Аварія в багатоквартирному будинку - це справжній стрес. Що робити? Хто відповідальний? Ці запитання дуже турбують багатьох українців, навіть тих, хто з аваріями ще не стикався.

Знай.ua на основі матеріалу ресурсу 04868.com.ua.

Ні для кого не секрет, що аварійні ситуації в багатоквартирних будинках - це звичайне явище. Зменшити їх кількість може своєчасний поточний або капітальний ремонт. У будь-якому випадку співвласники і управителі повинні чітко розуміти, що робити в подібних ситуаціях.

З детальними вимогами до управителя можна ознайомитися в "Правилах надання послуг з управління багатоквартирним будинком", затверджених окремою постановою Кабінету міністрів України. Також цей документ пропонує типовий договір про надання послуг з управління.

Цей самий документ встановлює і строки проведення ремонтних робіт: вони мають бути проведені впродовж 7 днів з моменту встановлення факту аварії, якщо інше не передбачено законодавством. Однак цей термін діє тільки в тому випадку, якщо це зазначено в кошторисі.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

багатоповерхівка, фото novosti-n.org
багатоповерхівка, фото novosti-n.org

Таким чином, на превеликий жаль, якщо коштів у кошторисі на такі роботи не буде закладено, то владнати це питання не вийде. Саме тому при складанні договору слід передбачити кошти на ці цілі.

У разі аварії, управитель будинком повинен встановити огорожі навколо небезпечної зони і зупинити експлуатацію пошкодженого майна.

Але що робити, якщо відповідні засоби кошторисом не передбачені? У цьому випадку керівник має зробити наступне:

- повідомити про проблему співвласникам і внести пропозиції щодо фінансування ремонтних робіт;

- зупинити процес експлуатації, поки співвласники не визначився джерела фінансування таких робіт.

При цьому якщо аварія була спричинена співвласником, саме він має забезпечити ремонт. Якщо ж співвласник ігнорує аварію і не попереджає керуючого про це, в такому випадку можна звернутися до суду.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Киянам пообіцяли капітальний ремонт будинків: кому пощастить вже наприкінці року, адреси.

Як повідомляв портал Знай.ua, У Львові некерований легковик "припаркувався" в будинок, водій не встиг навіть зойкнути: фатальні подробиці.

Також Знай.ua писав, що Ford Mustang на швидкості протаранив будинок з котами, фото з місця ДТП.