З 1 вересня 2020 року, під стінами Офісу Президента, відбувається безстрокова акція протесту вкладників неплатоспроможних банків, які вже 6 років поспіль не можуть отримати свої вклади.

Нещодавно Цензор опублікувало інтерв’ю з Максимом Гарусом – громадським активістом, головою Ради громадського моніторингу при Фонді гарантування і одним із лідерів руху вкладників неплатоспроможних банків.

За словами активіста, вкладники банків, що віднесені до кредиторів четвертої черги, відповідно Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вже 6-ий рік не можуть отримати свої депозити.

«По суті, останніх 6 років, не дивлячись на всі наші спроби, ми спостерігаємо повну бездіяльність з боку усіх гілок державної влади, з боку правоохоронних органів. На сьогоднішній день немає жодного прецеденту визнання вини, того чи іншого банкіра в доведенні банків до неплатоспроможності. Вкладників ігнорують всюди, де тільки можна. Нас відмовляються визнавати потерпілими у кримінальних процесах, суди стають на бік екс-власників та регуляторів» - зазначив Максим Гарус у своєму інтерв’ю.

Цілодобовий мітинг руху вкладників неплатоспроможних банків розпочався під стінами Офісу Президента ще 1 вересня. Люди вийшли на вулицю з вимогою утворення міжвідомчої робочої групи, в якій взяли би участь представники Національного Банку України, Фонду гарантування вкладів, Офісу президента, Міністерства фінансів та правоохоронних органів.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

«Ми не вимагаємо негайних виплат. Не хочемо, також, просити гроші з бюджету країни. Ми повинні почати всебічний діалог» - розповідає Максим Гарус.

Однак, мітингувальникам, не дивлячись на цілодобову варту, що вони несуть вже більше, як півтора місяці, під Офісом Президента поки що так і не вдалося досягнути своєї мети.

За словами активіста, ще 3 вересня у них була зустріч із Юлією Ковалів, заступником керівника Офісу з питань економічної політики. Вона заслухала вимоги руху вкладників неплатоспроможних банків, та передала їх далі, у Міністерство фінансів. Реакції від міністерства учасники мітингу чекають до сьогодні.

«Наскільки мені відомо, Міністерство фінансів особливо не поспішає створювати таку групу і взагалі вважає всю цю справу недоцільною так, як, на думку чиновників, у держави і так на сьогоднішній день проблем достатньо. Вони чимось дуже зайняті для того, щоб звертати увагу на якихось 140 тис. українських громадян і членів їх сімей, у яких відібрали останнє, і які благають про допомогу, вже півтора місяці, живучи на вулиці» - зазначив Максим Гарус.

Учасники акції все ще сподіваються отримати позитивну відповідь на свої вимоги від Міністерства фінансів України, сподіваються на те, що представники влади готові до зміни підходів по вирішенню таких важливих соціальних проблем у країні. Та налаштовані вони доволі рішуче.

«Нас багато, приїжджають люди з різних областей. Наприклад, вкладники банку «Фінанси та Кредит» з Полтавської області передають привіт екс-власникові банку Костянтину Жеваго, який обіцяв в першу чергу вирішити проблему вкладників його вотчини, Полтавщини. Але, обіцянки своєї, так і не дотримав. Ми будемо продовжувати акцію безстроково, і готові використовувати більш радикальні методи. Якщо нас не почують у найближчі дні, ми готові оголосити голодування» - повідомляє Максим Гарус.