В Україні пройшов конкурс молодих IT-проектів, покликаних подолати наслідки коронавіруса. Хакатон пройшов з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України за підтримки EGAP і отримав назву #HackCorona.

У конкурсі взяли участь 899 команд. Серед представлених проектів були електронні сервіси, які виконують соціальні, адміністративні та освітні функції, які можуть стати корисними в умовах пандемії і відновлення країни по закінченню карантину.

Спочатку загальний призовий фонд конкурсу становив 4 мільйони гривень. На фінальному етапі в журі конкурсу увійшов інвестор і IT-бізнесмен Сергій Токарєв. Він збільшив призовий фонд на 1 мільйон гривень.

«Я дізнався про конкурс, коли в фіналі залишилося 22 команди. Багато з них пропонували цікаві та актуальні ідеї, які гідні реалізації. Я запропонував допомогти командам консультаціями і збільшити загальний призовий фонд. У Міністерстві підтримали цю ідею, – розповідає інвестор RefaceAI, – Я детально ознайомився з усіма проектами, познайомився з командами, які викликали у мене найбільший інтерес».

Особистим фаворитом бізнесмена став проект VUIKO, суть якого в створенні маркетплейса для фермерської продукції. Сергій Токарєв відзначив високий рівень команди, якість презентації проекту і комерційні перспективи сервісу в разі його успішної реалізації. Головним же критерієм при виборі даного стартапу стала його актуальність в умовах сьогодення і можливість підтримати фермерів і підприємців.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Підтримку інвестора отримали ще два проекти – «Слухай» і «KAZKOZVUK». Обидва стартапи пов'язані зі створенням аудіокниг.

«Ці проекти виконують освітню функцію та популяризують літературу українською мовою. Це все мені дуже близько. З 2017 роки ми розвиваємо проект ЛакіБукс. Його головною метою є видання і безкоштовне розповсюдження науково-популярної літератури для підлітків українською мовою. Тому я не міг обійти увагою ці проекти. А якщо говорити про KAZKOZVUK, то він виконує ще одну важливу функцію – допомагає знайомитися з літературою дітям з особливостями зору», – говорить Сергій Токарєв.

За підсумком конкурсу всі три проекти отримали загальне схвалення журі і увійшли в п'ятірку переможців Хакатона. Крім них, призовий фонд конкурсу розділили ще два стартапа: мобільна освітня платформа на основі технології доповненої реальності SkillAR і сервіс, що стимулює розвиток малого і середнього бізнесу в Україні в кризових умовах Digital Women 2020.

Призовий фонд #HackCorona розподіляли відповідно до того, яку суму спочатку запитувала кожна команда.