Зі Слов'янська війна пішла, забравши з собою життя десятків українських героїв, які віддали найцінніше за довгоочікуване звільнення. Багатьом з бійців встановлено пам'ятники на тих місцях, де вони пролили свою кров.

Історію, яку досі ніхто не чув, розповіли автори порталу "Славянские ведомости", спеціально до річниці першої масової трагедії під Слов'янськом.

Історія про "Бої на дамбі". Це історія про байдужість, зраду і героїзм. Травень 2014-ого: Слов'янськ повністю окуповано проросійськими бойовиками, в Краматорську також є їх штаб і незаконні збройні формування. Гора Карачун, панівна висота між цими двома містами, контролюється українськими військовими. Забезпечення підвезення туди необхідного спорядження ведеться через дамбу між 2-м і 3-ми ставками рибгоспу в с. Жовтневе (Маячка) з боку Олександрівського району, підрозділами 95-ї аеромобільної бригади, передислокованої з Житомира. Війна рибі не перешкода. Зарыбленный ставок жив і підгодовувався як зазвичай. Звичайно, були побоювання, що користуючись ситуацією, почнуть бракон'єрничати. Але господар начебто все порішав, з'їздив в Краматорськ, і у штабі заручився підтримкою – "ці" пообіцяли, що виловлювати рибу не будуть і іншим не дадуть.

Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo
Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo

Поява рибака, просто на дамбі, серед білого дня, спантеличила доглядача Льошку. Ловити рибу зараз так нахабно міг тільки явно не місцевий. Взявши напарника по зміні, пішов розбиратися. По дорозі вирішували, як покарати рибака. Але карати нікого не довелося. Під курткою зеленів бронік, а в руках була просто палиця. Розмова була короткою і відвертою: "Ми тут колону укрів рахуємо, так що пацани розслабтеся і продовжуйте рух". Покурили, нарікали на свавілля, що коється, і пішли далі. Крім греблі "рибалки" засіли з обох кінців Жовтневого, зліва спостережний пункт взагалі розташувався на даху високої недобудованої т. н. дачі Звягільського, звідки дуже добре проглядалася траса, по якій зазвичай переміщалася техніка ЗСУ. Повідомити про засідку думка не виникала, так і не засідка це, хто його знає що вони роблять, та й взагалі наша справа рибу годувати.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo
Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo

13 травня бабі Ані святкували 70-річчя, вона народилася в передостанній рік ще тієї війни. Стіл з нагоди спекотної погоди було накрито просто у дворі. І хоча дамба дуже близько, а шосе на тій стороні ставка, ніщо святу начебто не повинно було перешкодити. Останнім часом рух по трасі обмежено. Місцевий непрацюючий "бомонд" встановив там блокпост з боку Краматорська, тому щоб не пограбували просто на цьому посту, особливо там ніхто і не їздить. Рівно опівдні сіли за стіл, але тости заглушив гудіння машин. Уздовж ставка йшла колона техніки: вантажівки і два бронетранспортери.

Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo
Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo

"Ну, от зараз дамбу знову розбивати будуть", - невдоволено прокоментував племінник Мишко.

Дамба залишилася цілою. Бій тривав не більше 20 хвилин. Та й це був не бій, а зрадницька засідка з підлим кривавим розстрілом. Колона звернула з траси і почала спуск до дамби. Замикаючий БТР був уже на середині спуску, коли реактивна граната, випущена із заростей нагорі, поцілила в нього. Хлопці буквально посипалися з броні. Передня вантажівка з артилерійським розрахунком, з'їхав вже в низину до будинків, було підбито з гранатомета одночасно з БТРом, але вибух був набагато сильніше, здетонували боєприпаси. Ще один "ГАЗ-66", з десантниками, не злетів у ставок буквально дивом, затримала канава. Вибухи, вогонь, крики жахіття і снайпер з пагорба, не маскуючись, розстрілював солдатів в упор. Відразу шість "двухсотих" і вісім "трьохсотих". "Перший" розвернувся і прикрив другий палаючий БТР, почавши його штовхати по спуску, підставившись під своїм мотором лінію вогню і ризикуючи бути підбитим. Але тут нарешті десантура, розсипавшись по канавах, прийшла в себе і почала "працювати" по зеленці на пагорбі. З'явилися вертольоти прикриття, але прикривати вже не від кого було. Синій закритий мікроавтобус з бойовиками без перепон поїхав у бік Краматорська.

Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo
Бій на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo

Підбитий БТР заштовхали через дамбу до будинків. Там він і догорав поруч з підірваною вантажівкою. Поки евакуювали поранених і загиблих, солдати прочісували зарості вздовж ставу. Злість виходила через автоматні черги. До вечора в селі вже нікого не було, але гості за стіл до бабі Ані не повернулися. У всіх з'явилася робота. Коли вранці зі Слов'янська приїхали бандити, вони ж ополченці, і зажадали віддати зібрану зброю або боєприпаси, дід Микола пред'явив два відра гільз. На єхидне зауваження: "будете брати?", не отримав по обличчю прикладом тільки через дуже поважний вік. Два тижні "металісти" з кількох сіл в окрузі розбирали знищену техніку. Металоприймачі с. Софіївки та Краматорська брали залишки артилерійських стволів і важких кулеметів, шматки броні і т. п. Наші військові з'явилися тільки 30 травня (виявилося, що дорога по дамбі не єдиний шлях і тепер доставка вантажів на Карачун йшла різними шляхами). Підвезли кран, тягач. Але забирати практично вже нічого було.

Минуло кілька років. Війна пішла з цих місць 5 липня 2014-го, в бік обласного Донецька, разом з колоною бойовиків. Сьогодні тільки пам'ятник на в'їзді на греблю нагадує про ту трагедію. Так іноді, працівники рибгоспу, коли з дамби скидають підгодівлю для риби, покурюючи, згадують, що у перший рік війни практично не було браконьєрів і при зливі ставка взяли небувало великий улов риби.

Ця історія про один з трагічних епізодів цієї війни, потім будуть сотні боїв і тисячі загиблих. Вони були одні з перших.

Ось їх імена – імена героїв, загиблих у тому бою.

Герої бою на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo
Герої бою на дамбі під Слов'янськом, фото: slavinfo

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в хід на Донбасі йшли гранатомети і кулемети, але українські військові вистояли і дали відсіч, звіт ООС.

Як повідомляв Знай.uа Польща публічно визнала Росію головною загрозою – Дуда підписав історичний документ.

Знай.uа писав, війська ООС знову "надавали по зубах" окупантам на Донбасі: бойовики вважають втрати.