Про це повідомляється на офіційному сайті Держекоінспекції.

«Держекоінспекція проведе позапланову перевірку суб’єктів господарювання у сфері поводження з медичними відходами за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Будемо контролювати відповідність реальної діяльності підприємств виданим дозвільним документам», - заявив голова ДЕІ Андрій Мальований.

Так протягом минулого року в Україні утворилось приблизно 100 тисяч тонн медвідходів, однак лише 50 тисяч забрали перевізники, а про кількість утилізованих відходів взагалі не відомо.

«Протягом минулого року в Україні було утворено близько 100 тисяч тонн медичних відходів і лише половина від цієї кількості передана перевізникам для подальшої утилізації. Скільки з них утилізується належним чином, докорінно невідомо.

Так відбувається через те, що більшість підприємств мають документи лише на транспортування медичного сміття, але не мають потужностей (спеціальних печей), щоб знищити відходи. Результат – медвідходи опиняються у природному середовищі, загрожуючи людям та екосистемі», - пояснив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Під час перевірки підприємств, діяльність яких пов’язана з управлінням медвідходами, може виявитись, що перевізники взагалі не займаються їх утилізацією.

«Саме тому я звернувся до прем'єр-міністра щодо отримання доручення на перевірку підприємств, які займаються медичними відходами. На практиці може виявитись, що суб'єкти господарювання лише транспортують сміття, але не передають його на утилізацію», - зазначив Андрій Мальований.

Очільник відомства уточнив, що забезпечення законності у сфері медвідходів вкрай важливе, адже в умовах пандемії таке сміття продукується шаленими темпами.