У Китаї під час карантину зафіксували збільшення кількості розлучень і ймовірність такої тенденції допускають і в інших країнах. Чимало конфліктів спалахує через те, що люди цілодобово знаходяться разом в обмеженому просторі. Згідно з даними Мін'юсту у 2019 році зареєстровано 227 тисяч шлюбів, а розлучень — близько 39 тисяч, що у 6 разів менше.

Оскільки Мін'юст надає тільки статистику розлучень, які зареєстровані через ЗАГС, тому насправді їхня кількість значно вища. Також не повідомляється статистика розлучень через суд. За даними Держстату, у 2018 році було зареєстровано 228 тис. шлюбів і 153 тис. розлучень, у 2017 ­році – 249 тис. шлюбів і 128 тис. розлучень. Цифри з розводами через суди набагато вище, зазначають у Segodnya.ua.

Розлад у стосунках, фото: pixabay
Розлад у стосунках, фото: pixabay

Провідний науковий співробітник Інституту демографії і соцдосліджень ім. Птухи Людмила Слюсар пояснила виданню причини розлучень. За її словами шлюби розпадаються через напругу в морально-психологічних, емоційних стосунках подружжя (конфлікт інтересів, відчуженість у сімейних стосунках), і ця напруга підсилює невирішеність матеріальних та житлових проблем. Крім того, однією з поширених причин розлучення залишається асоціальна поведінка одного з партнерів, як правило – алкоголізм чоловіка.

"На думку вчених (я його підтримую), глибинною причиною є невирішеність гендерних проблем у шлюбно-сімейній сфері. Досягнення гендерної рівності у сфері праці, освіти, які, безумовно, мають місце, не супроводжуються змінами в сімейних відносинах — розподіл обов'язків і система лідерства в сім'ї часто залишаються традиційними, не подолані традиційні практики, згідно з яким домашня робота та догляд за дітьми є обов'язком жінки. Це створює конфліктну середовище, що часто призводить до розлучення", — говорить Слюсар. Людмила Слюсар

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Згідно з даними соціологічних досліджень, 26,6% опитаних найголовнішою причиною розлучення назвали відчуженість у сімейних стосунках, конфлікти інтересів, 21,6% відповіли, що розлучилися через конфлікти щодо житлових та матеріальних питань, 24,8% розповіли, що причиною розлучення стало зловживання алкоголем/наркотиками в сім'ї, а також домашнє насильство. А 18,1% розлучилися через подружні зради і ревнощі.

Проблеми в стосунках, фото: headtopics
Проблеми в стосунках, фото: headtopics

За словами Людмили Слюсар, за час незалежності пікові значення спостерігалися у 1992-1993 роках, що було обумовлено загостренням проблем сім'ї, соціально-економічною дезадаптацією населення в умовах гострої трансформаційної кризи. Фахівець припускає, що сучасна епідемія може підвищити кількість розлучень.

"Сучасна епідемія може підвищити рівень розлучуваності, однак, на мою думку, не значною мірою. Ризики: емоційно-психологічна напруженість у період карантину, що створює конфліктну середу. Загострення гендерних проблем: закриті школи і дитячі дошкільні установи, обмежена робота сфери обслуговування, відповідно, збільшується навантаження на жінок, зростає обсяг їх домашньої роботи і роботи по догляду за дітьми. Зростання нервового напруження під час епідемії може призвести до поширення алкоголізму, збільшення випадків сімейного насильства – в першу чергу щодо жінок. Однак є і протилежна тенденція: в кризових умовах зростає значення сімейної підтримки, взаємодопомоги; саме зараз безшлюбна самотність є некомфортною і обтяжливою", – каже Людмила Слюсар. Людмила Слюсар

Водночас кандидат психологічних наук, психолог Віра Романова зауважує, що розлучення відбуваються не через карантин, а через те, що таке рішення не було прийнято раніше. А ізоляція, карантин і порушення особистого простору тільки підняли це питання. Щоб уникнути конфліктів і розлучення в сім'ї, психологи радять комунікувати один з одним і знаходити шляхи для розв'язання проблем. Психолог Вікторія Скуратова пояснює, що нестабільна ситуація, невпевненість в завтрашньому дні призводить до руйнування звичних опор і людина або ж сім'я, залишившись в ізоляції, піддається кризі.

Кохання, фото Pixabay
Кохання, фото Pixabay

"Дуже важливо, щоб у подружжя була можливість усамітнитися і подумати, відпочити, зібратися з думками. Важливо в розмові і з'ясуванні відносин говорити про свої почуття, намагатися не звинувачувати і не соромити партнера, а говорити про себе ("Коли ти так робиш, я відчуваю злість. Прошу тебе, перестань, будь ласка","Мені дуже сумно від ситуації, що склалася","Мені зараз страшно, я хочу, щоб ти обійняв/ла мене"). Важливо не робити того, чого не хочеться (часто це може стосуватися сексуальної сфери відносин). Корисно згадувати спільне приємне минуле і фантазувати про майбутнє ", - радить Вікторія Скуратова. Вікторія Скуратова

Вікторія Скуратова зазначає, що ресурсу на подолання цієї кризи може не вистачати, бо безпека і стабільність в сім'ї порушена, особистого простору не вистачає (особливо, коли в родині маленькі діти, з якими домовитися про самоту досить складно), енергію і агресію поза сім'єю зганяти практично неможливо (відсутність спорту, роботи, спілкування з друзями і т.д.), тому дані обставини підвищують шанси того, що розлучення відбудеться. "Криза — це момент, коли найчастіше доводиться шукати нові, незвичні способи комунікації в парі, і нові способи взаємодії", - говорить Скуратова.

Ольга Школенко, практикуючий психоаналітик, пояснює, що розлучення і насильство визрівають поступово: "Незгода і насильство проявилися там, де вони і були, але загострено виявилися у виразній і, можливо, потворній формі, тому що способів уникнення стало менше", - зазначає Школенко.

Закохані, фото Знай.uа
Закохані, фото Знай.uа

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, водіям відправлятимуть штрафи за порушення ПДР на e-mail, коли прийдуть "листи щастя". Штрафи за порушення правил дорожнього руху будуть відправляти електронною поштою

Як повідомляв портал "Знай.ua", Епіцентр і Нова лінія потрапили під приціл Антимонопольного комітету, у чому їх підозрюють. В АМКУ вважають, що робота мереж під час карантину є одержанням неправомірної переваги над конкурентами

Також "Знай.ua" писав, найбідніші та найбагатші області України – у Держстаті розповіли, де заробляють найбільше. Державна служба статистики України оприлюднила попередні дані про доходи та витрати населення