Пандемія та різкий перехід у режим карантину вніс свої корективи в роботу компаній, співробітників і бізнесменів. Як великому, так і малому бізнесу довелося перебудовуватися – працювати віддалено, перерозподіляти функції, завойовувати нових покупців, вести онлайн торгівлю.

Ніхто не міг припустити, як зміняться запити, спосіб життя, уподобання і звички мільйонів людей по всьому світу. Багато країн сьогодні вже послабили карантинні заходи, що відновлюють економіку і бізнес процеси. Через велику кількість нових заражених Україна поки не скасувала всі карантинні приписи, але істотне послаблення протиепідеміологічних заходів помітно пожвавило бізнес і проявило попит на нові професії.

Міжнародний коуч, автор проєкту Free Soul Роман Кириченко розповів Знай.uа, які ж фахівці стануть найбільш затребуваними після пандемії.

Роман Кириченко, фото з особистого архіву коуча
Роман Кириченко, фото з особистого архіву коуча

Професія майбутнього №1:

Програміст і digital-маркетолог

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Однозначно, штат і формат роботи більшості компаній трансформується. Багато засновників, які вели бізнес офлайн - активно переходять в інтернет, адаптуючись до запитів ринку.

Через коронавірус 80% підприємців вже понесли збитки. Про це свідчать дані опитування аналітичної компанії Finmap, що проведені серед власників великого і середнього бізнесу в Україні в травні цього року. І тільки близько 8% компаній відчули зростання продажів. Це фармакологічні компанії, медицина, торговельні мережі, що продають товари першої необхідності і продукти, а також онлайн супермаркети.

Дослідження, ілюстративне фото: pixabay.com
Дослідження, ілюстративне фото: pixabay.com

Впевнений, що після такого "струсу" тенденція онлайн продажів буде тільки зростати, а значить, і фахівці, які пов'язані з цією сферою, будуть дуже затребувані. Буде запит і на фахівців з digital-маркетингу, з просування в соціальних мережах, а також – на програмістів, що створюють смартсайти і мобільні додатки.

Іншими словами, підвищений попит буде спостерігатися на фахівців, які допомагають перейти офлайн бізнесу в онлайн, а це абсолютно всі експерти з цифрової трансформації.

Професія майбутнього №2:

Антикризовий консультант

У процесі виходу і відновлення після "коронакризи" будуть затребувані антикризові консультанти для компаній і консультанти з особистих фінансів для приватних осіб. Саме ті люди, які допоможуть прорахувати і оптимізувати всі процеси.

Необхідно буде придумувати і знаходити нові продуктові рішення, а для цього знадобляться Product designer, які здатні створити нові пропозиції.

Формат роботи помітно зміниться. Причиною цього стане те, що частина людей адаптувалася і не менш ефективно працюють віддалено. І роботодавці, швидше за все, не захочуть з цієї причини повертати співробітників в офіс, економлячи на оренді. Але, щоб правильно організувати роботу людей, знадобляться експерти з HR-трансформації.

Коуч Роман Кириченко, фото з особистого архіву
Коуч Роман Кириченко, фото з особистого архіву

Професія майбутнього №3:

Тренер

Навчання також переходить в онлайн. Нові знання та навички стали ще більш затребуваними – всі хочуть вчитися, розвивати свої здібності, ставати стрункішими, ефективніше і вміти швидко справлятися з завданнями. І всі хочуть вчитися, не виходячи з дому.

Крім того, на карантині ми з вами стали більш обмежені у своїх можливостях відвідувати тренування, навчальні центри, курси мов і саморозвитку. Для нас тепер неможливість їздити на заняття - зовсім не привід відмовитися від занять зовсім. Тому не дивно, що багато хто із задоволенням перейшли на онлайн навчання та консультування.

Після повної відміни карантину багато хто захочуть отримати консультації психологів, дієтологів, наставників і коучів. Чи стане дешевше онлайн навчання після карантину – велике питання, але попит на подібні послуги однозначно буде дуже високий.

Особливим попитом будуть користуватися вузькі фахівці, які є абсолютними експертами у вузьких напрямках бізнесу: фінансах, розвитку і масштабуванні бізнесу, HR, проєктному менеджменті, побудові особистого бренду та інших напрямках.

Професія майбутнього №4:

Медсестра і доглядальниця

Будуть затребувані помічники по догляду за літніми людьми, бо саме вони були основною групою ризику захворювання на коронавірус і у багатьох з них помітно погіршилося здоров'я за період карантину.

Сюди ж можна віднести медсестр, нянь, доглядальниць та інших працівників, які допомагають нам залишатися здоровими, вести домашнє господарство, доглядати за дітьми і людьми похилого віку.

Співробітник колцентру, фото: pixabay.com
Співробітник колцентру, фото: pixabay.com

Професія майбутнього №5:

Оператор call-центру

Ще більше стануть затребувані оператори call-центрів, оскільки кількість покупок в інтернеті постійно зростає та їх потрібно буде комусь обробляти. Професія стане однією з найбільш масових. Це хороший старт для студентів і молоді.

Я впевнений, що це далеко не весь перелік затребуваних професій, який з'явився після коронавірусу. Найголовніше - не поспішайте в паніці кидатися з боку в бік, а навпаки, ненадовго сповільниться, подивіться по сторонах і відчуйте, чого хочете саме ви.

Можливо, це стане початком нового, щасливого і більше надихаючого витка у вашому житті!

Нагадаємо, раніше Роман Кириченко поділився порадами, як безболісно повернутися до звичного робочого режиму після тривалого карантину.

Якщо ви на "удальонці", читайте поради Романа Кириченко, як навчитися правильно працювати з дому.

Також Знай.uа публікував топ мотивуючих книг з саморозвитку, які допоможуть змінити ваше життя.