Вже багато хто став забувати про мирне життя та проблеми адаптації українців, які воювали в Донбасі. За даними дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), українські ветерани страждають від байдужості суспільства до їхніх проблем, дискримінації роботодавців, психологічних травм, бідності і порушення своїх прав. Карантин ще більше погіршив ситуацію, повідомляє DW.

Так, на думку активістки "Жіночого ветеранського руху" Катерини Приймак, послаблююча увага до проблем ветеранів Донбасу - наслідок непрестижність служби в армії. Вона вважає вкрай важливим посилення психологічної допомоги ветеранам війни, адже сама пережила емоційне вигоряння в результаті стресу під час бойових дій.

Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube
Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube

"Більшість замахів на самогубство через почуття безвихідності серед ветеранів припадає на п'ятий рік після повернення до мирного життя", - заявила активістка.

Також, за її словами, не можна збирати в одну групу психологічної підтримки жінок та чоловіків, оскільки жінки мають власні проблеми та ніколи не зможуть розкритися в змішаній групі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Жіночому ветеранському руху" разом з іншими ветеранськими організаціями, вдалося домогтися закону про надання статусу учасника бойових дій та лобіювати закон про більш ніж 60 жіночих посадах в армії.

До того ж, Приймак вважає принизливими нинішні пільги. На її думку, для цього в державному бюджеті повинні бути окремі статті з соціальної допомоги, а кожен, хто воював - мати власний рахунок для придбання ліків, проїздів у транспорті і тощо.

У громадську організацію "Юридична сотня" найчастіше звертаються ті, у кого виникли проблеми щодо економічного виживання після повернення з Донбасу. Голова цієї структури Юлія Морий заявляє, що роботодавці неохоче беруть на роботу ветеранів, оскільки у них більше законних трудових гарантій. Більш того, карантин викликав зростання безробіття в Україні.

"Крім того, банки отримали право блокувати рахунки позичальників за борги по сплаті споживчих кредитів, і у нас почастішали випадки звернення ветеранів, яким після такого блокування просто ні на що жити", - заявила Морий.

Внаслідок карантину призупинена процедура прийняття нових службовців. Її замінили співбесідами за наймом на тимчасову роботу.

Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube
Ситуація на Донбасі, скріншот: YouTube

"Але тимчасовий штат не може системно вирішувати проблеми ветеранів. Полегшення для ветеранського бізнесу також не відбулося", - зазначила Юлія.

На її думку, уряд має посилити підтримку ветеранського бізнесу, роботу по утворенню, профорієнтації й перекваліфікації людей, які повернулися з війни на Донбасі.

Бюджет міністерства у справах ветеранів найменший серед усіх міністерств України, який покриває лише частину соціальних ветеранських витрат. За словами голови організації "Повернися живим" Оксани Коляди, фінансування ветеранських проектів зменшилася на 15 мільйонів гривень, що загрожує згортанням "Будинку ветерана", де надають допомогу з подолання алко - та наркозалежності, а також 5 обласним мобільних груп екстреної психологічної допомоги і проектів з бізнес-освіти для ветеранів.

Громадські активісти домоглися створення і реєстрації у Верховній раді проекту закону про статус ветерана, який вже назвали "ветеранської конституцією".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що доньці ветерана АТО потрібна допомога в лікуванні раку лівої нирки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", бойовики "озброїлися" Covid-19 і перетворили Донецьк на полігон.

Також "Знай.ua" писав, що на Донбасі українські розвідники потрапили в підступну пастку бойовиків.