Листопад - найкращий час для того, щоб не тільки підводити підсумки під кінець року, а й святкувати. Головним святом останнього місяця осені є День студента.

Це привід тільки для студентів! - скажіть ви. Ні, це свято для людей будь-якого віку. Головне - це дух молодості і веселощів, які є не тільки у тих, хто сьогодні є студентом.

У цій статті ми розповімо про історію свята, його справжні сенси і традиціяї, як і в Україні, так і в світі.

День студента: якого числа України святкує?

День студента: джерело: YouTube
День студента: джерело: YouTube

В сучасній Україні відзначається два Дня студента. Перший припадає на 17 листопада, а другий на 25 січня.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

У листопаді в нашій країні відзначають Міжнародний день солідарності студентів, а в листопаді - Тетянин день - свято покровительки всіх студентів в країнах колишньої Російської імперії.

Офіційно в нашій країні День студента 17 листопада розпочав відзначатися лише в 1999 році, коли відповідну постанову випустив другий президент України Леонід Кучма.

Таким чином в нашій країні святкують відразу ж два свята студентів. Восени - Міжнародний день студента, а взимку День Тетяни.

Історія свята

День студента: джерело: YouTube
День студента: джерело: YouTube

Свій початок Міжнародний день студента отримав в 1939 року. Традиція зародилася в Чехословаччині, яка важко переживала окупацію нацистською Німеччиною.

Саме 17 листопада 1939 нацисти жорстоко придушили мітинг студентів в честь річниці проголошення незалежності держави чехів і словаків. За підсумками репресій в концтабори були заслані тисячі студентів, а сотні вбито.

У 1941 році на честь тих подій в Лондоні пройшов перший мітинг студентів з Європи, які боролися з нацистами. За підсумками заходу було прийнято рішення заснувати нове свято - Міжнародний день солідарності студентів.

У цей день студенти з усього світу повинні пам'ятати про важливість власного руху, метою співпраці серед студентства та реалізації спільних цілей, які були закріплені в 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів.

Всього на даний момент свято Міжнародний день студента відзначає в більш ніж 100 країнах світу. Офіційна дата 17 листопада - одна для всіх держав світу.

Традиції Дня студента в Україні

День студента: джерело: YouTube
День студента: джерело: YouTube

У нашій країні свято День студента не має особливих традицій. В Україні святкування на 17 листопада діляться на дві частини: офіційну і не офіційну. Перша проходить в самих вузах, меріях і навіть в уряді. Під час різних заходів за участю ректорату і чиновників від освіти проходять церемонії нагородження найбільш успішних студентів і інші програмні заходи. Також часто проводяться концерти, сценарій для якого легко можна знайти в мережі.

Неофіційна частина полягає в різних вечірках, які на День студента проводяться у всіх клубах, кафе, гуртожитках і просто на приватних квартирах. Студенти збираються компаніями, випивають, танцюють, грають, роблять пам'ятні фото і всіляко відриваються.

У 2020 році всі офіційні заходи на День студента або клубні вечірки скасовані у зв'язку з карантинними обмеженнями, однак студенти точно будуть святкувати свій день на приватних вечірках. Є надія, що свята можна буде відзначити вже взимку наступного року.

Відзначимо, що зі святом треба вітати всіх, хто вчиться або вчився в вузах. Для цього буде достатньо просто відправити СМС своїй близькій людині. Благо - сьогодні безліч варіантів для цього.

Традиції на День студента в світі: святкування в різних країнах світу

День студента: джерело: YouTube
День студента: джерело: YouTube

У різних країнах світу традиції на День студента набагато цікавіші і різноманітніші, ніж в Україні.

Наприклад, в США проходять студентські карнавали, а також організовують театралізовані святкування, названі Hasty Pudding. У Фінляндії прийнято проводити церемонію покладання на голову статуї Хавіс Аманди - символу Хельсінкі - студентського кашкета. І при цьому, голову статуї милять. Потім студенти переходять до нефоральної частини святкування.

У Греції День студента називають Політехнео і є не тільки святковим днем, а й поминальним. Саме студенти були одними з найбільш активних борців з хунтою, яка правила в країні в минулому столітті. У цей день прийнято відвідувати могили полеглих студентів і покладати до них квіти.

У Данії День студента прийнято відзначати в колі сім'ї, а ввечері відвідувати місцеві бари та співати пісні під гітару. У Бельгії і Нідерландах - схожі традиції, тільки місцеві студенти замість гітарної музики і барів воліють клуби з танцювальною музикою.

Відзначимо. що в країнах Європи святковий календар може дещо різнитися з нашим. Відзначимо, що в країнах ЄС прийнято робити на День студента знижки, а також надсилати один одному приколи в честь свята.