26 травня виповнилася шоста річниця початку боїв за Донецький аеропорт.

В ніч на 26 травня 2014 року путінські найманці спробували захопити ДАП, який мав стратегічне значення для перекидання військ і військових вантажів, а також стояв на шляху до Пісків і Авдієвки.

Оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року.

Всі ці 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупантів та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Вночі 26 травня 2014 проросійські сепаратисти разом з чеченськими бойовиками зайшли до будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька за допомогою зрадника з СБУ, який мав ключі від усіх ліфтів та приміщень. В цю ніч повітряні ворота Донецька відкрилися війні.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Після того, як сепаратисти зайшли в приміщення ДАП, Ходаковський (екскомандир "Альфи", а пізніше – "Востока") подзвонив українським військовим і запропонував зустріч на нейтральній території. Було виставлено ультиматум щодо того, щоб українські військові залишили аеропорт.

Командування отримало цей ультиматум та віддало наказ про те, щоб трохи потягнути час до приходу підкріплення і поставили вимогу вже бойовикам, щоб звільнили приміщення від цивільних людей, включаючи персонал та охорону. Вони погодилися. Люди пішли.

А після цього українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удару по позиціях терористів і встановили контроль над Донецьким летовищем. Тоді на підмогу прийшли вертольоти МІ-24 та штурмовики Су-25. Спочатку ліквідували терориста, який стояв на даху з переносним ЗРК, а вже потім відбувся бій, у якому бойовики понесли серйозні втрати та отримали багато поранених.

Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами". А форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Найкривавішими і найзапеклішими боями запам’яталась зима 2015 року, особливо, січень. Через постійні масовані танкові атаки та артобстріли з боку бойовиків 13 січня завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту.

Бої продовжилися за поверхи нового терміналу.

18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал і верхні поверхи контролювалися терористами. Вони обманним шляхом, скориставшись домовленістю про перемир’я для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх.

Саме через підрив терміналу загинули 58 захисників-"кіборгів", які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. І вони не здалися. Не витримав бетон.

Загалом, тільки за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули близько 100 військових.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, автор роману про кіборгів показав секретний архів з Донецького аеропорту

Як повідомляв портал Знай.uа, на Львівщині попрощались з легендарним кіборгом.
Останки солдата були ідентифіковані зовсім недавно завдяки ДНК-експертизі. Сергій Тимощук загинув 31 серпня 2014 року і довгий час значився в списках зниклих без вісті.

Також портал Знай.uа, фільм Кіборги б'є всі рекорди