Вознесіння Господнє – одне з найважливіших православних свят в році, присвячене Спасителю Ісусу Христу. Про дату святкування, історію, традиції і заборони – читайте в нашому матеріалі.

Коли Вознесіння Господнє: дата святкування

Це релігійне свято, яке залежить від Великодня і завжди припадає на 40-й день після світлого Воскресіння Христового.

У 2020 році православний Великдень святкували 19 квітня, відповідно Вознесіння буде 28 травня.

Історія свята

Вознесіння входить в число дванадесятих свят, тобто дванадцяти найважливіших урочистостей в православному календарі, які присвячені ключовим подіям з євангельської історії.

Згідно з біблійною легендою, Христос явився своїм учням. На сороковий день після своєї смерті Спаситель вознісся на небо, відкривши вхід в Царство Небесне і подарувавши людям надію на порятунок їх грішних душ, прощення і вічне життя.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У день Вознесіння Господь зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Ісус Христос благословив їх, після чого піднісся на небо.

Вознесение Господне, фото: pixabay

Вознесіння Господнє: традиції свята

У це важливе православне свято прийнято йти до церкви на урочисту літургію: люди молять Бога про прощення гріхів, допомогу у важкі часи і захист від негараздів. Крім того, дуже важливо приділити час молитви і роздумам про свої правильні і неправильні вчинки. Вважається, що на Вознесіння Господь чує всі прохання, тому варто молитися особливо ретельно, просячи про те, чого дуже потребуєш.

У давнину люди вірили, що на Вознесіння літо остаточно змінює весну, в цей час стає по-справжньому спекотно, відцвітають сади. У народі було прийнято водити хороводи, а також влаштовувати пишні веселощі в честь настання літа.

Також на свято прийнято готувати особливі пироги з зеленою цибулею. Випічку слід прикрасити тістом у вигляді перекладінок (подібно сходам), які символізують сходження на небо.

Це релігійне свято прийнято пов'язувати з урожаєм. Тому в давнину люди розпалювали багаття, які символізували наступ повного розквіту природи. З цього дня "пішов колос на ниву" – озиме жито випускає колос. Водили "колосок" або хороводи, перші "кумлення" на зелених святках.

Згідно з давніми повір'ями, якщо на Вознесіння курка знесе яйце, то його обов'язково потрібно підвісити під покрівлею свого будинку. Вважалося, що таким чином житло буде захищено від злих сил і нещасть.

Також люди вірили, що якщо в цей день, присвячений Ісусу, сонячно і тепло, то така погода протримається до самого свята Святого Михайла (його відзначають аж 21 листопада). При цьому дощ віщує неврожай і навіть нещастя. Прикмета особливо була важлива для домашньої худоби.

Люди вірять, що ранкова роса на Вознесіння володіє особливою силою – у дівчат прийнято вмиватися нею, щоб зберегти свою молодість і красу. Також цілющу силу мають трави, які прийнято в цей день збирати і зберігати до настання Івана Купала.

Вважається, що в період між Великим Великоднем і Вознесінням потрібно особливо почитати і допомагати бідним і нужденним.

У стародавні часи існував звичай ходити в гості до родичів і близьких друзів. Такий ритуал отримав назву "ходити на роздоріжжі". Гості дарували господарям драбинки, спечені з пшеничного тіста на меду і з цукровими візерунками.

Вознесение Господне, фото: pixabay

Заборони на Вознесіння Господнє

Як і на більшість православних свят, на Вознесіння Господнє заборонено займатися важкою працею, зокрема – прати, прасувати, прибирати, робити ремонт. Однак пам'ятайте, що зустрічати свято в брудному будинку категорично заборонено. Так, ви покажете Богу свою неповагу.

Пам'ятайте, що православні свята потрібні для душевного відпочинку, щоб людина могла поміркувати про життя, про свої правильні і неправильні вчинки.

Також не можна лаятися і сваритися. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

На Вознесіння Господнє можна влаштовувати сімейні застілля, спілкуватися з близькими на природі. Однак категорично не можна зловживати алкогольними напоями, адже це дуже важливе православне свято. Дозволено лише кілька келихів червоного вина.

Не варто в цей день святкувати дні народження, весілля, а також інші свята. Не можна топтати крихти хліба, які впали зі столу – інакше будуть погані вісті.

Вознесение Господне, фото: pixabay

Хоча в Біблії нічого і не сказано про секс в цей день, церковнослужителі рекомендують відмовитися від інтимної близькості. Також православна церква не проводить таїнство вінчання.

Чорна або будь-яка інша магія, ворожіння або змови в цей день під забороною. Та й взагалі, церковники категорично відкидають будь-які ритуали, навіть якщо вони спрямовані на благо, наприклад, щоб вийти заміж або знайти любов – адже це все гріх.

В цей день категорично не можна давати в борг гроші або будь-які інші речі. В іншому випадку існує ризик, що таким чином ви віддасте людині і власне щастя.

Вважається, що після вечері ні в якому разі неможна прибирати їжу зі святкового столу. Страви обов'язково слід залишити для померлих, щоб і вони змогли відзначити свято.

На Вознесіння забороняється купатися в озерах і річках. Вважається, що в цей час духи води можуть забрати людини в жертву. При цьому з давніх-давен люди освячують воду в свято, а також умивають обличчя джерельною водою для здоров'я і благополуччя.

Вознесение Господне, фото: pixabay

Молитва на Воскресіння Господнє

Не забувайте молитися, адже це головна традиція, яка допомагає віруючим зв'язатися з Господом. А кращі молитви, пов'язані з Воскресінням Господнім, читайте далі.

***
Вознєслся єси во славє, Христє Божє наш,
радость сотворєвый учєником обєтованиєм Святого Духа,
извєщєнным им бывшим благословєниєм,
яко Ты єси Сын Божий, Избавитєль мира.

***
Ежє о нас исполнив смотрєниє, и яжє на зємли соєдинив нєбєсным,
вознєслся во славє, Христе Божє наш,
никакожє, отлучался, но прєбывая нєотступный, и вопия любящєм Тя:
Аз єсмь с вами и никтож на вы.

***
Архангєлов и Ангєлов лики сопрєдсташа Тєбє, Царю всєх, на Елєонстєй горє, со страхом видєвшє Тя на высоту нєбєсную взємлєма с плотию, и прославляху величиє чєловєколюбия Твоєго, поюще Тєбє тако: Иисусє, Царю Славы, взыди на нєбєса в воскликновєнии во гласе трубнє. Иисусє, Господи Сил, взыди на хєрувимы и возлєти на крилу вєтрєню. Иисусє, Прєвєчный Божє, даждь гласу Своєму глас силы, да трєпєтна будєт нынє вся зємля. Иисусє, Прєвышний Свєтє, яви Силу Твою на облацєх, и огнь от Лица Твоєго да воспламєнится. Иисусє, Искупитєлю твари, уготовє на нєбєсєх Прєстол Твой и Царствию Твоєму да нє будєт конца. Иисусє, Творчє нєбу и зємли, сєди одєсную Отца Твоєго, да будєт Бог всячєская во всєх. Иисусє, вознєсыйся от нас на нєбо, не остави нас сєрых.