Українські вчені знайшли зимівники козаків з давніми артефактами. Зробили вони це на острові Хортиця, розташованому поблизу Запоріжжя.

Це сталося вперше за 30 років. Археологам вдалося натрапити на козацькі хуторки, знайдені в Совутиній Балці. Про це повідомляє інформаційне агенство "Укрінформ"

Читайте Знай в Google News!

Приблизний вік знахідок датують XVIII століттям. Ці зимівники вдалося знайти під час досліджень північно-західної частини острова Хортиця. План розкопок склали з метою дізнатися, як заселявся край. Особливо виділили період козацтва XVI-XVIII століття.

Дмитро Кобалія, який виступає завідувачем відділу охорони пам'яток заповідника, розповів, що за їхніми даними, на Хортиці було 17 зимівників. Останній виявили в 1993 році. Археологи зуміли наштовхнутися на цінні знахідки в кінці сезону розкопок.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Їх об'єктом розкопок, за словами Кобалії, становив невеликі розміри (2,5 на 2 метри). Всередині знайдені останки двох грубих і декількох артефактів, серед яких уламки скляних пляшок, пряжа і кулі-дробинки.

Розкопки, фото: Укрінформ
Розкопки, фото: Укрінформ

"Швидше за все, ми натрапили на господарську споруду або тут випалювали вугілля, або селітру робили. Або, може статися, що це була польова кухня. Вона мала стіни і дві склепінчасті груби у вигляді хлібних буханок. Це була надземна споруда. Поруч повинні були бути і житлові споруди", - додав археолог.

Подібні знахідки говорять про щільне заселення території, де жили тисячі козаків, що займаються полюванням, ремеслами, риболовлею і вели господарство.А більша частина козаків і зовсім не жили на Запорізькій Січі. Там знаходилися лише професійні військові.

Інші ж жили в таких зимівлях, примикаючи до війська лише перед військовими походами.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Хортиці відкопали скіфа, дві з половиною тисячі років в землі: "Справжній воїн"

Як повідомляв "Знай.ua", двометровий пеніс роками муляє очі людям: то падає, то піднімається.

Знай.ua писав, на тисячолітньому мечі помітили український автограф: що це означає.