Найбільша сума збитків – понад 37 мільйонів гривень, завдана рубками у Вінницькій області.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«234,4 мільйона гривень збитків завдано довкіллю протягом 10 місяців 2020 року внаслідок вирубки лісу!

За цей час Держекоінспекцією складено 2234 протоколи про адміністративні порушення на суму понад 816 тисяч гривень.

Найбільших збитків нанесено вирубкою дерев у Вінницькій області – понад 37 мільйонів гривень», - проінформував Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Він наголосив, що сума збитків розрахована лише за офіційно зафіксовані вирубки. Дуже багато випадків знищення лісу сьогодні приховується від ДЕІ лісгоспами.

«Наведені цифри стосуються лише зафіксованих Держекоінспекцією вирубок. Реальна цифра шкоди - значно вища.

Сьогодні колосальні масштаби вирубок приховуються лісгоспами. Під час санітарної рубки лісники нерідко видаляють здорові дерева, маркують, як дрова, і офіційно продають за копійки. А справжня сума йде у кишені працівників лісгоспу», - пояснив Андрій Мальований.

Для того, щоб «чорні лісоруби» припинили порушувати природоохоронне законодавство і рубати дерева, необхідно затвердити вищі штрафи та нові такси для розрахування збитків.

«Сьогодні порушник зобов’язаний сплатити всього 42 гривні за незаконне видалення дерева, діаметром до 10 сантиметрів. Такси, за якими розраховується розмір збитків, застаріли.

Мізерними залишаються і суми штрафів за вирубку лісу - це 510-1020 грн. Щоб застерегти потенційних порушників від протиправних дій, санкції необхідно переглядати.

Держекоінспекція вже має ряд напрацювань, як то зміни до методик розрахування збитків, проєкти нових нормативно-правових актів та законів, якими покарання для порушників будуть підвищені», - зазначив Андрій Мальований.

Голова ДЕІ також додав, що для протидії вирубці лісу необхідно доопрацювати систему електронного обігу деревини, а також охопити всю площу українських лісів сертифікатом Forest Stewardship Council.

«Потрібно доопрацювати систему електронного обігу деревини, щоб охопити весь лісовий масив України і мати змогу контролювати шлях кожного дерева. Також важливо повністю сертифікувати українські ліси, отримавши маркування Forest Stewardship Council. Наявність сертифікату стане перешкодою у нелегальній вирубці та продажу дерева», - підкреслив Андрій Мальований.