Для ефективного лікування залежності, яка є надзвичайно важкою хворобою, дуже важливо виявити її на ранніх стадіях.

Читайте Знай в Google News!

Перелік найбільш відомих ранніх симптомів залежності, крім фізичних її проявів, наводить Psychology Today. Зміни у поведінці людини можуть легко помітити члени сім'ї, друзі і колеги. Серед фізичних проявів - почервоніння обличчя, виснаження, лицьові виразки.

Паління, скріншот: YouTube
Паління, скріншот: YouTube

Ранні ознаки залежності:

1. Раціоналізація і проєктування. У людини з'являється бажання довести собі, що таке рішення є правильним і вимушеним у конкретний момент. Але нездоровий потяг посилюється і людина намагається організувати своє життя навколо потреби в безперервному доступі до об'єкта залежності. Їх дратують зміни у розкладі, а у всьому такі люди звинувачують батьків, партнерів, дітей або роботодавця.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

2. Перепади настрою і зміни особистості. Поведінка залежної людини стає непередбачуваною Щобільше, її настрій може швидко змінюватися від ейфорії до гніву. Людина поводиться так, як це абсолютно не притаманно у реальному житті.

3. Погіршення відносин з рідними. Найчастіше люди починають вживати алкоголь чи наркотики у компанії. І коли їхнє бажання посилюється – поведінка погіршується і коло спілкування звужується. Людина під впливом такого середовища потрапляє в оману, що її поведінка є нормальною і оправданою. Водночас у них руйнується сім'я.

Алкоголізм, Dropsearch
Алкоголізм, Dropsearch

4. Низька продуктивність. Залежним людям потрібно докладати значних зусиль, щоб зберегти свою роботу і мати кошти на свої потреби. Проте їх працездатність погіршується - їм важче зосередитися, вони частіше помиляються. Людина стає примхливою або агресивною.

Вона може спізнюватися або взагалі не приходити на роботу - особливо після вихідних чи свят. Залежні відчувають стрімке зниження фізичних, емоційних і інтелектуальних функцій.

5. Криза духу. Неконтрольовані сильні бажання стають причиною різких змін функції мозку. У результаті відбуваються глибокі зміни в психологічному та духовному житті таких людей. Вони починають брехати, ображати інших, позичати гроші, красти.

Найбільше страждають близькі та рідні людей зі залежністю, які потерпають від постійних образ і навіть фізично. Самі ж залежні попри начебто впевненість у собі, майже завжди відчувають глибоке почуття невдачі і приниження. Починається нескінченний цикл ненависті до себе.

Алкоголізм, unsplash
Алкоголізм, unsplash

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, до школи з 5 років: психолог пояснила, чим загрожує нововведення дітям

Як повідомляв портал "Знай.ua", післяпологова депресія: як визначити і лікувати небезпечну напасть молодих мам

Також "Знай.ua" писав, як швидко кинути палити: найкращі способи. Пропонуємо ефективні поради, як швидко та назавжди кинути палити, які повинні допомогти вам впоратися із залежністю