ЗНО проводиться із метою оцінювання якості знань випускників для доступу до вищої освіти. Дізнайтеся: як потрібно зареєструватися онлайн? Знайомтеся із графіком і програмою ЗНО 2020. Які зміни пропонує Міністерство освіти і науки України? Читайте останні новини щодо тестування.

Обов'язкові предмети до здачі ЗНО

Скасування ЗНО неприпустиме. І, незважаючи на карантинні заходи, тестування вступників не скасували. Міносвіти підкреслює, що магістратура і вузи будуть доступні за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Тестування за допомогою ЗНО дозволяє визначити рівень знань випускників середніх навчальних закладів із метою прийому на навчання до вищих навчальних освіти України. У 2020 році незалежне тестування обов'язково відбудеться. Метод і прийоми проведення не зміняться.

Згідно із Наказом Міносвіти і науки України, кожен випускник має право пройти тести максимум із чотирьох навчальних предметів. Тестування у карантинних умовах передбачає підсумкову здачу атестації із одинадцяти навчальних предметів.

Програма включає наступний список предметів: українська мова та література, історія України, математика, фізика, географія, біологія, хімія, іспанська мова, англійська мова, французька мова, німецька мова.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Оцінювання пройде по 12-бальній системі. Розклад предметів, обов'язкових до здачі й на вибір:

  • Обов'язкові до здачі предмети - українська мова та перевірка знань української літератури.
  • На вибір випускника пропонується математика або історія України (ХХ-н.XXI ст.)
  • На свій розсуд випускник також вибирає один із вищезапропонованих предметів.

Про це свідчить Наказ Міністерства освіти і науки України №635, датований 11.05.2020 року. Тут розглядаються ряд питань щодо проведення атестаційного тестування.

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

Реєстрація онлайн до здачі ЗНО

У зв'язку із карантинними заходами на території України всі, хто не встиг зареєструватися у основний період, можуть зробити це у додаткові терміни. Випускник повинен подати необхідні реєстраційні документи.

Це стосується не тільки випускників шкіл, а й студентів профтехучилищ, тобто тих, хто отримав повну загальну середню освіту. Документи надаються особі, відповідальній за реєстрацію.

Для того, щоб зареєструватися, необхідно зайти на сайт Українського центру оцінювання якості освіти за посиланням. Справа у кутку є кілька червоних вікон, на яких білими буквами зазначено розділи.

Натисніть на друге вікно зверху «Зареєструватися». Додаткова періодичність реєстрації для участі у додатковій сесії незалежного тестування передбачена для певних категорій.

ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua
ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua

На даному веб-ресурсі представлений перелік осіб, які можуть подавати документи у додатковий період. Сервіс дозволяє сформувати реєстраційну картку. Але, перш за все, необхідно познайомитися із порядком проведення ЗНО.

Потім потрібно вказати категорію. Наприклад, обрати «студент установи вищої освіти». Ця категорія означає, що ви є студентом установи вищої освіти й набули у поточному році повну середню освіту.

ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua
ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua

Якщо клікнути на «Випускник закладу загальної середньої освіти 2020», - це означає, що ви завершили у поточному році навчання у школі, гімназії, ліцеї тощо

Тут також може зареєструватися учень (слухач) установи професійної профтехосвіти. Крім цього, студент установи вищої освіти, який отримує у цьому році повну середню освіту.

Реєструватися можуть також ті, хто був випускником минулих років, і ті, хто отримав у 2020 році повну загальну середню освіту в закордонному загальноосвітньому закладі.

Познайомившись із процедурою реєстрації, користувач може дізнатися, які реєстраційні документи він повинен надати. Їх обробка здійснюється протягом до 10 робочих днів із моменту подачі в Український центр оцінювання якості освіти.

Якщо користувача цікавить питання щодо етапу обробки документів, можна ввести номер реєстраційної картки на сервісі «Стан обробки документів». І перевірити, на якій стадії знаходяться ваші документи.

Після того, як користувач обере «Крок.1. Загальні відомості», він побачить кілька вікон для заповнення. Тут необхідно ввести дані, які будуть використовуватися для формування реєстраційної картки та під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Введіть ім'я, прізвище, по батькові. Вкажіть тип документа: паспорт, свідоцтво про народження, тимчасове посвідчення громадянина України, довідка на постійне (тимчасове) проживання, довідка про звернення за захистом в Україні, довідка із закладу освіти, посвідчення біженця або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua
ЗНО 2020 в Україні, скрін - testportal.gov.ua

Потім введіть серію і номер документа, дату народження. Після цього можна приступати до вказівки відомостей про установу освіти. Вказати регіон, повнау назву загальноосвітнього закладу, клас.

Нижче ввести адресу, на яку користувачеві надходитиме офіційна кореспонденція: поштовий індекс, регіон, населений пункт, тип вулиці, електронна пошта, контактний телефон.

У разі, якщо користувач потребує створення спецумов для проходження тестування, необхідно вказати цей момент, поставивши галочку у відповідному вікні.

Терміни проведення ЗНО

Раніше повідомлялося, що терміни проведення тестування у 2020 році залежать від тривалості карантину в Україні. На даному етапі Міносвіти науки України вже прийняло рішення про терміни проведення основної сесії ЗНО у цьому році.

Основна сесія почнеться 25.06 із математики. Завершиться 17.07 тестуванням із хімії. Відповідно до встановленого графіку, атестаційна сесія із української мови та літератури проходитиме 30.06.

Фізика - 02.07. Тести із іспанської, німецької, французької мов - 06.07. Із англійської - 07.07. Із історії України - 09.07. Із біології - 13.07. Із географії - 15.07.

Якщо конкурсний предмет - іноземна мова, випускник може подавати оцінку із сертифікатів 2018, 2019 і 2020 рр.

Підготовка до ЗНО: книги, конспекти, збірники, твори

Для того, щоб підвищити свій шанс на отримання більш високих балів, у підготовці до ЗНО помічниками випускників повинна стати книга, конспект, зошит із творами і онлайн-тестування.

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

Інтерактивна робота із авторськими методиками викладачів дозволить попрактикуватися. Представлена під запитанням таблиця із декількома відповідями передбачає вибір правильного варіанту.

Сьогодні також можна купити міні-конспекти, які допоможуть у підготовці до тестування. Книги та підручники стануть опорним курсом для тих, хто бажає підвищити свій рівень знань.

Деякі опорні конспекти (наприклад, із математики) включають таблиці, схеми. Такі віртуальні підручники підійдуть для підготовки до тестування. І допоможуть підвищити наявний рівень знань.

Випускникам пропонується віртуально проходити пробне тестування онлайн. У ньому можуть брати участь усі бажаючі вступити до вузу або магістратуру, щоб побачити свій рівень знань. І передбчити свою готовність до здачі сесії.

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

Сьогодні можна реєструватися онлайн на пробні безкоштовні тренінги або записатися на інтенсивні курси із підготовки. Ви можете підготуватися, займаючись із репетитором віртуально, не виходячи із дому. І суттєво підвищити свій рівень знань.

Освітні інтернет-ресурси пропонують пройти тести онлайн із різних предметів за попередні роки. Способи виконання запропонованих тестових завдань максимально наближені до реальних тестів.

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

Є такі варіанти проходження тестів онлайн, де вказані правильні варіанти відповідей у разі неправильного вибору, що допоможе уникнути надалі помилок. У результаті підготовленому абітурієнту буде нескладно виконати тестові завдання. І стати більш підготовленими для здачі тестів.

В умовах епідемії коронавіруса бажаючим пробного проходження ЗНО пропонується відеоінструкція. Учасникам рекомендують дотримуватися відповідних карантинних заходів, правил соціального дистанціювання та інших вимог, які стали обов'язковими, коли бушує пандемія.

Фото

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

ЗНО 2020 в Україні, pexels.com
ЗНО 2020 в Україні, pexels.com

Відео