Зараз в Україні через COVID-19 зупиняють будь-які планові операції та госпіталізацію. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що тепер лікарні прийматимуть лише ургентних пацієнтів (по швидкій допомозі).

Це є "другим етапом реагування на поширення коронавірусу", як пояснили в МОЗ. Про це повідомляє видання "Страна".

Читайте Знай в Google News!

Виділяються дві головні цілі - недопущення спалахів COVID - 19 в лікарнях і звільнення медустанов не інфекційного профілю під прийом заражених коронавірусом, так як у відведених під коронавірус лікарнях закінчуються вільні ліжка.

Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube
Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Подібні заборони вже існували за часів весняного карантину, проте діяли вони недовго, а лікарі записували планових пацієнтів як "термінових" за додатковий гонорар. Голова Асоціації "Медичне право в Україні" Віктор Сердюк вважає, що така ж схема буде існувати і зараз. Однак багатьох лікарів і лікарні забирають під лікування коронавірусу. Тому лікувати "звичайні" хвороби і проводити операцаіі буде нікому і ніде.

Тому, за словами Сердюка, громадяни мають всі підстави йти до суду — порушується їх конституційне право на отримання медичної допомоги. Але і тут таїться заковика, за словами голови адвокатського об'єднання" Кравець і партнери " Ростислава Кравця, адже провину МОЗ і Кабміну буде довести непросто.

Міністерство охорони здоров'я України посилається на постанову Кабінету Міністрів № 641 від 22 липня 2020 року Про встановлення карантинних обмежень пояснюючи заборону на планові госпіталізації та операції. Лікувальним закладам забороняється приймати хворих за винятком ряду випадків:

● на медичну допомогу при пологах і їх наслідки;
● медична допомога новонародженим;
● медична допомога з спеціалізованих онкологічних відділеннях;
● паліативну медичну допомогу;
● інші невідкладні стани, якщо внаслідок перенесення термінів госпіталізацій або операцій існують значні ризики для життя або здоров'я людей.

"Скасовано планові операції. Звичайно, це ненадання необхідної медичної допомоги та дискримінація хворих. Раз вже ви (МОЗ - Ред.) змогли нарахувати 250 тисяч ліжок в країні і 50 тисяч віддали під ковид то хотілося б зрозуміти призначення ще 200 тисяч", — написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook відомий лікар-інфекціоніст Андрій Волянський.

Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube
Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube

Позитивний момент подібного полягає в недопущенні спалахів коронавірусу в лікарнях, але ось мінусів набагато більше. Адже людина з грижею може ходити і цілий рік, проте може статися защемлення, згодом якого є ризик перитоніту зі смертністю 25%. Також слід брати до уваги людей з серцевими і багатьма іншими хворобами.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в українських лікарнях може бути задіяно всього 83 тисячі коїв, тоді як зараз відведено близько 53 тис.всього їх налічується близько 270 тисяч у всіх вітчизняних медичних установах.

"Там головна умова - кисень (централізована подача або хоча б концентратор). Його немає, і швидко вирішити це питання вже не вийде навіть при наявності грошей. Держскарбництво закриває фінансування за бюджетними програмами в кінці грудня", - говорить Сергій Кравченко. Тому зараз залишається хіба що "констатувати медичну катастрофу", так як час для підготовки було безповоротно втрачено.

Для того, щоб звернутися до суду, пацієнтам, яким відмовили в госпіталізації або операції, слід надати висновок лікаря про необхідність стаціонарного лікування та офіційну відмову від госпіталізації, пов'язану з розпорядженням Міністерства охорони здоров'я України.

Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube
Лікарні при коронавірусі, скріншот: Youtube

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, слідом за Covid-19 "атакує" пташиний грип: знищено 38 мільйонів.

Як повідомляв "Знай.ua", Степанов накинувся на Садового через хитрі "робочі" вихідні: "Це не допоможе"

Знай.ua писав, Тернопільський лікар розповів про небезпеку COVID-19 для вагітних: "Загроза є"