Зараз існує такий широкий асортимент засобів особистого захисту, що багато хто вже заплутався, які маски є справді надійними і як правильно їх носити.

Читайте Знай в Google News!

Бодай незначний рівень захисту має все-таки будь-яка маска. Вчені з Університету Дюка в США, провели дослідження і з'ясували, які маски найефективніші. Вони проаналізували 14 найпопулярніших видів масок.

Люди в масках, скріншот: Youtube
Люди в масках, скріншот: Youtube

Найбільш ефективні маски

1. Респіраторна маска N95

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Саме її бажано носити, щоб максимально знизити ризик зараження. Вона пропускає менше, ніж 0,1 % мікрочастинок. Водночас респіраторна маска з клапаном менш безпечна, тому що загрожує зараженням іншим через сильний потік повітря з отвору.

2 Одноразова медична маска

Класичний надійний варіант, дефіцит якого в аптеці вже немає. Звичайна медична маска збереже ваше здоров'я і вбереже оточуючих.

3. Багатошарова маска з бавовни

Найзручніший і популярний варіант для тривалої пандемії. Таку маску можна зробити самостійно в домашніх умовах. Вона пропускає лише 8% мікрочастинок. Ризик захворіти або заразити інших є, але він мінімальний.

Дитина у масці, скріншот відео
Дитина у масці, скріншот відео

Найменш ефективні маски

1. Саморобні маски

Не всі саморобні маски такі ж ефективні, як багатошарові бавовняні. Зараз випускають продукцію, яка зроблена з інших тканин або за іншою технологією.

2. Бандани і в'язані маски

В'язана маска виглядає скоріше як пародія на захист. Бандани так само неефективні через тонкий шар тканини - вони пропускають половину мікрочастинок.

Медична маска, фото з вільних джерел
Медична маска, фото з вільних джерел

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський у День писемності та мови розповів, як не стати схожим на Азарова. Також глава держави розповів, як сам вивчав українську мову.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Верховну Раду "замінували": у поліцію поступив анонімний дзвінок

Також "Знай.ua" писав, до школи з 5 років: психолог пояснила, чим загрожує нововведення дітям