Одним зі своїх основних завдань в поточному році Уряд України назвав поліпшення демографічної політики. Питання підвищення виплат при народженні однієї і кожної наступної дитини неодноразово піднімалося в Кабінеті Міністрів.

Точні суми виплат в 2021 році поки невідомі, проте ознайомлення з пропозиціями влади допоможе зрозуміти, наскільки "слуги народу" стурбовані даним питанням.

Державна допомога на дитину: Опис послуги

Допомога при народженні дитини — це встановлюються державою соціальні виплати у зв'язку з народженням дітей. Мета даної послуги-створення належних умов для повноцінного утримання і виховання дітей. Допомога надається одному з батьків або опікуну, з яким дитина проживає на постійній основі.

Чинним президентом питання народжуваності вперше піднімалося в період передвиборної кампанії.

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Як отримати допомогу

Неминуче подати до органів соціального захисту населення (які перебувають за місцем реєстрації / місцем проживання заявника) такі документи:

  • заява про виплату;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію свого паспорта;
  • у разі подання опікуном — документи, що доводять опікунство.

Крім традиційного паперового варіанту працює послуга, що дозволяє оформити все онлайн. Заповнити електронну форму заяви про призначення допомоги можна через веб-сайт Міністерства соціальної політики України.

Коли звертатися

Протягом 12 місяців з дня народження дитини. У разі пропуску зазначеного періоду, право на отримання допомоги втрачається.

Терміни надання послуги

Допомога призначається не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви органом соціального захисту населення.

Відповідальний орган

Міністерство соціальної політики України, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Нормативна база

Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1751 " Про затвердження Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми"

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Депозит новонародженим 2021

У 2020 році виплати на новонароджених проводилися і продовжують проводитися за методикою 2019 року. У грошовому еквіваленті сума становить 52 прожиткових мінімуми на першу дитину і 70 прожиткових мінімумів на другу (кошти перераховуються поступово). Одноразова допомога при народженні дитини надається у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово в сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (щомісяця покладено 860 гривень).

З січня 2021 року можливі зміни в частині збільшення допомоги при народженні дитини. Депутати впевнені, що кожна дитина, народжена в Україні має право розраховувати на гідну державну допомогу.

Мінфін повідомляє, що проект держбюджету-2021 передбачає збільшення видатків на соціальний захист громадян. На ці цілі в бюджеті країни заклали 322,8 млрд грн.

"За рахунок цих грошей 320 тисячам сімей буде видана одноразова частина допомоги (при народженні або усиновленні дитини). А 965 тисяч сімей отримуватимуть щомісячну допомогу" - зазначив заступник міністра фінансів Роман Єрмолічев.

У планах "слуг народу" гарантувати гідну державну допомогу при народженні дитини. У законопроекті "економічний паспорт українця" сім'ям рекомендовано не відкладати пологи на потім, а задуматися про народження дитини вже сьогодні.

Пропонується на кожного новонародженого в 2021 році відкривати депозит в розмірі 50 тисяч гривень. Правда, скористатися грошима неповнолітнім не вдасться. Дитина зможе розпорядитися ними тільки після досягнення 18-річного віку.

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

За умови розвиненої економіки така ідея цілком доцільна. Однак різниця між виплатами в 2020 році і запланованою допомогою мамам колосальна. Тому українці сумніваються в тому, що новий законопроект може бути прийнятий.

Досягти цих цифр нова влада має намір за рахунок щорічного перерахування до спеціального фонду 1% з прибутку від реалізації корисних копалин, видобутих на території України.

Розмір виплати при народженні дитини в 2021 році може бути збільшений не тільки за рахунок бюджету, а й шляхом виведення грошових коштів з тіні незаконного бізнесу. Втілити ідею в реальність допоможе прийняття відповідних законодавчих актів. Парламентарії обіцяють протягом року підготувати кілька законопроектів, завдяки яким збільшаться поповнення державної скарбниці.

Детальніше про "Економічний паспорт"

Перш ніж винести на розгляд пропозицію "слуги народу" вивчили практику інших країн. Було вирішено піти шляхом країн Перської затоки, де парламентарії беруть активну участь у програмі підвищення народжуваності дітей.

Суть "економічного паспорта" полягає в наступному:

  • документ оформлятиметься на кожну дитину, народжену з 01.01.2021 року;
  • на особистий рахунок новонародженого буде перераховуватися однакова сума зі створеного фонду;
  • формула розподілу коштів залишиться поки невідомою;
  • скористатися накопиченими коштами можна буде після досягнення повноліття;
  • соціальну допомогу від держави на дитину буде виплачено безповоротно (грошима повнолітній зможе розпоряджатися на свій розсуд).

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Поява зазначеної інформації в інтернет-ресурсах викликала ажіотаж серед українців. Практично кожна сім'я задумалася над тим, які кошти будуть накопичені на депозиті до 18 років, як оформити рахунок і чи зможе мама отримати допомогу на руки.

У документі, запропонованому на розгляд Верховної Ради, передбачено також дострокове отримання грошової суми. Воно може статися у виняткових випадках:

  • втрати житла внаслідок стихійного лиха;
  • раптової хвороби, що вимагає екстреної операції;
  • іншого втручання медиків.

Якщо кошти необхідні для отримання освіти з банківського рахунку можна зняти суму, яка покриє 50% вартості навчання згідно з договором.

Допомога при народженні дитини в 2021 році

На розгляд Верховної Ради внесено також другий варіант державної допомоги молодій родині:

  • збільшити грошову допомогу молодим батькам на першу дитину до 100 тисяч гривень;
  • на другого — до 200 тисяч гривень;
  • на третю, четверту, п'яту і наступних дітей — до 300 тисяч гривень.

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

У 2020 році дана пропозиція не отримала підтримки через відсутність коштів у бюджеті. У той же час, особи, що займаються демографічною політикою, стверджували, що збільшення матеріальної допомоги позитивно позначиться на народжуваності.

До відома! Сьогодні на одного новонародженого українця припадає 2 померлих. Ситуацію, що склалася можна назвати катастрофічною. Тому президентські ініціативи, пов'язані з підвищенням виплат, фахівці вважають правильними і доцільними.

Однак соціологи висловили думку, що при збільшенні сум грошових виплат ефект підвищення народжуваності може носити тимчасовий характер. Так було при першому збільшенні допомоги.

Зміна суми допомоги здатне спонукати сім'ї зважитися на другу дитину і ніяк не вплине на тих, хто не бажає мати дітей взагалі. Малозабезпечені ж сім'ї будуть переслідувати корисливі цілі.

Тому фахівці пропонують залишити суму незмінною (41 280 гривень), незалежно від того, яка за рахунком дитина народилася в сім'ї.

Бебі-бокс в Україні: фінансовий еквівалент, що туди входить

Надавши довідку про народження малюка, можна отримати набір найнеобхідніших речей для новонародженого. Зробити це може не тільки мати або батько, а й родичі, патронатні вихователі.

Фінансовий еквівалент набору становить 5 000 грн. Усередині гарній картонній коробки знаходиться 25 предметів, включаючи:

  • одноразові вологі серветки і підгузники;
  • дитяче рідке мило-шампунь;
  • прокладки для лактації (годуючим мамам вони дуже знадобляться на перший час після пологів);
  • безпечні манікюрні ножиці з тупими наконечниками, гребінець;
  • термометр для води;
  • термометр для тіла;
  • наволочка, два ковдри, махровий рушник;
  • матрац;
  • дитячий одяг (боді, повзунки, шапка, два комбінезона, шкарпетки, слюнявчик).

Поширені запитання

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Покладаються чи непрацюючої мамі "декретні" і допомогу на дитину?

Працездатним, але непрацюючим членам сім'ї допомога не призначається. Виняток становлять службовці і навчаються за денною формою протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, крім осіб, які:

  • визнані безробітними, і не порушують законодавства про зайнятість;
  • доглядають за дитиною до досягнення нею 3-річного віку або за дитиною, яка потребує догляду, але не більше ніж до досягнення нею 6 років;
  • є опікунами інваліда I групи або дитини з інвалідністю у віці до 18 років.

Непрацююча з яких-небудь причин жінка або зареєстрована як приватний підприємець, подає такий документ в територіальні органи соцзахисту. Студентка стаціонару і аспірантка ВНЗ надає цю ж довідку в деканат.

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Яким категоріям самотніх громадян України надає допомогу на дітей?

З 1 липня 2020 року допомога на дітей одиноким матерям призначається за новими умовами.

Кому належить допомога:

  • матері-одиначці, яка не перебуває в шлюбі;
  • матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника;
  • одинакам усиновителям, за умови відсутності запису про батька (матір) або запис проведено органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини.

Жінка, яка народила від чоловіка, з яким вона не знаходиться в офіційному шлюбі, але проживає і виховує дітей, не має права на отримання допомоги.

Які основні причини припинення виплат?

Причинами можуть бути такі ситуації:

  • нецільове використання дитячих грошей (наприклад, одержувач витрачає грошові кошти в своїх цілях: набуває дорогі речі, ходить в ресторани, а дитина при цьому не отримує належного харчування, потрібного одягу і необхідних умов для розвитку);
  • при позбавленні батьківських прав або опікунства;
  • смерть дитини;
  • якщо померла мати дитини або інша особа, яка отримувала допомогу;
  • якщо одержувач перебуває в місцях позбавлення волі;
    передача дитини на державне утримання.

Виплати на дитину 2021
Виплати на дитину 2021: Facebook

Результат попередніх років показує, що будь-яке збільшення дитячої допомоги потребує досконалого вивчення і правок, щоб максимально виключити можливість зловживання коштами. Тому шукати відповідь на питання про документах для отримання допомоги в 2021 році ще рано.

Внесені на розгляд Верховної Ради нові законопроекти є недопрацьованими. Чи будуть вони прийняті в цьому році, залишається великою загадкою.

При сприятливому розвитку подій, народжений в новому році малюк отримає на депозитний рахунок 50 тисяч гривень. Скористатися грошима можна буде по досягненню повноліття або при форс-мажорних обставинах.