Багатьох українців і українок турбує питання про те, як відпустка для догляду за дитиною впливає на майбутню пенсію і нарахування страхового стажу. "Пенсійний кур'єр" спробував відповісти на це запитання, але набагато зрозуміліше стало мало для кого.

Читайте Знай в Google News!

Відповідна публікація була розміщена на сторінці видання у соціальній мережі "Фейсбук".

"Одержую пенсію за віком. Із 01.04.1983 по 31.08.1984 перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Чи мають цей період додатково оптимізувати (виключити заробіток із підрахунку) і чи має бути враховано мінімальний розмір зарплати в цей період під час обчислення розміру заробітної плати, з якої визначено розмір пенсії?" — запитала одна з читачок.

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Своєю чергою, видання відповіло наступне:

Порядок обчислення заробітної плати визначено статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше як 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

призначення пенсії, ілюстративне фото dtv.dn.ua
призначення пенсії, ілюстративне фото dtv.dn.ua

За вибором особи, що звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу з урахуванням будь-яких періодів незалежно від перерв, що входять до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24 цього Закону, і будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі становлять не більше як 10% тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі.

Додатково, за бажанням особи, може бути виключено, зокрема, періоди догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період із 1 липня 2000-го до 1 січня 2005 року, а також періоди, коли особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до пунктів 7—9 і 14 статті 11 цього Закону. У всіх випадках, окрім випадку, передбаченого абзацом другим цієї частини, період, за який враховується зарплата, не може бути меншим за 60 календарних місяців. Додаткове виключення (оптимізація) періодів перебування у відпустці для догляду за дитиною, які мали місце до 01.07.2000, законодавством не передбачено.

Крім того, під час обчислення коефіцієнта зарплати (доходу) за періоди сплати страхових внесків за застрахованих осіб, зазначених у пунктах 7—9 і 14 статті 11 Закону, і за періоди, які включаються до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24 цього Закону, враховується мінімальний розмір зарплати (стаття 40 Закону).

З огляду на те, що норми щодо сплати страхових внесків, зокрема за осіб, які здійснюють догляд за дитиною до трирічного віку, набули чинності з 1 січня 2005 року, зарплата в розмірі мінімальної враховується до періоду такого догляду починаючи з 1 січня 2005 року.

Підстав для додаткової оптимізації періоду з 01.04.1983 по 31.08.1984 і врахування мінімального розміру зарплати в цей період під час обчислення розміру Вашої зарплати, з якої визначено розмір пенсії, немає.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, подолати бідність до 2030 вже не вдасться, пандемія остаточно зруйнувала всі надії.

Як повідомляв Знай. ua, українським пенсіонерам вже з грудня тричі підвищать виплати.

Також Знай.ua писав, що Україну накрила чорна хвиля безробіття, ситуація погіршується.