Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

В Україні, як і в інших країнах православного світу, триває особливий релігійний період, який триває з Пасхи до Трійці.

Саме протягом декількох весняних тижнів важливо навести порядок в духовних справах і віддати данину пошани і поваги покійним предкам, для чого століття тому була придумана Батьківська субота, яку також називають Поминальною.

У 2020 році Поминальні дні вперше за століття проходять не в звичному форматі. У зв'язку з пандемією коронавирусной інфекції Covid-19 церкви і кладовища по всій Україні закриті, а мільйони українців закликають залишитися вдома і поминути пішли родичів і близьких вдома.

Однак пандемія закінчиться, а традиція - залишиться. Дотримуватися вікових ритуалів поминання родичів можна буде і після зняття карантинних обмежень, ніж без сумніву і скористаються мільйони українців.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У цій статті ми розповімо про те, що таке Батьківська або Поминальна субота, розглянемо основні традиції і ритуали цього дня.

Що таке батьківська субота: опис особливого дня

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

У православній традиції поминальною суботою називають особливий день поминання померлих, хрещених у вірі. В першу чергу він спрямований на помин померлих батьків та інших родичів. Згідно з українськими традиціями, поминальні дні наступають на наступні вихідні після свята Пасхи.

Батьківські суботи для поминання: коли ще потрібно поминати родичів

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Православна традиція вчить шанувати померлих і виділяє для цього в календарі свят і обрядів відразу ж кілька днів. Незважаючи на безліч днів, спеціально визначених для відвідування кладовища, в народі найчастіше відвідують могили предків відразу ж після Пасхи, що стало органічною частиною культури навіть серед жителів великих міст.

Всього в православному календарі є п'ять батьківських субот:

  1. Мясопустная всесвітня поминальна субота (субота за 2 тижні до Великого Посту);
  2. Троїцька вселенська батьківська субота (субота перед днем ​​Святої Трійці, на 49-й день після Великодня);
  3. Батьківська 2-а субота Великого Посту;
  4. Батьківська 3-я субота Великого Посту;
  5. Батьківська 4-а субота Великого Посту.

Крім того, в християнській традиції є таке поняття як Вселенські батьківські суботи. Перший батьківський день - Мясопусная п'ятниця - проходить перед Тижнем про страшний суд, яка відзначається перед Великим Постом, і Троїцька субота, яка відмічається безпосередньо перед святом Святої Трійці.

Крім того, батьківські суботи проходять протягом Великого посту. Відвідувати кладовища, наводити порядок на могилах, поминати родичів і проводити панахиди за ними дозволено протягом другої, третьої і четвертої суботи Великого посту.

Також в православному календарі є згадки суботи малих постів, які проходять безпосередньо перед початком Різдвяного, Апостольського і Успенського посту.

Приватні поминальні дні і Дмитріївська суботу

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Крім вище описаних днів, призначених для поминання покійних, є так звана Перша Дмитріївська субота. Даний день відзначається в першу суботу перед днем ​​пам'яті святого Димитрія Солунського, який призначений на 26 жовтня або 8 листопада за старим стилем.

Відзначимо, що Дмитріївська субота є частиною народної традиції і вважається днем ​​пам'яті полеглих воїнів. Даний поминальний день не вказаний в церковних постановах Елладської (Грецької) Церкви. У богослужбовому статуті цей день не відзначається як заупокійний.

Великий поминальний православний календар у 2020 році

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

У 2020 році в календарі Української православної церкви офіційно вказані сім днів поминання померлих, лише в березні таких днів часто буває не менше трьох. Відзначимо, що всі вони, крім 9 травня, позначеного днем ​​поминання воїнів, мають перехідну дату.

Субота мясопустная (Вселенська поминальна субота)

Субота 2-ї седмиці Великого посту

Субота 3-го тижня Великого посту

Субота 4-ї седмиці Великого посту

Радоница

9 травня - Поминання покійних воїнів

субота Троїцька

субота Димитрівська

Велика Радоница: опис і дата в 2020 році

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

У народі також прийнято відвідувати могили предків під час Радониці - особливого дня поминання покійних, яких відзначається на вівторок після Фоміного тижня - другого тижня після Великодня. У поточному році день відзначався 28 квітня і також був пропущений християнами в Україні з-за введених карантинних заходів. Протягом цього дня прийнято згадувати воскресіння Христа з мертвих і радіти перемозі християнських душ над смертю.

Поминальні дні 2020 року: коли потрібно відвідувати церкви

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

У 2020 році в зв'язку з епідемією коронавируса більшість українців не мають можливості відвідати кладовища, в тому числі і перед Трійцею. Однак в календарі є поминальні дати, які дозволять відвідати могили близьких вже після можливого зняття карантинних заходів, а саме:

22 лютого- суботу мясопустная (Вселенська поминальна субота)

14 березня - Субота 2-ї седмиці Великого посту

21 березня - Субота 3-ї седмиці Великого посту

28 березня - Субота 4-я седмиці Великого посту

28 квітня - Радоница

9 травня - Поминання покійних воїнів

6 червня - субота Троїцька

7 листопада - субота Дмитріївська

Православні традиції: як і коли потрібно служити панахиду

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Для належного вшанування покійних необхідно проводити панахиду - заупокійне богослужіння, під час якого моляться за упокій померлих, а також просять Бога про прощення їх гріхів і милосердя.

Важливо відзначити, що проведення панахиди над померлими є обов'язковою частиною православної традиції поминання. Відвідування могил предків, догляд за ними, помин близьких в колі родичів за столом є народною традицією і не входить в православний канон.

Що не можна робити не можна робити в батьківську суботу

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

У поминальні дні заборонено поминати померлих від спиртного спиртним, переїдати, лихословити і згадувати погане про покійних.

Крім того, заборонено влаштовувати бенкети на місцях поховання. Церква наполягає на тому, що в першу чергу православні повинні читати молитви і панахиди по покійними, а вже після - відвідувати їхні могили і влаштовувати поминки в приватному колі.

У поминальні дні потрібно звертати увагу на прикмети, годувати тварин і птахів, які приходять до вас на кладовищі і дотримуватися загального порядку.

При цьому, прати, прибирати і займатися іншими домашніми справами можна і на вселенську і в троїцьку суботу, що і роблять багато християн.