Переселенці з Донбасу та Криму можуть отримувати в Україні соціальну фінансову допомогу. У них є право на певні пільги. Однак існують і заборони. Дізнайтеся: хто може претендувати на пільги, а кому їх не запропонують? Що для їх отримання потрібно зробити? Читайте про права й переваги переселенців, пільги для абітурієнтів під час вступу.

Чи належить допомога та які є пільги?

Затяжний воєнний конфлікт на сході країни призвів до того, що людей, які змушені залишити своє житло, стає все більше. Починаючи із 2014 року, в Україні з Донбасу та Криму переселилися понад 1,5 млн. сімей. Деякі залишили свої оселі й переїхали до країни-агресора, Росію.

Але більшість усе ж таки живуть на території України. Тут у них є певні права. Вони можуть отримати допомогу від держави. Влаштували дітей у дитячий садок або школу, отримують пільги. Але, перш ніж претендувати на них, необхідно отримати статус переселенця.

Звісно, не у всіх сьогодні усе гаразд. Тим паче у період, коли по всьому світу бушує пандемія коронавіруса. Які тільки труднощі не доводиться зазнавати людям із огляду на те, що багато хто залишився без роботи. Є й такі, у яких немає власного житла. Їм доводиться орендувати його.

І багатьох переселенців цікавлять сьогодні запитання: чи можливе придбання житла, що за пільгові кредити надаються? Чи діють медичні пільги? Які є переваги для студентів? Та які узагалі надаються пільги для біженців із Донбасу й Криму?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Статус переселенця: як та де отримати?

Для того, щоб отримати пільги, потрібен статус. Для цього необхідно звернутися до Управління праці та соцзахисту. Знадобиться відкрити рахунок у Ощадбанку, куди надходитиме матеріальна державна допомога, що може бути двох видів.

  • Регулярна.
  • Одноразова.

У першому випадку соцдопомога нараховуватиметься щомісячно. А у другому - один раз, по інвалідності, у зв'язку із хворобою або неможливістю бути зайнятим на роботі через непрацездатність. Сума соцдопомоги нараховується індивідуально.

Для отримання фінансової допомоги від держави у разі інвалідності або хвороби необхідно надати до управління медичну довідку, що підтвердить діагноз. Переселенцю-інваліду, крім неї, потрібно також надати лікарський медвисновок щодо інвалідності, а ще ксерокопії паспорта, індивідуального податкового номера, свідоцтва про одруження, про народження дітей, довідку про облік вимушеного переселенця.

Прив'язки для отримання статусу переселенця до якогось певного населеного пункту немає. Людина повинна звертатися до установи, що відноситься до місця її фактичного проживання, маючи при собі паспорт громадянина України.

Маючи відповідний документ, у переселенця з'являються права й переваги. Він зможе відновити усі соцвиплати, які були призначені йому під час проживання на окупованій території. А також отримувати медичні, кредитні пільги, соцдопомогу, мати переваги при вступі на навчання.

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Який розмір регулярної допомоги 2020?

Особа, яка отримала статус переселенця, зможе отримувати регулярну виплату. Розмір залежить від того, до якої категорії належить кожен член сім'ї. Дітям, а також людям пенсійного віку - по 884 грн. Інваліди отримують по 1 тис. 74 грн. Особи працездатного віку - всього лише 442 грн.

Загальна сума так званої адресної допомоги не може перевищувати у 2020 році 3 тис. грн. на одну сім'ю. Раніше ці виплати становили розмір не більше ніж 2 тис. 400 грн. на сім'ю. Якщо у сім'ї переселенця є інвалід, то тепер сума соцвиплати не повинна перевищувати 3 тис. 400 грн.

Через півроку знову необхідно буде звернутися до установи. І вказати зміни, що відбулися у матеріальному плані. Наприклад, людина влаштувався на роботу, а до цього не працювала, при покупці житла або якщо переселенець його отримав, взяв кредит, здійснив покупку авта тощо.

Багатьом, напевно, хочеться повернутися до рідних місць, до Донбасу або Криму, проте війна затягнулася на роки. І невідомо, коли усі ці жахіття матимуть кінець. Тож людям доводиться якось пристосовуватися до нового життя.

Добре, коли їх діти оформлені у дитячому садку або школі, є робота. Коли отримано статус і можна починати життя «із чистого аркуша». Щоправда, є й така категорія громадян, яка не може отримувати соцвиплати. Читайте далі про це докладніше.

Хто не може отримувати соціальну допомогу та чому?

Не кожен може розраховувати на фіндопомогу від держави. В Україні на неї не можна претендувати тим, у кого є квартира, житловий будинок або інша нерухомість за територіями Кримського півострова чи зони АТО.

Не можуть претендувати на компенсацію й ті переселенці, у власності яких зареєстровано понад 1 транспортного засобу. Крім цього, соцвиплати не зможуть отримувати особи, на банківському рахунку яких є суми, що перевищують прожитковий мінімум у десять разів.

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Чи надає держава пільгове житло?

Біженцям надаяється житло, але тільки на час. У якості додаткових пільг є також тимчасове безкоштовне харчування. Його може отримувати тільки людина без роботи. І протягом одного місяця після реєстрації.

Що стосується тимчасового житла, то платити за нього оренду не потрібно. А ось комуналку оплачувати доведеться. Однак насправді отримати тимчасове житло від держави не так-то просто.

Перевага у цьому плані є у багатодітних сімей. Здебільшого як пізнім, так і більш раннім переселенцям доводиться розраховувати на допомогу родичів в Україні чи власні сили.

Для біженців є також надання орендованої нерухомості по пільгах. Для цього необхідно звернутися до благодійної організації переселенців. І там таким людям зможуть надати допомогу в отриманні житла.

Люди, які втекли із Криму та Донбасу, можуть отримати в Україні земельний наділ. Він надаяється переселенцям безкоштовно. І може перебувати у будь-якій області країни. Для з'ясування цього питання зацікавлена особа повинна звернутися до департаменту архітектури.

Необхідно буде здійснити звірку із кадастровими картами. З'ясувати, чи є на обраній вами території власник наділу чи ні. Можна також пошукати інформацію онлайн - зробити це самостійно на офіційному держсайті вищевказаної інстанції.

Чи є податкові пільги для підприємців, пільгові кредити?

У переселенців є переваги у отриманні кредитів. Державні гарантії у цьому плані: штрафи, пеня для них у разі затримки нараховуватися не будуть. Однак сам кредит і відсотки їм все одно доведеться виплачувати.

Що стосується підприємців, то деяким із переселенців вдалося вивезти свій бізнес за межі окупованих територій. І продовжити свою справу в безпечному регіоні.

Але є й такі підприємці, яким не вдалося вивезти документацію, обладнання тощо. І довелося починати все із нуля. Порядок реєстрації у даному випадку такий же, як для будь-якого іншого громадянина України.

Зайнятися підприємництвом не зможуть тільки державні службовці, військовослужбовці, народні депутати, а також особи, яким судове рішення забороняє займатися підприємницькою діяльністю.

Тих, хто віддає перевагу спрощеній системі оподаткування, розділили на три групи. Зміни податкового кодексу для фізосіб-підприємців вступили в силу 01.01.2015 р.

Податок нараховується у залежності від групи:

1. 1% -10% мінімальної зарплати у залежності від виду бізнесу.

2. 2% до 20% мінімальної зарплати у залежності від виду господарської діяльності.

3. 2% з ПДВ або 4% без ПДВ від суми доходу за звітний період.

Ставку податку для підприємців 1 і 2 груп встановлюють місцеві ради.

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

У разі якщо підприємцю вдалося вивезти бізнес із окупованої території, йому для перереєстрації варто звернутися до місцевої держреєстратури для внесення змін до відомостей щодо місцезнаходження фізичної особи. Яких-небудь додаткових пільг для біженців-бізнесменів немає.

Які є медичні пільги, при пологах?

Переселенці можуть звернутися у будь-який лікувальний заклад за місцем фактичного проживання. Стати на облік у сімейного лікаря, уклавши із ним декларацію. Якщо у людини є хронічне захворювання, йому необхідно звернутися до регіонального департаменту охорони здоров'я.

У такому випадком переселенець зможе отримувати необхідні медпрепарати за рахунок фінансування держави. При очікуванні народження дитини потрібно встати на облік. Незалежно від того, де біженець проживає в Україні, він має право на отримання безкоштовної медичної допомоги.

Важливо тільки укласти декларацію, а при прийдешніх пологах стати попередньо на облік. Особи із Криму та Донбасу повинні лікуватися й проходитися діагностику безкоштовно. Виняток становлять лише УЗД та МРТ. Тут доведеться платити.

Які є пільги для студентів із зони АТО

Студентам-переселенцям пільги надаються. У них є право на довгострокового кредиту із метою подальшого отримання освіти. Вони поширюються на осіб віком до 23 років.

Біженцям також надаються соцстипендії. Вони можуть безкоштовно мешкати у гуртожитках, отримувати підручники та користуватися інтернетом безкоштовно. Для ранніх і пізніх переселенців-студентів надається першочергове право перекладу на держбюджет.

Ті студенти-переселенці, які вступили на денну форму навчання, можуть отримувати соцстепендію. Особам, яким навчальний заклад відмовляє у наданні вищеперелічених пільг, необхідно звернутися до адмінсуду.

Доведеться також звернутися до місцевого департаменту освіти та науки, щоб оскаржити дії керівництва установи, де вам відмовили. Для звернень студентів-переселенців знадобитися відмова від вищого або технічного навчального закладу в письмовому вигляді.

Фото

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels
Пільги для переселенців 2020, фото - Рexels

Відео