День святого Миколая (Миколи Чудотворця, Миколи Угодника) щорічно святкується в грудні. Святого шанують як православні християни, так і католики. За православним календарем день святителя Миколая щорічно відзначають 19 грудня. А у католиків свято припадає на 6 число того ж місяця.

Що відомо про особу святого Миколая? Яку інформацію про нього несе Історія християнства? І яка історія виникнення самого свята, присвяченого цьому святому? Доякі традиції святкування існують в різних країнах і що можна покласти малюкам під подушку? Все найцікавіше — у нашому матеріалі.

Хто такий Святий Миколай?

Майже в кожній сучасній європейській країні є свій герой, з яким уособлюють новорічні та різдвяні свята. Зазвичай це антропоморфна істота символізує собою зимову погоду і постає у вигляді літнього чоловіка з густою сивою бородою і червоним вбранням, що має своє логічне пояснення.

Традиція цього зображення сягає ще дохристиянських часів. Астрономічний рік в давнину часто порівнювався з життям людини. Весна-це дитинство, літо — молодість, осінь — зрілість. Логічно, що зима з її суворою погодою сприймалася людьми як старість, кінець літнього циклу і початок нового. Тому і порівнювалася вона саме з літньою людиною з довгою сивою бородою.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Пізніше християнство, не маючи можливості подолати старі язичницькі традиції, надало місце суворим зимовим "дідам" в пантеоні Своїх святих. Більш того, християни ототожнили Своїх святих з персонажами місцевих культів. Але це не тільки не поклало край поклонінню останнім, але і надало цим віруванням новий імпульс. Так з'явився образ зимового Миколая (в народі його називають Нікола Зимовий), а разом з тим і традиція дарувати подарунки.

Згідно християнській літературі ця людина дійсно існувала. Народився майбутній святий в III столітті на території сучасної Туреччини. Жив він у багатій і побожній родині, виховувався християнином. У ранньому віці втратив батьків, тому завжди добре ставився до сиріт, а особливо тих, кому пощастило менше. Адже батьки Миколи залишили йому великий спадок, тоді як інші сироти зазвичай жили дуже бідно. Так і вирішив Микола допомагати сиротам і ділитися з ними всім, що має. Чоловік все життя прожив, допомагаючи іншим, в результаті чого став не просто святим, а справжньою легендою. За своє життя він зробив величезну кількість добрих справ. Це і породило традицію різдвяних презентів.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

День Миколая, як правило, відзначався 19 грудня, в день смерті святого. У цю дату, за традицією, подарунками обмінювалися і українці.

Хто ж тоді такий Дід Мороз, і чому всупереч традиції він приходить до дітей і дорослих в ніч на 1-е січня? Ви здивуєтеся, але знайомому нам з дитинства Дідові Морозу Немає І ста років.

Хоча перша згадка про персонажа з таким ім'ям зустрічається ще в середині XIX століття, остаточно образ дідуся Снігуроньки сформувався тільки в 1935 році. Справа в тому, що Дід Мороз до Жовтневого перевороту був однією з іпостасей Святого Миколая і нероздільно асоціювався з релігійними святами.

"Войовничі безбожники "(як вони самі себе називали) в радянському уряді не бажали мати нічого спільного з християнським минулим, тому і бородатий Старий потрапив під заборону. Табу було накладено також на новорічну символіку, включаючи ялинку. Напередодні свят навіть створювалися спеціальні робочі "патрулі" , які стежили за тим, щоб пролетарський Новий Рік святкувався ідеологічно правильно. У 1936 році керівництво Радянського Союзу збагнуло, що уявний персонаж може стати відмінним агітатором, треба тільки направити його у вірне русло. Так Дід Мороз отримав партійний квиток. На реабілітованих ялинках замість казкових персонажів появляться партійні вожді. А Новий рік став таким же комуністичним святом, як 1 травня. Святкування Різдва було офіційно заборонено, а подарунки радянські діти почали отримувати вже не 19-го або 25-го грудня, а 1-го січня.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Тому кожен новий "зимовий дід" був продуктом своєї епохи. Знайомий нам з дитинства Дід Мороз пройшов довгий шлях від язичницького ідола до рупора комуністичних ідей. Проте, всупереч перешкодам, історія рухається далі. Сучасна Україна свідомо відмовляється від Снігуроньки і Діда Морози марксиста, віддаючи перевагу більш давнім, дореволюційним традиціям, і повертаючись до традиції шанування святого Миколая.

Краща сучасна традиція в Свято Миколая

Всі ми знаємо про стару традицію-класти дітям подарунки під подушку. Але так як Микола в першу чергу був покровитель сиріт, саме їх потрібно не забути привітати зі святом.

Для цього волонтери благодійних організацій та просто небайдужі люди щороку 19 грудня влаштовують різні тематичні заходи. Кожен з нас може приєднатися до них, відчувши себе в ролі Святого Миколая.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Благодійність може бути у вигляді матеріальної допомоги (грошей, іграшок, одягу, предметів гігієни, книг, солодощів) або, ще краще, — допомоги своїм власним часом. З цією метою можна допомогти дитячому будинку робити ремонт, долучитися до організації святкового концерту, провести дітям урок малювання тощо. Будь-яка допомога стане прекрасним способом привітати дітей в цей особливий день.

Що покласти своїм дітям під подушку: цікаві ідеї

Солодощі — це обов'язковий елемент вдалого подарунка на День святого Миколая. Увечері під подушку кладуть пряники Миколайчики, плитки шоколаду, цукерки, печиво, фрукти.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Як варіант — можна самостійно спекти медові пряники у формі ангела, ялинки або сніжинки, а зверху прикрасити цукровою глазур'ю.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Крім того, дарують іграшки (м'які тваринки або ляльки), дитячий конструктор, головоломки, настільні ігри, пізнавальні книги або розмальовки.

А ось що-небудь з одягу і тому подібні речі, які при необхідності все одно будуть куплені, краще не дарувати. Гроші на особисті витрати — також недоречний подарунок.

Як День святого Миколая відзначають в інших країнах

Більшість європейців вважають, що навіть у дорослому віці можна загадувати бажання перед Днем Миколая — і тоді є більше шансів, що воно здійсниться. Перед святом люди не лягають спати, поки не віддадуть всі борги. І звичайно ж, кладуть дітям вночі подарунки, проте не під подушку.

Німецькі діти перед сном самі розвішують біля каміна шкарпетки або черевики, щоб Микола поклав у них подарунок. Подібна традиція поширена на заході в католицьких країнах. Однак сьогодні ця традиція більш популярна на Різдво.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Албанці починають святкувати з 5 грудня. Вони постять цілий день до півночі, а потім запалюють свічки і сідають за пізню святкову вечерю зі смаженим ягням. Люди вітають один одного, бажаючи допомоги Миколи Чудотворця.

Як покарання для неслухняних дітей під подушку кладуть не різку, як у нас, а сиру картоплину, камінь або шматочок вугілля. У будь-якому випадку — подарунки не з приємних.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Українські народні традиції та звичаї цього дня

В Україні всі православні християни святкувати День святого Миколая 19 грудня.

Колись цей день був справжнім святом. Наші предки варили пиво, звали гостей, каталися на конях. Але всьому знали міру — адже тривав Філіппов піст.

На Харківщині святкування тривали цілих три дні. В цей час варили узвар і готували кутю, щоб в наступному році був урожай на плоди і жито.

А на Київщині господар приходив зранку з церкви з освяченою водою і святив усі володіння: хату, подвір'я, худобу.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Про кого ще піклується Святий Миколай?

Під захистом святого знаходяться не тільки діти. Він також є покровителем студентів, мандрівників, водіїв, моряків і продавців.

Моряки, йдучи на риболовлю, часто беруть з собою іконку Миколи. Вони вірять, що святий береже людей від біди на воді.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Моляться Миколі Чудотворцю і заміжні жінки, які просять про згоду в родині. Також святий Миколай приносить удачу сиротам і бідним людям, що переживають непрості часи.

Народні прикмети 19 грудня

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

З'явився іній — в наступному році вдасться зібрати хороший урожай.

Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Микола весняний (22 травня).

Морозний і сонячний день — прикмета того, що буде неврожай в наступному році.

Ясна і холодна погода 19 грудня — буде багатий урожай влітку.

Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде.