Весна 2020 року - особливий час для всієї планети. Саме зараз мільярди людей по всьому світу потребують світлої надії на краще, оскільки в умовах всесвітньої пандемії кожен з нас відчуває тривогу за майбутнє, власне благополуччя і долю своєї родини.

Свята в 2020 році вперше за століття пройшли в ізоляції. Католики, православні і протестанти були змушені відмовитися від візитів в церкві під час святкування Великодня, а мусульмани - від відвідування мечетей, під час дотримання власної святкової ритуальності.

Багато хто відчуває себе відчуженими і забутими, але життя триває і віруюча людина знайде спосіб вшанувати Господа навіть в умовах загальної пандемії, карантину, невизначеності та економічної депресії.

Християни всіх конфесій зуміли відзначити на віддаленому режимі вже не одне свято і готуються зустріти новий - Вознесіння Господнє.

У цій статті ми розповімо про історію свята, його традиціяї, дату і особливості святкування в 2020 році.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Історія свята: коли почали святкувати Вознесіння Господні

Свято Вознесіння Господнього належить до подій новозавітної історії і покликане нагадати віруючим про сходження Ісуса Христа у плоті і оковах мирського життя на небо - до Бога Отця, ангелів і архангелів.

Крім того, в традиції зазначено, що в пам'ять про Вознесіння і в очікуванні другого пришестя Спасителя свято отримало таку повну назву: Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

У Священному писанні зазначено, що після Воскресіння Господь заявив апостолам, що в сорок день їм з'являвся та про Боже Царство. Потім Ісус а сказав апостолам з'явитися в Єрусалимі і сказав залишатися їм там, пояснивши, що, ви, через кілька днів після цього, будете хрещені Духом Святим. Після цього, Він, як зазначено в Писанні, піднявся в очах їх, а хмара забрала Його з виду їх. І коли вони дивилися на небо, як Він віддалявся, то два мужі у білій одежі і сказали: Галілейські мужі що ви стоїте, дивлячись на небо? Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так само, як ви бачили Його висхідним на небо.

Свято Вознесіння Господнього почали святкувати в третьому столітті нашої ери з поширенням християнства по території тодішньої Римської імперії. З тих пір свято стало частиною церковної та народної традиції.

Значення свята

У церковній традиції Вознесіння має кілька значень. Так, це символ вічного життя, воскресіння і нескінченності життя - на землі і на небі. Так, Афанасій Великий, пояснював, що Вознесіння Спасителя означає обоження Його людської природи, яка стає невидимою для тілесного ока.

Дата свята: коли святкується католиками і православними

Свято Вознесіння Господнього не має чіткої дати і відзначається на сороковий день після Великодня. У християнській традиції вважається, що душа остаточно залишає наш світ і прощається з тлінним життям саме на сороковий день. У зв'язку з цим, в Україні прийнято справляти поминки саме на сороковий день, тоді ж закінчується і траур за померлим, а члени його сім'ї переходять до мирських справ, поминаючи покійного в церкві або на цвинтарі в спеціальні дні.

У 2020 році датою святкування Вознесіння Господнього у православних вибрано 28 травня. Католіки, протестанти та греко-католики святкують, за традицією, раніше - 21 травня.

Місце свята в православному календарі

Вознесіння - одне з дванадцяти найважливіших православних свят, поряд з Великоднем, Різдвом та багатьма іншими. Згідно традиціями, богослужіння в цей день проходять по Кольоровій Тріоді, а в ніч перед святом здійснюється всеношна служба. Дані традиції незмінні, незалежно від того, якого числа святкується Вознесіння.

Святу присвячено багато ікон. У іконописній традиції відзначено, що зображати подію зі Святого Письма потрібно слідуючи певному канону: в центрі знаходяться дванадцять апостолів з Богородицею в центрі. Іноді майстри зображували ангелів слід від ноги Ісуса. До сих пір паломникам в Єрусалимі показують відбиток в каплиці Вознесіння, оскільки вважається, що він належить Господу, коли він перебував в людській подобі.

Свято Вознесіння Господнього в слов'янській традиції

Вознесіння - одне з найбільш шанованих свят у слов'янській традиції. Наші предки надавали цьому дню не тільки релігійне, а й побутове значення, пов'язуючи його з господарським календарем.

Вважається, що з настанням Вознесіння закінчується весна і настає літо. Народ активно готувався до найбільш напруженої пори року і зустрічав прийдешнє тепло і тривалий світловий день, який відзначався не тільки постійною роботою, а й активними розвагами.

У день Вознесіння було прийнято розпалювати велике багаття з настанням сутінків, що ставало символом настання літа і майбутнього розквіту природи.

Також в народі вважалося, що в цей день остаточно пускають коріння в землю просаженние колосся і саджанці, що також було вкрай важливою подією для наших предків, переважно зайнятих в сільському господарстві.

Прикмети на Вознесіння

Традиційно, на Вознесіння прийнято звертати особливу увагу на прикмети. Вважається, що погода в цей день допоможе показати, яким буде урожай і зростання худоби. З цих поглядів народилися такі приказки, як пішов колос на ниву, оскільки саме на Вознесіння озиме жито випускає колос. Також наші предки водили колосок, хороводи, а також здійснювали перші кумления на зелених святках.

Вважалося, що яйця курки, знесені саме на Вознесіння, мають надзвичайну силу. Було прийнято підвісити його під покрівлею житла, оскільки вважалося, що воно допоможе врятувати будинок від пристріту і нещасть.

У день Вознесіння визначали погоду на решту року. Якщо була хороша погода, то вона протримається аж до 21 травня - Дня Святого Михайла. Якщо йшов дощ, то він означав поганий урожай, дощ і похмуру погоду на весь рік, що залишився. Також з поведінки худоби на Вознесіння судили про те, як буде рости і вести себе вся домашня живність.

На свято особливими магічними властивостями починають володіти рослини і трави, які зберігають свою магію аж до свята Івана Купала, який відзначається 7 липня.

Традиційно в цей день прийнято почитати хворих, жебраків і людей похилого віку. Заборонялося смітити, так як вважалося, що це може образити Ісуса.

За старих часів на Вознесіння було прийнято пекти млинці, які називали Божа окутка, внучки або Христа лапотках. Млинцями з начинкою пригощали домочадців, гостей і сусідів.

Важливо відзначити, що Вознесіння - велике свято. На нього не можна працювати. Якщо у вас є справи, то їх обов'язково потрібно відкласти на інший день.