Національна поліція України вже не перший місяць погрожує запустити процедуру надсилання так званих "листів щастя". Відомо, що починаючи з травня 2020 року водії все ж таки можуть отримати такий лист зі штрафом.

В українській столиці камери з радарами вже фіксують порушників. Тільки за місяць тестового режиму з'явилася вельми вражаюча статистика - 60 тисяч порушень щодня. При мінімальному штрафі в 255 гривень бюджет поповнювався б щодоби на 15 мільйонів. Про це стало відомо завдяки інформації одного з українських телеканалів.

Штраф, фото 112 Україна
Штраф, фото 112 Україна

За словами першого заступника керівника патрульної поліції Олексія Білошицького, камера фіксує порушення, далі інформація надходить до центру обробки даних.

"Якщо інспектор підтверджує, що все оброблено вірно, така постанова автоматично направляється адресату", – заявив Білошицький.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Автофіксація, фото mvs.gov.ua
Автофіксація, фото mvs.gov.ua

Штрафуватимуть власника машини. Якщо транспортом користується ще хтось, то тоді штрафи надійдуть порушнику. Але для цього автовласник в інтернет-кабінеті водія повинен вказати – кому передав кермо. Юрист Богдан Кушнір пояснив, що на цей раз законодавці добре попрацювали із змінами в адмінкодексі. І оскаржити "лист щастя" в суді буде досить важко.

"Вони прописали всі варіанти, які можливі, для того, щоб притягнути власника транспортного засобу. Якщо цей транспорт закріплений за юридичною особою, то нестиме відповідальність особа, яка в цій фірмі, за якою закріплений цей автомобіль, або безпосередньо сам керівник цієї юридичної особи", – розповів правозахисник.

Що з "євробляхами"?

Не уникнуть "листів щастя" і ті, хто їздить на так званих "євробляхах". Штрафувати будуть того, хто завіз і розмитнив авто. Навіть якщо власник давно продав свою "євробляху", листи все одно приходитимуть.

Євробляхи, фото 33 канал
Євробляхи, фото 33 канал

"Наприклад, 5 років тому на певну людину було ввезено транспортний засіб на іноземній реєстрації. Цей транспортний засіб вже 10 раз було продано за техпаспортом і на ньому катається невідома нам особа. Звичайно, в такому випадку відповідальність буде нести й особа, яка завезла", – додав юрист.

Зараз у столиці вже 20 камер-радарів. Поки вони фіксують лише перевищення швидкості. Згодом штрафуватимуть і за проїзд на червоне світло, і за рух по смузі громадського транспорту. Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров зазначив, що штрафи надсилатимуть не лише поштою чи до електронного кабінету водія.

"В подальшому ми пропонуватимемо мобільні додатки. В тому числі, мобільний додаток "Дія" отримуватиме інформацію про факти виявлення перевищення швидкості і у форматі пуш-повідомлень", – сказав він.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, запуск автофіксації порушень ПДР переносять, українські водії зітхнули з полегшенням.

Як повідомляв Знай.uа на українських водіїв з 1 травня чекають нові штрафи — головні відповіді на важливі питання.

Знай.uа писав, на українських водіїв з травня чекають важливі зміни – жодних балів, тільки гроші.