Про це в ефірі телеканалу «Україна24» повідомив екс-заступник міністра енергетики Сергій Чех.

«Сезонні коливання вони взагалі притаманні енергетичним ринкам, коливання цін. Енергетика наша в цьому не виняток і, до речі, корелюється з сусідніми європейськими ринками. Ті, які приєднані до острова Бурштинської ТЕС», - зазначив Чех.

При цьому за даними ДП» Оператор ринку", оптові ціни (на ринку на добу наперед) в енергоострові Бурштинської ТЕС є найнижчими серед суміжних країн, за винятком Словаччини.

При ціні 44,9 Євро / МВт.годину по в зоні Бурштинської ТЕС станом на 19 листопада, ціна в Польщі становить 46,84 Євро/МВт.годину, в Румунії та Угорщині – 50,15 Євро/МВт.година.

Також за словами Чеха, на поточне зростання цін в Україні вплинули ремонти енергоблоків на Запорізькій АЕС і різке підвищення споживання через похолодання.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

В цілому, роздрібні ціни для промспоживачів в листопаді підвищилися на 12% в порівнянні з жовтнем і на 4,4% в порівнянні з вереснем.

"Взагалі-то ціни у наших споживачів зросли несуттєво в порівнянні з початком реформ. На початку реформ у липні 2019 вони були більше ніж сьогодні. Було 2,5 грн., сьогодні 2,35 грн / кВт.година у кінцевого споживача в промислових підприємств Великих на середньому класі напруги", - підсумував Чех.

Нагадаємо, в середині листопада через різке похолодання істотно зросло споживання електроенергії. Через затримку із завершенням планових ремонтних робіт на енергоблоках АЕС, енергосистема відчувала певний дефіцит потужності, що призвело до тимчасового зростання цін.

Відповідно в порівнянні з жовтнем, оптові ціни на електроенергію зросли на 17%.

У Міненерго заявили, що вже найближчим часом енергоблоки АЕС отримають дозвіл Держатомрегулювання на включення в роботу і це сприятиме стабілізації цінової ситуації.