Мітинги, хаос, пожежі, грабежі проти свавілля поліції в США охопили понад 80 міст. Невдоволення і демонстрації спалахнули по всій Америці після загибелі темношкірого Джорджа Флойда в Міннеаполісі. Чоловік помер після того, як його затримала поліція за звинуваченнями у використанні фальшивих купюр. На Джоржа наділи наручники та повалили на землю. Один з поліцейських коліном притиснув його шию до асфальту. Коп тримав так чоловіка більше 8 хвилин, незважаючи на його слова: "Я не можу дихати". Пізніше Джорж втратив свідомість, а медики не встигли його врятувати.

Люди, які обурені неправомірними діями поліції, вийшли на вулиці вже на наступний день. Гаслом багатотисячних протестних демонстрацій стали останні слова Флойда "Я не можу дихати!", що несли підтекст – неможливо дихати, коли в країні поліцейське свавілля.

Місце загибелі Джорджа Флойда, скріншот: YouTube
Місце загибелі Джорджа Флойда, скріншот: YouTube

В Україні також неблагополучна ситуація з перевищенням повноважень поліцейськими. Після гучного скандалу з копами, які підстрелили хлопчика в Переяслав-Хмельницькому, в кінці травня цього року вибухнув черговий скандал з поліцейськими з Кагарлика. Двоїх поліцейських звинувачують у побитті та зґвалтуванні жінки, яка була затримана в якості свідка. За словами постраждалої, працівники поліції, які жорстоко побили та зґвалтували її, були абсолютно впевнені у своїй безкарності.

Засідання по справі кагарликських гвалтівників, фото: regionews.ua
Засідання по справі кагарликських гвалтівників, фото: regionews.ua

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За роз'ясненнями прав при спілкуванні з поліцейськими Знай.uа звернувся до юриста, адвоката, керуючого партнера компанії Grishakov Law Company Олександра Гришакова.

Він запевнив, що поліцейський повинен діяти виключно за інструкцією та мати достатні підстави навіть для банальної перевірки документів.

Олександр Гришаков, юрист
Олександр Гришаков, юрист

Важливо знати

Діяльність поліцейських на території України регулюється Законом України про національну поліцію. У статті 32 цього закону сказано, що зупинити вас на вулиці і вимагати документи поліцейський має право у таких випадках: коли ваша зовнішність схожа на розшукуваного злочинця чи безвісти зниклу людину, якщо є підстави вважати, що ви зробили чи маєте намір вчинити правопорушення. Також приводом для перевірки документів може бути наявність зброї, боєприпасів та наркотичних засобів.

Важливо знати, що наручники не можуть бути застосовані більше двох годин безперервно. Також запам'ятайте, що вас не можуть затримати більш ніж на три години. У відповідності зі ст. 63 Конституції України ви маєте право не свідчити проти себе і своїх близьких.

Перевірка документів за правилами

Коли поліцейський вимагає від вас пред'явлення документів для перевірки, не давайте документи особисто в руки. Перед тим, як щось показувати, попросіть, щоб поліцейський представився і показав посвідчення у розгорнутому вигляді для повного ознайомлення.

Така вимога не може бути проігнорована, адже згідно ст. 18 зазначеного Закону, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

При затриманні вас і доставку в ділянку поліцейський має право надіти на вас наручники. Також він має право це зробити, якщо ви підозрюєтеся у вчиненні кримінального злочину, чините опір поліцейському або намагаєтеся втекти, або своїми небезпечними діями можете завдати шкоди собі та оточуючим.

А от класти на підлогу обличчям вниз або вгору не мають такого права в поліції, це порушує конституційні права. Кожен громадянин має право на захист честі і гідності і повинен бути застрахований від таких посягань, оскільки це грубе порушення прав людини.

Зйомка поліцейських і їх незаконних дій

У конфліктних ситуаціях з правоохоронцями багато хто намагається вести відеозйомку. Пряма норма закону, яка забороняє це робити у нашій країні, - відсутня. Якщо ви робите це, то ведіть себе спокійно, не агресивно, попередньо повідомивши поліцейському, що ви будете вести відеозйомку, щоб зафіксувати порушення ваших прав.

Якщо поліцейські будуть забороняти вам це робити, посилаючись на статтю 307 ЦК України, повідомляйте їм, що вони є службовими особами і виконують службові обов'язки, і відповідно до статті 21 Закону України "Про інформацію" ви маєте право фіксувати дії, що порушують ваші права.

Якщо поліцейські будуть налаштовані агресивно і намагатися вибити у вас з рук телефон, не вступайте з ними в бійку, а викликайте адвоката для захисту ваших інтересів, на що ви маєте право згідно із статтею 59 Конституції України.

Особливості затримання в авто

Затримати вас можуть і на транспортному засобі за порушення ПДР чи скоєння дорожньо-транспортної пригоди. У такому разі поліцейські люблять говорити, що вас затримали до встановлення обставин (наприклад, перевірка він-коду автомобіля). Варто розуміти, що в даному випадку затриманий транспортний засіб, а не особистість. При цьому вас особисто не мають права затримувати.

Якщо ви не можете знімати на відео обмеження вашої свободи, то краще кричати і кликати на допомогу. Завдяки цьому у вас будуть свідки незаконних дій поліцейських. І надалі ви збільшите шанси на залучення винних до відповідальності.

Поліцейський, ілюстративне фото: pixabay.com
Поліцейський, ілюстративне фото: pixabay.com

Застосування зброї поліцейськими

За законом працівники поліції мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю. Обов'язкова умова – поліцейський зобов'язаний заздалегідь попередити людину.

Без попередження сила і спеціальні засоби можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю людей або працівників поліції. Також обов'язковою умовою їх використання є випадок, коли були використані і не дали бажаних результатів всі інші раніше методи.

Застосовувати спецзасоби забороняється стосовно дітей, вагітних жінкок, літніх людей та інвалідів. Крім випадків вчинення ними групового нападу, що реально загрожує життю і здоров'ю інших людей. Тобто треба чітко розуміти, що безпідставне застосування таких засобів є незаконною дією з боку поліцейського.

Право на захист

Перш за все, важливо розуміти, що кожна людина має право на захист, на право залучити свого адвоката або іншого фахівця в галузі права. Цей принцип закріплений у Конституції України, ст. 59. До приїзду адвоката ви маєте право не надавати жодних пояснень стосовно себе і своїх близьких. Краще, звичайно, фіксувати розмову з поліцейськими на відео. Попросити представитися. Знайте, що вам можуть заборонити знімати посвідчення, в такому випадку попросіть усно предствитися.

Обов'язково дізнайтеся причину зупинки. Якщо з поліцейським на місці виникає конфлікт, краще викликати на місце інший патруль з причини того, що поліцейський суб'єктивен у прийнятті своїх рішень і не керується нормами чинного законодавства. Потрібно звернутися на лінію моніторингу поліції і описати ситуацію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Києві натовп розлючених українців вийшов з вимогою відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Також Знай.uа писав, що в Міннеаполісі (США) спалахнули масові протести після вбивства поліцією афроамериканця.