В Україні мають намір витратити на приватизацію кімнат у гуртожитках 1,3 млрд грн - вони передбачені на благоустрій будівель і на компенсацію власникам.
Читайте Знай в Google News!

За держпланом передачі гуртожитків, понад 68 тисяч мешканців зможутьна практиці реалізувати свої права.

Багато гуртожитків ще в 90-х була приватизована разом з підприємствами, в комплекс яких вони входили. Інша ж залишилася на балансі держави. Тепер гуртожитки потрібно передатина баланс ОТГ - така процедура.

У Раді розробили законопроєкт №4325 Про Загальнодержавну програму на 2021 рік з передачі гуртожитків у власність ОТГ, яким передбачається фінансування необхідних для цього заходів.

З 1,271 млрд грн, велика частина (1 млрд 027 млн) виділена на оновлення документації та ремонтні роботи – дані витрати, згідно з проектом закону, повинні повністю взяти на себе місцева влада - оновлення документації, капітальний ремонт, ремонт ліфтів і дахів тощо.

Гуртожиток у місті Вишневому під Києвом, фото: bbc
Гуртожиток у місті Вишневому під Києвом, фото: bbc

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Сума заходів розрахована виходячи із загальної площі всіх гуртожитків (1,141 млн м2). На ремонт одного квадратного метра планується витратити 900 грн.

  • 507 млн. грн піде на 271 гуртожиток, які перебувають у держвласності;
  • 519,8 млн. грн - на ремонт і оновлення документації 219 гуртожитків, які перебувають у власності комунальних підприємств.

Всього планується підготувати до передачі в ОТГ та вдосконалити 490 гуртожитків. Вони знаходяться практично в кожній з областей України.

З іншого боку, передача житла можлива лише за згодою балансоутримувача, в тому числі комунальних і приватних власників, яким за передачу будівель пропонується компенсація. Вона визначається виходячи з ряду факторів, але, як зауважив Анатолій Топал, не відповідає ринковій вартості ("$39 тис.на підприємство – це ні про що").

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, правила податків на нерухомість в Україні стали жорсткішими.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям доведеться сплатити податок на нерухоме майно.

Також Знай.uа писав, українцям пояснили, як обміняти "хрущовку" на нову квартиру.