, є все – а тестування їм роблять по 3-4 рази", – ділиться з нами подруга Марії Бурмаки Оксана Орлова, в родині якої сталася трагедія.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Та, якщо похоронна церемонія матері під Білою Церквою обійшлася, в середньому, у 8 тис грн, то за двоє наступних столична ритуальна служба виставила просто космічний рахунок – тільки за перевезення тіла до моргу вони запросили 30 тис грн.

Першим кроком допомоги стала машина "Швидкої", яку надав для перевезення з моргу до крематорію український волонтер Генадій Друзенко, дізнавшись, що з родини померлої 17 квітня від Covid-19 вимагають сплату 30 тис грн за катафалк. Втім, це не спрацювало.

Незважаючи на наявність карети Швидкої, родині не дозволили нею скористуватися, підкресливши, що, за правилами, тіло має бути привезене виключно у катафалку ритуальної служби.

"Тільки родина пережила похорон свекрухи, як послідувало продовження цієї історії - цими вихідними помер ще й їхній свекор, що заразив короновірусом. Є польовий госпіталь Пирогова, який зробив катафалк. Але тепер в крематорії оголосили, що вони приймають лише катафалки ритуальних служб. Якась пекельна кругова порука – це вже гірше, ніж знущання", – розповіла нам Народна артистка України Марія Бурмака.

Фото Генадія Друзенка
Фото Генадія Друзенка

"Те ж саме повторилося і коли хоронили свекра – нам поставили ціну у 23 тис грн, при цьому відмовивши вже і катафалку, наданим Геною Друзенко. А причина, яку нам назвали, полягала у тому, що крематорій має право приймати тіло лише на машині, привезеній ритуальною службою. Ритуальні служби (а ми телефонували і в кілька інших та все ж зупинилися на місцевій "Петро Великий") деруть з родин пенсіонерів, які помирають від коронавірусу, по 23 тисячі, і навіть не дають можливості допомогти волонтерам на спецмашині довезти до крематорію. Як все це пережити, коли в нашій родині, де лише за квітень померло 3 людини, коли від влади Києва немає ніякої допомоги?", – розповідає постраждала Оксана Орлова.

Кладовище, скріншот YouTube
Кладовище, скріншот YouTube

"Фінансова прокладка" та 100-доларовий відсоток порадників

Варто зазначити, що за розрахунковими документами пройшла лише частина суми – решта пішла "чорним налом".

"Цілком можливо, що це шахрайська схема. І щоб повернути свої кошти, сплачені "чорним налом", споживачу потрібно написати заяву до поліції: що його ввели в оману, виманили кошти в такому-то обсязі і вони, як постраждала сторона, просять відкрити кримінальну справу хоча б за статтею № 190 "Шахрайство". Ми бачимо, що це – обман. За красивою назвою, яку вони заявляють, стоїть ФОП другої групи – це приватна структура", – повідомляє директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

За словами експерта, це – яскравий приклад "шахрайської сітки", яка нині працює по всій Україні. Зазвичай, такі фірми виконують роль фінансової прокладки між комунальною службою і приватними службами.

"Як вона працює? Коли заходять поліція чи медики, дивляться хто перед ними і тут же дають цю наводку на приватну структуру. Ви ще не розпрощалися з близькою людиною, а в двері вже стукає її представник і тут же забирає паспорт, тіло і "під соусом" допомоги нав'язує свої правила, заключаючи договори. Якщо ця наводка поліції та медиків спрацьовує, вони отримують близько 100 доларів з одного ефективного замовлення. Головне – не потрапити на їхній гачок, інакше ви попадете на захмарні суми, тож дуже важливо не приймати поспішних рішень", – зазначає Максим Несміянов.

Лікарня, скріншот: YouTube
Лікарня, скріншот: YouTube

Знай.ua дізнався, як себе захистити від дій таких махінаторів та порадився з експертом, на що, в першу чергу, потрібно звертати увагу.

"Перше, що потрібно знати, аби не потрапити на гачок махінаторів, це те, що звертатися потрібно до комунальної служби – у них мінімальна націнка. А, якщо з вас почнуть вимагати доплату в процесі виконання зобов'язань, що перевищуватимуть суми, зазначені в договорі, ви відповідаєте: "У нас договори підписані на такий-то об'єм і ми з вами розрахувалися, а якщо є якісь питання, ви можете звернутися до суду, підтягнути документи і там ми з вами все з'ясуємо". А оскільки договори не були укладені, і мова йде про "чорний нал", то ніхто не буде судитися. Якщо ж з боку працівників компанії буде застосована сила, викликайте поліцію", – пояснює директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Катафалк - фото Генадія Друзенка
Катафалк - фото Генадія Друзенка

І, дійсно, суми, що пропонують в комунальних службах, суттєво відрізняються від приватних пропозицій.

У відповіді на наш запит щодо діючих розцінок в Ритуальній службі Спеціалізоване комунальне підприємство "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування" КМДА різниця у вартості послуг видна одразу.

  • Оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання - 48,45 грн
  • Поховання урни з прахом у звільнену ячейку колумбарія 61,66 грн
  • Поховання урни з прахом в нішу, розташовану в колумбарній стіні на міських кладовищах 422,49 грн

Тож, навіть у стані шоку від втрати рідних не варто погоджуватися на першу ж пропозицію – спочатку уважно ознайомтесь з даними про цю службу, а краще за все, одразу телефонуйте до комунальної ритуальної служби міста.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.