Які офіційні державні свята і значущі дати ми будемо відзначати в останньому місяці осені? Чи буде додатковий вихідний? Як і скільки українці відпочивають в листопаді 2020-го? Відповіді на всі питання ви знайдете в нашому матеріалі.

У листопаді на українців чекає 21 робочий день і дев'ять вихідних. Також будуть відзначатися важливі і цікаві свята, зокрема, і церковні.

Свята в листопаді 2020 року

Ми зібрали повний список найважливіших державних, професійних, релігійних свят і значущих дат, які відзначатимуться в листопаді 2020 року. Обов'язково привітайте своїх рідних і близьких, відправте їм святкові картинки і привітання.

  • 1 листопада – День працівників соціальної сфери.
  • 3 листопада – День інженерних військ, День ракетних військ і артилерії.
  • 4 листопада – День залізничника України.
  • 6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів.
  • 9 листопада – День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.
  • 14 листопада – Всесвітній день боротьби проти діабету, Міжнародний день логопеда.
  • 15 листопада – Всесвітній день пам'яті жертв ДТП, День працівників сільського господарства.
  • 16 листопада – Міжнародний день терпимості, День працівників радіо, телебачення і зв'язку.
  • 17 листопада – День студента, міжнародний день студента.
  • 19 листопада – День працівників гідрометеорологічної служби, День скловиробника
  • 20 листопада – Всесвітній день дитини.
  • 21 листопада – Всесвітній день телебачення.
  • 22 листопада – День Свободи.
  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.
  • 28 листопада – День пам'яті жертв голодоморів.

Релігійні свята в Україні: календар на листопад

1 листопада – День всіх святих

День всіх святих – це церковне свято, якому передує Хеллоуїн. В останні роки ці два торжества набувають все більшої популярності в нашій країні, тому рекомендуємо звернути увагу на важливі традиції і обряди дня всіх святих.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

З цим святом пов'язана легенда про те, що 1 листопада душі померлих приходять в світ живих, щоб отримати від своїх родичів в жертву солодощі. Традиційно, християни західного обряду йдуть в храм, моляться про померлих і просять Небеса про захист і прощення гріхів.

День Усіх Святих: джерело: YouTube
День Усіх Святих: джерело: YouTube
День Усіх Святих: джерело: YouTube

2 листопада – преподобного Гавриїла Самтаврійского, архімандрита

3 листопада – преподобного Іларіона Великого

4 листопада – День Казанської ікони Божої Матері

Казанська ікона Божої Матері – одна з найвідоміших і найшанованих ікон Богородиці. Згідно з легендою, в 16 столітті ікону знайшла маленька дівчинка Матрона серед останків міста Казань, яке згоріло внаслідок страшної пожежі. А перед цим дитині уві сні тричі являлася Діва Марія і вказувала на місце, в якому і була прихована реліквія. Пізніше на цьому місці був зведений відомий у всьому світі Богородицький дівочий монастир.

Православні вважають казанську ікону дуже сильною. Завдяки їй хворі забувають про свої пороки, сліпі знову починають бачити, а прокляті знаходять благодать.

У свято Казанської ікони Божої Матері прийнято проводити так звані Зажинки. Це давній ритуал запалювання першого снопа. Найчастіше це робила мати сім'ї або старша дочка під спів спеціальних зажинковий пісень.

Покров Пресвятої Богородиці 2020, скрін - YouTube
Покров Пресвятої Богородиці 2020, скрін - YouTube
Покров Пресвятої Богородиці 2020, скрін - YouTube

5 листопада – апостола Якова, брата Господнього

6 листопада – День ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість"

У цей день прийнято молитися про позбавлення від відчаю і скорботи, дарування розради і захисту, а також при невиліковних хворобах, алкоголізмі та наркоманії.

Вважається, що Божа Матір протегує сиротам і скривдженим, пригнобленим і страждаючим.

7 листопада – Дмитрівська субота

Це православне свято ще називають поминальною батьківською суботою. В цей день слід молитися про родичів і просто близьких людей, які покинули цей світ. Для цього найкраще йти в храм на урочисту літургію і написати спеціальні молитовні записки, вказавши імена людей, про яких ви згадуєте. А ще можна замовити так званий сорокоуст – тоді священнослужителі будуть молитися про померлого протягом 40 днів. Однак пам'ятайте, що в записках можна писати тільки імена людей, які були хрещені.

Андріївська церква
Андріївська церква
Андріївська церква

8 листопада – великомученика Димитрія Солунського

9 листопада – мученика Нестора Солунського

10 листопада – день пам'яті мучениці Параскеви

У народі це свято було прийнято називати Параскева П'ятниця. У цей день селяни м'яли льон і приносили "первину" до церкви. Українці особливо шанували святу і вважали П'ятницю берегинею жіночих традицій і цілителькою хвороб.

І сьогодні серед віруючих прийнято молиться Параскеві при різних хворобливих станах, заступництво сімейного вогнища, в подружньому безплідді, про гідних наречених, а також здоров'я немовлят.

Вважається, що жінкам в цей день категорично не можна прясти тканину, прати, а також купатися і купати синів та дочок. Вважається, що П'ятниця може суворо покарати порушників – наслати хвороби, розірвати полотно або сплутати нитки на веретені.

13 листопада – мученика Епімаха Олександрійського

16 листопада – мучеників Акепсіма єпископа, Йосипа пресвітера і Аіфала диякона.

21 листопада – Собор Архістратига Михаїла та інших небесних Сил безтілесних

26 листопада – святителя Іоанна Златоуста

Іоанна Златоуста називають покровителем педагогів, вчених і людей, які в своїй роботі часто спілкуються з людьми. Святого прийнято просити про дарування мудрості, допомоги в навчанні, перед іспитом, про формування грамотної мови у дитини. А ще святитель допомагає в подоланні бідності та набутті духовної сили.

Іоанн Златоуст
Іоанн Златоуст
Іоанн Златоуст

27 листопада – заговини на Різдвяний піст

Це останній день перед початком багатоденного посту. Саме на заговини можна в останній раз покуштувати скоромну їжу – тобто м'ясо, яйця, молочні продукти і тваринні жири.

Заговини перед Різдвяним постом випадає на день пам'яті апостола Пилипа, тому цей день в народі прозвали Пилиповим постом.

Тим, хто поститься, слід знати, що 27 листопада немає обмежень в їжі. Ви можете приготувати страви з яєць, м'яса, риби та інших продуктів.

Також відзначимо, що на Пилипов пост не прийнято займатися важкою працею – прати, прибирати, прасувати, шити або робити ремонт. Від мирських занять краще відмовитися і присвятити час молитві і роздумам про свої правильні і грішні вчинки.

У давнину вважалося, що якщо дівчина сховає під подушку залишки святкової їжі, то уві сні вона побачить свого майбутнього чоловіка. Також в цей день було прийнято виносити на подвір'я їжу – вона призначалася духам, які оберігають домашніх тварин.

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

28 листопада – Початок Різдвяного посту

У цей день починається один з головних постів в православній традиції – Різдвяний. Він служить для віруючих освяченням і підготовкою до головного дня року – Різдва Христового.

Різдвяний піст не такий суворий, як інші. Наприклад, миряни можуть вживати в їжу рибу в усі дні, крім середи та п'ятниці. Також в раціон дозволяється включати: кашу, хлібобулочні вироби, овочі, гриби, фрукти і ягоди, горіхи, мед, насіння.

Під час Різдвяного посту забороняється грішити, лаятися, лихословити, сваритися з близькими, займатися сексом. Людина повиненна кожен день молитися про прощення гріхів, злих вчинків та образ.

30 листопада – Святителя Григорія чудотворця