З 1 червня планується третій етап пом’якшення карантинув тих областях, які потрапляють під критерії МОЗ. Зокрема, обіцяють відновлення роботи залізниці та автобусного сполучення між містами, відкриття автошкіл, спортзалів і басейнів.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 26 травня.

Ми стрктуризували інформацію про те, що зміниться в карантині з 1 червня.

Залізниця та інший транспорт

За словами Ляшка, з 1 червня планується запуск залізничного транспорту і міжобласних перевезень автомобільним транспортом.

Зокрема, 1 червня планують запустити перші 14 поїздів:

№721 / 722 Київ-Харків

№726 / 725 Київ-Харків

№763 / 764 Київ-Одеса

№105 / 106 Київ-Одеса

№711 / 712 Київ-Костянтинівка

№125 / 126 Київ-Костянтинівка

№740 / 739 Київ-Кривий Ріг

№8 / 7 Одеса-Харків

№20 / 19 Лисичанськ-Київ

№53 / 54 Дніпро-Одеса

№63 / 64 Харків-Київ

№791 / 792 Київ -Кременчуг

№81 / 82 Харків-Новоолексіївка

№10 / 9 Київ-Маріуполь.

Згідно з постановою Кабміну продаж квитків відкрита на 50% місць в поїздах, крім поїзда №7 / 8 Одеса-Харків, де продається 100% місць.

Залізничні каси запрацювали з 27 травня. Також купити квитки можна онлайн - через сайт "Укрзалізниці". А ось мобільний додаток наразі не буде працювати.

Пасажири допускатимуться в поїзд виключно в захисних масках, а при перевірці квитків їм вимірюватимуть температуру тіла.

З 1 червня мають пустити приміські електрички. А в Києві обіцяють відновити роботу міської електрички.

Також відновлять роботу міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом з умовою 50% вільних місць, якщо перевезення будуть в регіон, де немає ослаблення протиепідемічних заходів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Автошколи та сесія в вузах

"З 1 червня, якщо будуть досягнуті певні індикатори епідемічної ситуації, планується відвідування освітніх занять у групах не більше, ніж 10 осіб. Наприклад, розпочнуть роботу автошколи", - зазначив Ляшко.

Також з 1 червня у вишах України можуть дозволити проводити екзаменаційні сесії в групах не більше 10 чоловік. Але все буде залежати від кожної окремого регіону, оскільки перш рішення про черговий етап виходу з карантину має бути прийнято обласною комісією ТЕБ та НС.

В інших установах вищої освіти здебільшого готові до проведення екзаменаційної сесії дистанційно.

Спортзали, басейни і пляжі

Новий етап ослаблення карантину передбачає, що з 1 червня запрацюють спортзали й басейни.

"Басейни ми раніше не розглядали для відкриття на третьому етапі пом’якшення карантину. Але нові дані, які сьогодні з’явилися щодо поширення коронавірусної хвороби, щодо можливості поширення збудника коронавірусу через водний шлях передачі – зокрема, у воді, яка підлягає постійній дезінфекції, – дозволяють нам розпочати роботу спортивних залів і басейнів у разі, якщо будуть дотримуватися протиепідемічні норми", - зазначив Віктор Ляшко.

Ляшко закликав власників спортивних залів, басейнів, шкіл, які мають групи до 10 осіб, підготуватися до можливого пом’якшення карантинних заходів і привести свої заклади у відповідності до необхідних норм.

Найближчим часом на сайті міністерства охорони здоров'я будуть розміщені рекомендації щодо протиепідемічних норм.

Варто зазначити, що в Києві влада повідомляла, що, якщо спортивні комплекси, зали та фітнес-центри і відкриються, то без басейнів.

Також відкриють пляжі і зони відпочинку біля водойм.

Дитячі садки

Незважаючи на те, що дитсадки дозволили відкрити з 25 травня, в тих регіонах, де зняли другий етап карантину, на ділі в більшості областей заявили про їхнє відкриття з 1 червня. З 25 травня дошкільні установи відкрили для співробітників і готували до прийому дітей відповідно до правил МОЗ.

Дітям на вході будуть вимірювати температуру, якщо вона вище 37,2, то в садок не допустять. Заборонено використовувати м'які іграшки, килими з довгим ворсом. Тверде мило повинні замінити на рідке. Замість багаторазових рушників наказали використовувати одноразові паперові. Дитячі заходи проводити без глядачів і не більше однієї групи. При цьому діти будуть перебувати в приміщенні без масок.