Сучасний світ шукає людей, як мислять без рамок, не бояться помилятися та плекають свої унікальні ідеї. Такого висновку дійшли українські старшокласниці, які взяли участь у модулі “3D моделювання та друк” проєкту STEM is FEM.

Ініціатор проєкту, інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв розповідає, що це вже п’ятий освітній модуль, присвячений популяризації STEM напрямків серед дівчат. STEM is FEM сподівається змінити гендерний розподіл у технологічних галузях України, привертаючи більше дівчат обирати для себе ці професії.

«На модулі дівчата отримали можливість поспілкуватися із мотивуючими спікерами проєкту – жінками, які досягли кар’єрних здобутків у найрізноманітніших галузях. Цього модулю ними стали виконуюча обов’язки Голови Офісу “ООН Жінки” в Україні Домініка Стояноска, радниця з політичних питань посольства Великої Британії в Україні Кейт Дейвенпорт, координаторка соціальної реформи Команди підтримки реформ Міністерства фінансів Катерина Бондар та ексголова Одеської митниці Юлія Марушевска, – перераховує спікерів Токарєв, – Обговорювали питання гендерної рівності у професійній сфері, освіти і перспектив розвитку в Україні. Та найбільше дівчата питали порад спікерок, на що звертати увагу у особистісному розвитку».

"Не обмежуйте себе рамками. Багато хто думає, що щоб домогтися успіхів у великих компаніях, наприклад, необхідно мати МВА. Але такі компанії як Google, Apple, Facebook, вони зараз навпаки шукають людей, у яких немає цих дипломів. Тобто, якщо ти закінчив МВА, то ти вже апріорі не підходиш, тому що у тебе є певні шаблони, стандарти мислення. Вони шукають людей креативних, вони шукають людей нестандартних, вони шукають людей, які допоможуть їм у конкуренції обійти своїх суперників. Дуже сильна боротьба за ринок, за таланти, за людей. Люди це найбільша цінність. Тому, будьте собою, розвивайте свої сильні сторони. Зрозумійте, в чому ваша перевага, що у вас найкраще виходить, і цим намагайтеся займатися", – вважає координаторка Команди підтримки реформ Мінфіну Катерина Бондар.

Також дівчата взяли участь у семінарах і майстер-класах з 3D-моделювання та друку, які допомогли їм ближче познайомитися із галуззю. Та поспілкувались із жінками, які безпосередньо працюють з 3D-технологіями. Останні розповіли, як розвивається цей напрямок та поділилися історіями інших молодих українських винахідників.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Кожного літа ми проводимо інкубаційні програми для старшокласників та студентів. За 2-3 місяці, вони створюють свої перші стартапи, або реалізують свої ідеї. Наприклад, команда «Федя и Таня» зробили дзеркало з machine learning. Воно вас фотографує, сортує фото за своїм алгоритмом. Коли ви підходите до дзеркала, ви бачите на ньому погоду на сьогодні, час та плани з вашого календаря. І воно під погоду, і під запис у вашому Google-календарі підбирає з вашого ж гардеробу найактуальніші та найкомфортніші луки під дану ситуацію та дану погоду. Воно знаходиться в open source, вони виклали всю розробку інтернет, тому запрошую кожного з вас зайти і зробити собі таке дзеркало вдома”, - розповіла Марина Черниш, операційний директор Fablab Fabricator.

Учасниці модулю STEM is FEM також взяли участь у творчому конкурсі. Дівчата мали всього за добу розробити готову до друку 3D-модель прототипу міської лавки для підтримки режиму соціального дистанціювання. Найкраще із завданням впоралась Іра Лучин з Івано-Франківська. Як гран-прі призерка конкурсу вона отримала 3D-принтер з витратними матеріалами, а після закінчення карантинних обмежень вона отримає поїздку на міжнародну STEM-подію.