Секретаріат Європейського Енергетичного Співтовариства звернувся до Міністерства енергетики України та енергорегулятора( НКРЕКП), з проханням скасувати до кінця року дію постанови про покладання спеціальних зобов'язань на ринку електричної енергії (ПСО), щоб ліквідувати пільгові тарифи на електроенергію для населення.

"Ми просимо НКРЕКП і Міністерство енергетики забезпечити, щоб термін дії постанови про ПСО закінчився не пізніше кінця 2020 року і не продовжувався далі. ",- йдеться в листі директора секретаріату Янеза Копача і його заступника директора Дірка Бушле, яким володіє Енергореформа.

Копач вказує, що в липні 2020 року Секретаріат розробив і представив Міністерству енергетики та НКРЕКП проект, що містить фінансове ПСО, який буде обговорюватися разом з іншими національними та міжнародними зацікавленими сторонами.

Лист адресовано т. В. О. міністра енергетики Ользі Буславець, голові НКРЕКП Валерію Тарасюку з копією прем'єр-міністру України Денису Шмигалю.

При цьому Секретаріат пропонує НКРЕКП і Міністерству енергетики разом з ним працювати над проектом фінансового ПСО, відзначаючи, що ця робота повинна супроводжуватися реформуванням тарифів на електроенергію для населення і розробкою системи субсидування малозабезпечених споживачів.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Також чиновники Секретаріату зазначають, що ручне регулювання цін на продаж електроенергії «Енергоатому» і необхідність дотувати пільговий тариф на електроенергію для населення створює проблему збитків у компанії.

"Це перехресне субсидування дискримінаційним чином нав'язується компаніям, які в минулому вже страждали від погано спланованого ринку, орієнтованого на "гарантованого покупця", – роз'яснюють в Секретаріаті.

"Той факт, що ціна, встановлена для" Енергоатому "на рівні 10 грн/МВт-год при продажу електроенергії" гарантованому покупцеві", не покриває експлуатаційні та інвестиційні витрати" Енергоатому", може негативно вплинути не тільки на ринок, але в кінцевому підсумку на безпечну роботу атомних електростанцій", – акцентують в Секретаріаті.

Нагадаємо, держава поклала спеціальні зобов'язання на "Енергоатом" з продажу виробленої електроенергії за низькими цінами, щоб забезпечувати пільгові тарифи на струм для населення.

Пільгова вартість струму для населення (у разі споживання до 100 кВт на місяць) становить 0,9 грн за кВт-год. Кожен кіловат понад зазначену норму коштує 1,68 грн за кВт-год, і цей тариф, за підрахунками експертів, найбільш наближений до реальної вартості струму для населення.

Як повідомлялося, народний депутат України, перший заступник голови Комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко раніше заявляв, що фактична ціна електроенергії «Енергоатому» (з урахуванням всіх витрат на безпечну експлуатацію АЕС, зберігання відпрацьованого ядерного палива, переробку радіоактивних відходів) значно вища, ніж встановлена державою вручну. На його думку « "Енергоатом" повинен показати реальну, а не занижену вартість виробництва електроенергії на АЕС.